Beer traveler

Είστε εδώ:Beer Catalog>Beer traveler>Μόναχο και Paulaner: Στιγμές γεμάτες ζύθο

Μόναχο και Paulaner: Στιγμές γεμάτες ζύθο

Μπίρα χωρίς Μόναχο δεν γίνεται και ειδικά lager Μονάχου ή αλλιώς στην γλώσσα της μπίρας, στυλ Munchener. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το όνομα lager προέρχεται από την γερμανική λέξη lagerung που σημαίνει κρύα αποθήκευση. beercatalog

 

Η διάρκεια κατά την οποία διεξάγεται η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο, η Oktoberfest, είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για ένα ταξίδι στο Μόναχο την πατρίδα της Lager. Στο Μόναχο μπορεί κάποιος πολλά να κάνει: Να επισκεφθεί τις μεγαλύτερες και πιο παραδοσιακές ζυθοποιίες και μπιραρίες στον κόσμο, να περιπλανηθεί στην ιστορία της μπίρας, να απολαύσει τοπικές σπεσιαλιτέ, να γνωρίσει τα περίχωρα της πόλης με την μαγευτική ατμόσφαιρα της φύσης καθώς και τα αρχαιότερα ζυθοποιεία, να θαυμάσει την Ελλάδα που είναι παρούσα στην πόλη και πάνω απ΄ όλα να γευτεί τις καλύτερες μπίρες του κόσμου.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Προσκεκλημένοι της εταιρείας Καρούλιας και της ζυθοποιίας Paulaner με ένα πρόγραμμα άκρως ενδιαφέρον: Επίσκεψη στην μεγάλη ζυθοποιία του Μονάχου, στις παραδοσιακές μπιραρίες της ζυθοποιίας και φυσικά γλέντι στο Oktoberfest, στην πιο δημοφιλή και γλεντζέδικη τέντα της γιορτής με μπίρα Paulaner.

Για την ιστορία

Η Paulaner οφείλει την ύπαρξή της στο τάγμα των Paulaner του μοναστηριού Neudeck της Αυστρίας, οι οποίοι ήρθαν στο Μόναχο στις αρχές του 16ου αιώνα ιδρύοντας το μοναστήρι – ζυθοποιείο τους. Αν και συνάντησαν αντιδράσεις από την  βαυαρική δυναστεία και τα ζυθοποιεία της περιοχής, οι Paulaner κατόρθωσαν να αποσπάσουν την απαιτούμενη άδεια και να νομιμοποιηθούν πουλώντας ελεύθερα την μπίρα τους στην αγορά.

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία της έπαιξε ο Franciscus de Paula, ο κατά τον κόσμο πατέρας Barnabas Still, γιος ζυθοποιού, που αποδείχτηκε ένας χαρισματικός γνώστης της τέχνης της ζυθοποιίας. Η συνταγή της Salvator του έγινε μύθος και θεωρείται πρόδρομος όλων των γερμανικών Stark bier (δυνατές μπίρες).

Η Ζυθοποιία PAULANER

Το γνωστό σήμα του μοναχού της Paulaner, πάνω σε ένα από τα επιβλητικά κτίρια της ζυθοποιίας, πιστοποίησε την άφιξή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα ζυθοποιεία του κόσμου. Μπορεί για εμάς να μην ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμασταν σε μια αγαπημένη ζυθοποιία, όμως είχαμε και πάλι την ευκαιρία να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα και να μοιραστούμε μοναδικές εμπειρίες με νέα πρόσωπα.

Ο Αλέξανδρος μαζί με έναν από τους ζυθοποιούς ανέλαβε να μας ξεναγήσει στους χώρους του ζυθοποιείου και όχι μόνο, καθώς η ξενάγηση περιελάμβανε και βόλτα στα σημαντικότερα μέρη της πόλης.

