Beer traveler

Είστε εδώ:Beer Catalog>Beer traveler>BAMBERG: Η πατρίδα της καπνιστής Rauchbier

BAMBERG: Η πατρίδα της καπνιστής Rauchbier

To Bamberg ή Βαμβέργη ήταν ένας από τους προορισμούς του Beer Catalog για την διάσημη καπνιστή του μπίρα Rauchbier, την σπάνια και υπέροχη lager Ungespundet ή Keller αλλά και τις νοσταλγικές ταβέρνες- ζυθοποιεία, που έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους ανά τους αιώνες. beercatalog

 

Bamberg, μια αξιοζήλευτη πόλη

Με έδρα την ιστορική Βαμβέργη, που βρίσκεται στην καρδιά της Φραγκονίας, 62 χιλιόμετρα από την Νυρεμβέργη, μπορεί κανείς να ταξιδέψει και να γευτεί την παράδοσή της η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις της μπίρας. Bamberg, Rothenburg, Bayreuth, Νυρεμβέργη, Kulmbach, Coburg, Forchheim, Kronach είναι μόνο μερικές από τις πόλεις της Φραγκονίας με μεγάλη παράδοση στην μπίρα εμφανέστατη σε κάθε βήμα του ταξιδιώτη.

To Bamberg είναι μια αξιοζήλευτη μικρή και παραδοσιακή πόλη η οποία διατήρησε στο ακέραιο την παράδοσή της στην μπίρα. Απόδειξη σ’ αυτό αποτελούν η καπνιστή της Rauch μπίρα που την έκανε παγκοσμίως γνωστή, η υπέροχη lager Ungespundet, οι μοναδικές ιστορικές και ατμοσφαιρικές της ταβέρνες, τα καλοκαιρινά κελάρια-κήποι ή bierkeller με τις αιωνόβιες καστανιές καθώς και τα εννέα ζυθοποιεία της. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια έχουν κλείσει παραπάνω από 80 ζυθοποιίες.

Η ομορφιά της Βαμβέργης είναι εμφανέστατη στην αρχιτεκτονική μπαρόκ, στα ανάκτορα αναγεννησιακής εποχής, στα όμορφα παραδοσιακά σπίτια αλλά και στην φύση της καθώς περιτριγυρίζεται από ένα καταπράσινο τοπίο. Η ατμόσφαιρα της παλαιάς πόλης είναι μοναδική και γεμάτη ζωή ενώ η παγκοσμίου φήμης Συμφωνική Ορχήστρα της την προβάλλει διεθνώς. Η Βαμβέργη έχει ανακυρηχθεί από την UNESCO Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους γι’ αυτό ονομάζεται και «Φραγκονική Ρώμη», διαθέτει αρκετούς πύργους, ενώ η πανοραμική θέα της περιοχής από το κάστρο Altenburg και τον καθεδρικό ναό στο Cathedral Hill που θεωρούνται τα υψηλότερα σημεία της πόλης, είναι υπέροχη. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνεται το RoseGarden όπου ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα 4500 τριαντάφυλλα την εποχή της ανθοφορίας τους ενώ μπορεί να απολαύσει την παλιά πόλη από το κιόσκι του κήπου συνοδεία ενός χυμού ή καφέ. Μια βόλτα με γόνδολα στον ποταμό Regnitz φέρνει μια νοσταλγική νότα από την ρομαντική ατμόσφαιρα της Βενετίας, ενώ το ποδήλατο αποτελεί την άριστη επιλογή για τους φυσιολάτρες.

Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι και το μουσείο μπίρας Franconian Brewery Museum όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει πτυχές του παρελθόντος της τοπικής ζυθοποιίας. 

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης, το Sandkerwa, που πραγματοποιείται τέλος Αυγούστου στην παλιά πόλη και είναι διαθέσιμες τοπικές μπίρες στους πάγκους και στα παμπ.

 

Βύνη και Λυκίσκος, τα δώρα της γαίας

Η Βαμβέργη βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο από τις αρχαιότερες περιοχές καλλιέργειας λυκίσκου της Γερμανίας, στις Spalt και Hersburg που είναι κοντά στην Νυρεμβέργη και βγάζουν τις συνώνυμες γνωστές ποικιλίες λυκίσκου.
Από ένα κέντρο ζυθοποιίας, όπως είναι το Bamberg δεν θα απουσίαζε φυσικά και η βύνη. Στην πόλη βρίσκονται δύο μεγάλα βυνοποιεία, της Weyermann και της Bamberger Malzerei.

