Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Cider>Άρθρα>Τhe Cider museum στο Hereford

Τhe Cider museum στο Hereford

Μουσείο Cider

Το Cider Museum, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 στο Herefordshire της Μεγάλης Βρετανίας, είναι ένας ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός και δημιουργήθηκε από τον Mr. Bertam Bulmer, ο οποίος ήταν πρόεδρος της H.P. Bulmer Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μηλίτη στον κόσμο. Τα εκθέματά του, τα οποία περιλαμβάνουν μηχανήματα και εξοπλισμό παραγωγής μηλίτη, διαφημιστικό υλικό, φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων από το 1760, ανέρχονται σε περίπου 26.000 τεμάχια.

Το μουσείο παρουσιάζει το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής μηλίτη, από την αρχή του μέχρι σήμερα, και είναι το μόνο μουσείο στον κόσμο που αφορά αποκλειστικά στην παραγωγή μηλίτη.

Η περιήγηση στο μουσείο αποκαλύπτει την ιστορία της παραδοσιακής παραγωγής μηλίτη στο Herefordshire. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στην Ουαλία, 220 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο και είναι διάσημη για τα Cider που παρασκευάζει. Στο μουσείο μαθαίνει κανείς για την καλλιέργεια και την συγκομιδή των μήλων, την πολτοποίησή τους και την ζύμωση. Μερικά από τα εκθέματα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του μηλίτη πριν 300 χρόνια!

Η εντυπωσιακή είσοδος του μουσείου είναι καλυμμένη με προπόσεις απ’ όλο τον κόσμο. Στον χώρο κυριαρχεί η 300 ετών Γαλλική πρέσα, που ήρθε στο Hereford από το Honfleur της Νορμανδίας το 1980, καθώς και μια μικρότερη η οποία βρέθηκε στο Bristol.
Από εκεί μεταφερόμαστε στον δεντρόκηπο, όπου καλλιεργούνται οι μηλιές, ενώ τα σκαλιστά ξύλινα ποτήρια που βρίσκονται εκεί είναι χαρακτηριστικά του 18ου αιώνα.

Η επόμενη στάση της ξενάγησης είναι η φάρμα παραγωγής μηλίτη, στην οποία βρίσκει κανείς τον παραδοσιακό εξοπλισμό παραγωγής μηλίτη της παλιάς εποχής.

Εκεί υπάρχει ένας πετρόμυλος, ο οποίος πολτοποιούσε τα μήλα. Για την κίνηση της πέτρας του μύλου χρησιμοποιούσαν άλογα. Οι μύλοι αυτού του τύπου άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το 1600 και μετά. Μετά την πολτοποίηση των μήλων, ο πολτός τοποθετούνταν σε υφάσματα που φτιάχνονταν από τρίχες αλόγου, προκειμένου να σουρωθεί.

Κάποτε στο Herefordshire σχεδόν κάθε φάρμα είχε και τον δικό της μύλο και πιεστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος του μηλίτη παρήγαγε το προσωπικό της φάρμας, το οποίο συχνά λάμβανε ένα μέρος της αμοιβής του σε μηλίτη, κάτι που απαγορεύτηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε μια άλλη από τις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται υπέροχες υδατογραφίες μήλων, αχλαδιών, λουλουδιών και φύλλων.
Στην συνέχεια της ξενάγησης συναντάμε την αίθουσα συνεδριάσεων, την οποία χρησιμοποιούσε η οικογένεια Bulmer κατά το παρελθόν.
Ο διάδρομος είναι διακοσμημένος με διαφημίσεις, φιάλες και σουβέρ απ΄όλο τον κόσμο.
Η ξενάγηση συνεχίζεται στο κελάρι του μουσείου, στο οποίο υπάρχει εξοπλισμός παραγωγής και εμφιάλωσης μηλίτη.

Στο κελάρι του σαμπανιζέ μηλίτη παρουσιάζεται με λεπτομέρεια η διαδικασία ωρίμανσης αυτού του εξαιρετικού ποτού (η μέθοδος Champagnoise που χρησιμοποιείται στη Γαλλία για την παραγωγή σαμπάνιας) και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο μηλίτη το 1905.

Στην αίθουσα μαζικής παραγωγής υπάρχουν δυο υδραυλικές πρέσες καθώς και βαρέλια χωρητικότητας έως και 2 τόνων, τα οποία φυσικά δεν έχουν σχέση με την χωρητικότητα των σύγχρονων. Εκεί μπορούμε να δούμε και μια μηχανή Bamford, η οποία χρονολογείται από το 1929.
Στην αίθουσα εμφιάλωσης παρουσιάζεται η διαδικασία της εμφιάλωσης, όπως λάμβανε χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής ήταν χειροκίνητο, εν αντιθέσει με την σημερινή εποχή που όλα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα.
Κατά το τέλος της ξενάγησης φτάνουμε στο αποστακτήριο King Offa.
To 1984, το Cider Museum έλαβε την πρώτη άδεια από το HM Customs & Excise για την απόσταξη μηλίτη για περισσότερο από 200 χρόνια. Εδώ μπορούμε να δούμε τα χάλκινα σκεύη απόσταξης, που εισήχθησαν από την Νορμανδία της Γαλλίας (1905).

Το μουσείο διοργανώνει συχνά διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακή παραγωγή μηλίτη, παραγωγή μηλίτη για παιδιά, διαγωνισμούς, αφιερώματα στον μηλίτη, γιορτές, εκθέσεις τέχνης, διαλέξεις και φεστιβάλ. Διαθέτει επίσης κατάστημα με πολλά είδη και αξεσουάρ γύρω από το Cider.

Και φυσικά μη ξεχάσει κανείς φεύγοντας να πάρει μαζί του το εξαίσιο Cider brandy 5 ετών, που έχει ωριμάσει σε βαρέλια βαλανιδιάς (με αλκοόλ 40%), το Cider Aperitif που γίνεται από την μίξη Cider Brandy και χυμού μήλων (με αλκοόλ 18%) και το Cider Liqueur που είναι μίξη εξαίσιου μηλίτη με cider Brandy (με αλκοόλ 25%).

http://www.cidermuseum.co.uk/

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!