Στην Paulaner το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς και εντυπωσιάζεται, εκτός από το μέγεθός της, είναι η συνύπαρξη της τεχνολογίας με την παράδοση της ζυθοποιίας, η οποία εγγυάται την υψηλή και σταθερή ποιότητα των προϊόντων της.

Τα μεγάλα σιλό της βύνης δεσπόζουν στον εξωτερικό χώρο του ζυθοποιείου ενώ την είσοδό μας στον χώρο παρασκευής υποδέχτηκε η θεσπέσια μυρωδιά από τον βρασμό της βύνης. Δεκατρία βυνοποιεία από την Βαυαρία, την Βάδη-Βυρτεμβέργη (Baden-Württemberg), το Παλατινάτο και την Γαλλία προμηθεύουν την ζυθοποιία με 45.000 τόνους βύνης υψηλής ποιότητας ετησίως ενώ ο λυκίσκος προέρχεται από το Hallertau της Βαυαρίας, την μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λυκίσκου στον κόσμο.

Στις 15 κλασσικές δεξαμενές χαλκού, χωρητικότητας 750 εκατόλιτρων η κάθε μία, αναμιγνύεται η σπασμένη βύνη με το νερό της ζυθοποιίας για να βράσει, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται  δεκαπέντε φορές το εικοσιτετράωρο.

Ο χώρος της μπίρας χαμηλής ζύμωσης είναι εσωτερικός και από εδώ ξεκινάει μια δαιδαλώδης διαδρομή σε μεγάλους διαδρόμους με χαμηλές θερμοκρασίες. Η ζυθοποιία εκτείνεται σε 4 ορόφους κάτω από το έδαφος, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση του εργοστασίου της Paulaner.

Μετά το στάδιο της ζύμωσης η διαδρομή μέσα στους στενούς υπόγειους διαδρόμους με τους χοντρούς τοίχους θυμίζει καταφύγιο. Εκεί, μέσω μεγάλων και μικρότερων αγωγών, η μπίρα μεταφέρεται στους χώρους ωρίμανσης. Μέσα από τους αγωγούς/σωλήνες η μπίρα περνά με πίεση που φτάνει τα 7 bar.

Οι χώροι ωρίμανσης καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζυθοποιίας. Η ωρίμανση γίνεται σε μεγάλες εντυπωσιακές οριζόντιες δεξαμενές  σε θερμοκρασία 4 βαθμών, στις οποίες η μπίρα παραμένει από 4 έως 6 εβδομάδες. Στο τέταρτο επίπεδο κάτω από το έδαφος υπάρχουν 34 δεξαμενές ωρίμανσης, χωρητικότητας 4800 εκατόλιτρων η κάθε μία ενώ εκτείνονται 27 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του τέταρτου υπογείου! Από παλιές φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής τους που έγινε επιτόπου καθώς λόγω του όγκου τους δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Στο ισόγειο των εγκαταστάσεων βρίσκεται ο χώρος του φιλτραρίσματος της μπίρας με το control room και τους μεγάλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ελέγχουν όλες τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Στο εμφιαλωτήριο, η ιλιγγιώδης ταχύτητα της διαδικασίας εμφιάλωσης σου φέρνει ζάλη καθώς 250.000 φιάλες και 1000 βαρέλια γεμίζουν σε μια ώρα. Ετήσια παραγωγή μπίρας: 3 εκατομύρια εκατόλιτρα (HL). Από το σύνολο της παραγωγής της μπίρας Paulaner το 70% εμφιαλώνεται σε φιάλες, το 29% μπαίνει σε βαρέλια και μόνο το 1% σε κουτάκια. Οι μπίρες δε της ζυθοποιίας εξάγονται σε 70 χώρες.

Στην ζυθοποιία σώζονται και μουσειακά κομμάτια, όπως η παραδοσιακή μηχανή παραγωγής πάγου του 1899 και τα παραδοσιακά εκατόλιτρα βαρέλια του προηγούμενου αιώνα.