Η τοπική Weyermann ξεχωρίζει με τις κόκκινες πλιθιές της και την καμινάδα της που μοιάζει έτοιμη να σαλπάρει προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το μνημειώδες κτήριο του 1879 είναι ένα λαμπρό παράδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί προστατεύομενο ιστορικό μνημείο του Bamberg. Το βυνοποιείο παράγει παραδοσιακές και σπέσιαλ βύνες από τις οποίες πάνω από το 50% εξάγεται σε περισσότερες από 67 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το άλλο βυνοποιείο είναι το Bamberger Malzerei στο νότιο τμήμα της πόλης και λειτουργεί από το 1888.
Και φυσικά για να είναι ολοκληρωμένη μια περιοχή παραγωγής μπίρας δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει και έναν κατασκευαστή ζυθοποιίας. Αναφέρομαι στον παγκοσμίως γνωστό οίκο του Kaspar Schulz ο οποίος εδώ και 200 χρόνια έχει κατασκευάσει και εγκαταστήσει όλες τις ζυθοποιίες της περιοχής και όχι μόνο.

 

Tα Στυλ: Rauchbier και Ungespundet - Keller

Τα παραδοσιακά στυλ μπίρας της Φραγκονίας είναι τα εξής: Rauchbier, Ungespundet ή Keller, Pils, Bockbier, Festbier, Marzen, Schwarzbier και Weissbier.
Η RAUCHBIER είναι η καπνιστή lager μπίρα του Bamberg, στυλ Marzen και αποτελεί την τοπική σπεσιαλιτέ που έκανε την πόλη διάσημη. Παράγεται από τις δύο ζυθοποιίες, Schlenkerla και Spezial. Το καπνιστό άρωμα και η γεύση μιας Rauch με τις νότες από μπέικον προέρχονται αποκλειστικά από την βύνη η οποία παραδοσιακά καπνίζεται σε ξύλα οξιάς. Τα ξύλα ξεραίνονται για τρία χρόνια πριν χρησιμοποιηθούν. Είναι μπίρες σκουρόχρωμες με γεύση γλυκιά, καπνιστή, με χαμηλή ή μέτρια πικράδα καθώς και με λιγότερο ανθρακικό από τις υπόλοιπες lager. Το αλκοόλ τους κυμαίνεται γύρω στο 5,5%. Το σερβίρισμά τους γίνεται στα παραδοσιακά ποτήρια «Seidla» του μισού λίτρου χωρίς χερούλι τα οποία χρησιμοποιούνται στην Schlenkerla και στην Keesman, ενώ τα βαριά ποτήρια με το χερούλι (Mug, Henkel) χρησιμοποιούνται στις Spezial και Fassla. Οι Pils στην περιοχή σερβίρονται στα ψηλά κολωνάτα ποτήρια. Όσο για τα κεραμικά mugs αυτά ονομάζονται Steinkrug ή krug αλλά ποτέ stein! Χρησιμοποιούνται συνήθως στα biergardens για να κρατούν δροσερή την μπίρα το καλοκαίρι.

Ungespundet - Keller - Zwickelbier

Μια άλλη υπέροχη σπεσιαλιτέ της πόλης είναι η παραδοσιακή θολή και αφιλτράριστη lager γνωστή ως Zwickelbier, Keller ή Ungespundet. Οι λέξεις έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους: Η Zwickelbier είναι η μπίρα που έχει παρθεί κατευθείαν από την δεξαμενή ωρίμανσης χωρίς να φιλτραριστεί οπότε είναι θολή, η Keller μερικές φορές έχει μια δυνατή δόση λυκίσκου που λειτουργεί ως συντηρητικό της μπίρας ενώ ο όρος Ungespundet δηλώνει ωρίμανση σε ανοιχτές στην ατμόσφαιρα δεξαμενές. Η μπίρα με τον τρόπο αυτό είναι λιγότερο ανθρακωμένη και έτσι αναδεικνύονται περισσότερο τα αρώματα και η γεύση της.
Όσο για τα πρώτα εποχιακά βαρέλια δυνατής BOCK μπίρας ανοίγουν τον Οκτώβριο και οι μπίρες αυτές είναι διαθέσιμες έως τον Ιανουάριο.
Οι ζυθοποιίες του Bamberg είναι οι Fassla, Greifenklau, Keesmann, Kaiserdom, Klosterbrau, Mahr’sBrau, Maisel, Schlenkerla Heller-Brau και Spezial.

