Λεξικό

Λεξικό

Abbey

Είναι μοναστηριακές μπίρες, όπως οι Trappiste, χωρίς όμως να παράγονται σε ένα από τα επτά μοναστήρια με ονομασία προέλευσης. (Βλέπε Trappiste).

Ale

Αγγλικής καταγωγής, υψηλής ζύμωσης (αφροζύμες), με κύριο χαρακτηριστικό το φρουτώδες άρωμά τους. Διακρίνουμε και πολλά άλλα αρώματα όπως καραμέλα, μπαχαρικά, κακάο, καφέ κ.ά. Διακρίνονται σε πολλές υποκατηγορίες βάσει του χρώματος, των συστατικών και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Σημαντικότερες χώρες παραγωγής Ale: Αγγλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Η.Π.Α. (Βλέπε επίσης Pale Ale, Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, Old Brown, Red Ale κ.ά.).

Amber

Χαλκόχρωμες Ales ή Lagers. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται καραμελωμένη βύνη, η οποία εξισορροπεί την πικρότητα του λυκίσκου.

American Brown Ales

Μοιάζουν με τις αντίστοιχες αγγλικές, αλλά έχουν πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του λυκίσκου. Επίσης, μπορεί να διακρίνει κανείς και φρουτώδη χαρακτηριστικά σε χαμηλά επίπεδα.

Alt ή Altbier

Είναι γερμανικής καταγωγής (alt = παλιό), υψηλής ζύμωσης. Παράγονται από βύνη κριθαριού, είναι σκουρόχρωμες, έχουν αλκοόλ 4.5-4.7% και ο τόπος προέλευσής τους είναι το Dusseldorf της Γερμανίας.

Barley Wines

Ανήκουν στην οικογένεια των Strong Pale Ales με περίοδο ωρίμανσης από έξι μήνες έως αρκετά χρόνια. Στη γεύση και στο άρωμά τους κυριαρχεί η βύνη, ενώ το αλκοόλ τους, 7-15%, πλησιάζει αυτό του κρασιού.

Biere de Garde

Γαλλικής καταγωγής, είναι υψηλής ζύμωσης, δυνατές και επαναζύμωσης στη φιάλη. Ξανθοκίτρινες, με μακρύ χρόνο ωρίμανσης και καραμελένια γεύση. Αλκοόλ, 4.4-7.7%. Υπάρχουν και Biere de Garde χαμηλής ζύμωσης.

Berliner Weisse

Σιταρένιες που ζυθοποιούνται αποκλειστικά στο Βερολίνο. Είναι ανοιχτόχρωμες, με πολύ ξηρή και όξινη γεύση και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, 2.5-3.7%. Πίνονται με διάφορα σιρόπια. (Βλέπε Weisse).

Bitter

Αγγλικός όρος για μπίρα Ale με έντονη την παρουσία του λυκίσκου, τόσο στο άρωμα όσο και στην γεύση. Έχουν χαρακτηριστική πικράδα και ήπια αίσθηση του ανθρακικού. Η επίγευσή τους είναι συνήθως όξινη και το χρώμα τους κυμαίνεται από καφεκίτρινο έως σκούρο χάλκινο. Έχουν αλκοόλ συνήθως 3.5-4%.

Υπάρχουν και οι Best ή Special Bitters με αλκοόλ 4-4.8%, που είναι ξηρές, με έντονη τη γεύση της βύνης και οι Extra Special, με αλκοόλ 5.5-6.5%, λιγότερο πικρές, με γεμάτο σώμα και ευδιάκριτα αρώματα λυκίσκου.

Bock, Bockbier

Γερμανικός όρος για δυνατή μπίρα χαμηλής ζύμωσης (βυθοζύμες). Χρυσαφένια, σκούρα καφέ ή μαύρη και με αλκοόλ, σύμφωνα με τους Γερμανούς, 6.6%. Η γεύση τους χαρακτηρίζεται έντονα από τη βύνη. Παραδοσιακά, παράγονται στο τέλος του φθινοπώρου, ωριμάζουν τον χειμώνα και κυκλοφορούν τον Μάρτιο. Εκτός Γερμανίας, διαφοροποιούνται αρκετά τα χαρακτηριστικά τους, παραμένοντας σκούρες. (Βλέπε Maibock, Eisbock).