Οι Μπίρες

Η ζυθοποιία παράγει την κλασσική ξανθιά εκπρόσωπο της βαυαρέζικης Lager, την Paulaner Munchner Hell, την παγκοσμίως γνωστή σιταρένια Paulaner Weisse, την μοναδική Double Bock Salvator, ίσως η καλύτερη του είδους, την ξεχωριστή Paulaner Oktoberfest και τις Paulaner Dunkel, Paulaner Dunkel Weisse, Paulaner Weisse χωρίς αλκοόλ, Paulaner Pils και Paulaner St. Thomas. Στις μπιραρίες της ζυθοποιίας είναι διαθέσιμη και η υπέροχη Paulaner Keller.

Το εστιατόριο και Biergarden του Nockherberg

Στο εστιατόριο της ζυθοποιίας στο Nockherberg η απόλαυση του παραδοσιακού βαυαρέζικου φαγητού αλλά και της διεθνής κουζίνας είναι μοναδική. Υψηλής ποιότητας και γεύσης πιάτα, από τα καλύτερα του Μονάχου, είναι διαθέσιμα στο εστιατόριο καθώς και όλες οι μπίρες της ζυθοποιίας  με σπεσιαλιτέ την Paulaner Keller. Ο εσωτερικός χώρος είναι εντυπωσιακός και παραδοσιακός: Κομψή ατμόσφαιρα, ένα όμορφο μεγάλο τζάκι, μεγάλα και ωραία διακοσμημένα δωμάτια, αναπαυτικά καθίσματα, χάλκινες δεξαμενές μπίρας ενώ το biergarden είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους κήπους της πόλης. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Μονάχου λόγω της μακράς παράδοσής του ενώ έχει ανακαινιστεί μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που το έπληξε το 1999. Εκεί, η συνάντηση των φίλων του ζύθου απ΄όλο τον κόσμο αποτελεί μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία.

PAULANER Brauhaus

Από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς στο Μόναχο είναι η μπιραρία - μικροζυθοποιείο Paulaner Brauhaus. Στον παραδοσιακό χώρο του μαγαζιού με την ζεστή και σπιτική ατμόσφαιρα, το ξύλο, τα ωραία χρώματα, τις εντυπωσιακες κάνουλες, τους μεγάλους πάγκους αλλά και τις ήσυχες γωνιές, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι βρίσκεται στο σπίτι του ζυθοποιού! Οι λαμπεροί χάλκινοι βραστήρες και οι σωλήνες του μικρού ζυθοποιείου κλέβουν το μάτι του επισκέπτη και “παντρεύουν” την γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία του Μονάχου και της Βαυαρίας. Ο επισκέπτης βιώνει από κοντά την παραγωγή της μπίρας ενώ η παραδοσιακή κουζίνα και οι μπίρες είναι μια μοναδική απόλαυση. Η Paulaner Brauhaus ανήκει στην ζυθοποιία και ιδρύθηκε το 1996 με στόχο να διαδώσει την ιστορία και την τέχνη της βαυαρικής ζυθοποιίας.

Oktoberfest στην Winzererfahndl

Και φυσικά ένα ταξίδι το φθινόπωρο στο Μόναχο περιλαμβάνει παραδοσιακά και ένα γλέντι στο Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο. Η τέντα Winzerer Fahndl με μπίρα Paulaner Oktoberfest, την ξανθιά, βυνώδη, με την ντελικάτη πικράδα και το αλκοόλ στο 6%, φιλοξένησε την παρέα. H εν λόγο τέντα κρατά την πρωτιά στην διασκέδαση: Cozy χώρος, παραδοσιακή ατμόσφαιρα, πολλά celebrities, άφθονη μπίρα, πολύ κέφι και καλή παρέα που ολοκλήρωσαν το ταξίδι του ζύθου και συνόδεψαν με τις αναμνήσεις τους την συνέχειά του...

 

Official site: www.paulaner.de

Media


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!