Φραγκόνικη κουζίνα

Στο άκουσμα περί φραγκονικής κουζίνας οι περισσότεροι σκέφτονται αποκλειστικά το κρέας, ειδικά το χοιρινό και δεν έχουν άδικο. Στην Βαμβέργη το παραδοσιακό πιάτο είναι το γεμιστό κρεμμύδι με κιμά και σάλτσα καπνιστής μπίρας, ενώ ανάλογα με την εποχή έχουν ενδιαφέρον τα σπαράγγια, ο κυπρίνος και η πέστροφα. Όσο για την παραδοσιακή πατάτα dumpling είναι από τις καλύτερες της Γερμανίας. Η πόλη έχει και άλλες λιχουδιές: τις πραλίνες του “ConfiserieStorath” και το τοπικό κρουασάν “Bamberger Hornla” του αρτοποιείου “Seel”. Για τους χορτοφάγους τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά με καλή διάθεση όλα βρίσκονται. Συχνά, πιάτα που αναφέρονται ως χορτοφαγικά ή vegetarians περιέχουν τυρί ή κρέας!

Παραδοσιακά PUBS

Στην πόλη υπάρχουν πολλά μέρη για ποτό και φαγητό καθώς και όμορφα, λιτά, κλασσικά και μοντέρνα καφέ τα οποία προσφέρουν καλό και δυνατό καφέ αλλά και υπέροχες τοπικές μπίρες σε draft. Οι λάτρεις της μπίρας δεν θα πρέπει να χάσουν τα ατμοσφαιρικά pubs και τις ιστορικές ταβέρνες- ζυθοποιεία, τα καλοκαιρινά biergarden καθώς και κάποια από τα παλιά ζυθοποιεία που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία. Στο ξενοδοχείο Bamberger Weissbierhaus βρισκόταν παλιά το ζυθοποιείο Maisel του Bamberg ενώ σήμερα διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, καλό εστιατόριο και έναν παλιό ρουστίκ κήπο - μπιραρία για το καλοκαίρι. Το Alt-Ringlein είναι και αυτό από τα παλαιότερα κτήρια, κατασκευασμένο το 1545, παλιά ζυθοποιείο και σήμερα ξενοδοχείο με παραδοσιακό εστιατόριο και τοπική μπίρα.
Από τα καλύτερα μέρη είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες των ζυθοποιείων Schlenkerla, Spezial, Mahr’s Brau, Keesman, Fassla, Sternla, Griesgarten και όρεξη να υπάρχει για αναζήτηση καθώς υπάρχουν και άλλα αξιόλογα και ατμοσφαιρικά, παλιά και παραδοσιακα pubs.

Schlenkerla

Η ιστορική ταβέρνα Schlenkerla δημιουργήθηκε το 1678, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Bamberg στην Γερμανία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Η αίθουσα Dominikanerklause με την θολωτή οροφή της είναι του 1310, ενώ στους τοίχους της αίθουσας με την ξύλινη οροφή είναι ζωγραφισμένες ιστορικές στιγμές του Bamberg: Το “World Chronicle of Schedel” του 1493 καθώς και οι πρόγονοι των οικογενειών Trum/Graser που είναι οι ιδιόκτητες. Το όνομά της προέρχεται από την λέξη “Schlenkern” η οποία στην τοπική διάλεκτο δηλώνει αυτόν που παραπατά σαν μεθυσμένος. Η κατάληξη «la» είναι χαρακτηριστική της φραγκονικής διαλέκτου. Δεν είναι σίγουρο εάν ο ένας από τους παλιούς ζυθοποιούς της, που είχε αυτό το παρατσούκλι, παραπατούσε εξαιτίας της μπίρας ή κάποιου ατυχήματος!

Η ταβέρνα ήταν και ζυθοποιείο το οποίο τον 19ο αιώνα μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την παλιά πόλη. Η εμπειρία της ζυθοποιίας στο κάπνισμα της βύνης μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και η γνησιότητα της καπνιστής Schlenkerla έχει αναγνωριστεί διεθνώς με διάφορα βραβεία.

Η ταβέρνα δεν είναι το ιδανικό μέρος για κάποιον μοναχικό πότη. Η χαρούμενη ατμόσφαιρά της και τα μεγάλα, ξύλινα τραπέζια του ιστορικού μαγαζιού ενώνουν αγνώστους μεταξύ τους δημιουργώντας φιλίες. Ακόμα και οι ντόπιοι της Φραγκονίας που είναι επιφυλακτικοί σε νέες γνωριμίες εκεί αλλάζουν και γίνονται ένα με τους ξένους επισκέπτες.

Μπίρες: Στην ταβέρνα σερβίρεται η διάσημη καπνιστή Aecht Schlenkerla Rauchbier μέσα από το παραδοσιακό ξύλινο βαρέλι, χωρίς την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα. Σε φιάλη είναι διαθέσιμες η σιταρένια Schlenkerla Weissbier, μια ξανθιά Lager και εποχιακά μία Urbock.

Φαγητό: Το παραδοσιακό κρεμμύδι σε στυλ Bamberg, γεμιστό με κιμά και σκουρόχρωμη σάλτσα μπίρας του ζυθοποιείου είναι το πλέον δημοφιλές πιάτο του μαγαζιού.

Mahr’sbrau

Την ιστορική και πολύ παλιά ταβέρνα του ζυθοποιείου Mahr’s  που λειτουργεί από το 1670 και ανήκει στην ίδια οικογένεια από το 1880, δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Πρόκειται για μια μαγευτική τοπική εμπειρία, από τα πιο όμορφα και άνετα pubs της Βαμβέργης, χαμηλοτάβανη, με δύο αίθουσες, με σόμπα για το χειμώνα και κήπο με καστανιές για το καλοκαίρι αλλά και τις ηλιόλουστες φθινοπωρινές ημέρες.
Η ζυθοποιία Mahr’s φτιάχνει την θρυλική Mahr’s Brau Ungespundetes, μια αφιλτράριστη lager, καστανόξανθη, με κρεμώδη αφρό διαρκείας, άρωμα λυκίσκου, φρέσκια γεύση βύνης, όμορφα ισορροπημένη και ελαφρώς ξηρή. Είναι μια σπάνια μπίρα και ένα υπέροχο απεριτίφ.
Μπίρες: Mahr’s Helles, Mahr’s Brau Ungespundetes και Helles (ξανθιά) Bock από βαρέλι. Σε φιάλη είναι διαθέσιμες Pils, Weisse, η σκουρόχρωμη Ε.Τ.Α. Ηoffman και Radler.
Φαγητό: Το δημοφιλέστερο πιάτο του είναι το παραδοσιακό ξεροψημένο χοιρινό σε μπίρα με ξινολάχανο και πατάτα dumpling.

Keesmann

Στο brewpub Keesmann ξεχωρίσαμε την ξανθιά Bamberger Pils με απαλή, πικρή και ελαφρώς ξηρή γεύση και 5% αλκοόλ, την ελαφρώς καστανή και γεμάτη Lager Keesmann “Sternla” με αρώματα βύνης και νότα λυκίσκου, μια φρουτώδη Weisse με αλκοόλ 5%, ενώ είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο και μία Bock.
Φαγητό: Παραδοσιακά φραγκονικά πιάτα.

Πληροφορίες

Bamberg Tourismus & Kongress
Geyersworthstrasse 5, Bamberg,
www.bamberg.info

SCHLENKERLA:
Dominikanerstrasse 6, Bamberg
www.schlenkerla.com

SPEZIAL: Ob. Konigstrasse 10, Bamberg
www.bierstadt.de/spezial

MAHR’S BRAU: Wunderburg 10, Bamberg

KEESMANN: Wunderburg 5, Bamberg,
www.keesmann-braeu.de

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!