Brown Ales

Τις αγγλικές, τις διαχωρίζουμε σε Νότιες, Southern English Brown και σε Βόρειες, Northern English Brown. Οι Νότιες είναι σκουρόχρωμες με γλυκιά γεύση, ενώ οι Βόρειες είναι καστανοκόκκινες με ξηρή, πιο δυνατή γεύση και με αλκοόλ 3-4.5%. Στις βελγικές, η γεύση είναι όξινη και το άρωμά τους ποικίλλει, ανάλογα με τα στελέχη της ζύμης τους. Ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το αλκοόλ τους κυμαίνεται στα 4.8-5.2%.

Cream Ale

Αμερικάνικης έμπνευσης, ελαφριά, συνήθως Ale μπίρα. Μπορεί να έχει αναμιχθεί με Lager και έχει αλκοόλ γύρω στο 5%.

Dark

Προσδιορίζει σκούρα μπίρα οποιουδήποτε στυλ. Όταν ο όρος αυτός χρησιμοποιείται χωρίς να πιστοποιεί κάποιο στυλ, συνήθως σημαίνει σκούρα μπίρα Lager, τύπου Μονάχου.

Diat Pils

Αρχικά, η ονομασία αυτή ήταν ταυτόσημη με τη δίαιτα (diet) γιατί απευθύνεται σε διαβητικούς. Είναι γερμανικός όρος, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους Βρετανούς. Σήμερα έχει λιγότερο ανθρακικό, αλκοόλ 6% και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους, το αλκοόλ πρέπει να φθάνει στο επίπεδο του 5%, δηλαδή μιας κανονικής Pils.

“Double” Bock

Δυνατή μπίρα χαμηλής ζύμωσης, με αλκοόλ 7.2-12%. Τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά είναι ίδια με των Bock, ενώ ξεχωρίζουν από την ετικέτα τους που έχει την κατάληξη -ator.

Dort

Στο Βέλγιο και την Ολλανδία δηλώνει μπίρα τύπου Dortmunder Export. (Βλέπε Dortmunter).

Dortmunder

Παράγεται μόνο στο Dortmunder της Γερμανίας. Είναι Lager, έχει ελαφριά γεύση, λιγότερο λυκίσκο, πιο γεμάτο σώμα από τις Pils και χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές που δεν παράγονται στο Dortmunter, λέγονται Export.

Dry Beer

Ονομάστηκε έτσι από τους Ιάπωνες και στην αρχή ήταν μια mild έκδοση της Diat Pils. Στην Αμερική η Dry Beer υποδηλώνει μια μπίρα αρκετά ελαφριά, ουδέτερη, με κανονικό ποσοστό αλκοόλ και θερμίδων, χωρίς ιδιαίτερη γεύση και επίγευση.

Dubbel και Trippel

Οι όροι αναφέρονται στο βάρος και στην πυκνότητα της μπίρας, ενώ προέρχονται από τις μοναστηριακές παραγωγές. Οι Double είναι σκούρες, με αλκοόλ 6-7.5% και οι Triple είναι δυνατές ξανθές, με αλκοόλ 7-10%. Για την παραγωγή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρεις ποικιλίες ζυμών σε υψηλές θερμοκρασίες. Η Trappiste του Westmalle ήταν η πρώτη που παρασκευάστηκε σε Triple και Double εκδοχή. (Βλέπε Trappiste).

Dunkel

Γερμανική λέξη για την σκούρα (dark) μπίρα. Καστανές ή καστανοκόκκινες, γλυκές, λόγω της βύνης που κυριαρχεί έναντι του λυκίσκου ο οποίος είναι διακριτικός, τόσο στο άρωμα όσο και στην γεύση. Αλκοόλ 4.8-6.3%. Στην βόρεια και στην δυτική Γερμανία τις βρίσκουμε ως Schwartzes Pils (μαύρη Pils) και Schwarzbier (μαύρη μπίρα).

Dunkel Weizen

Είναι δημοφιλής στην Γερμανία, χαρακτηρίζεται από την πυκνή γεύση της σε βύνη και τα αρώματα της σιταρένιας Weissbier, που γίνονται εύκολα αντιληπτά. Το χρώμα της ποικίλει από σκούρο έως βαθύ καφέ. Στην παραγωγή της συνήθως χρησιμοποιείται σκούρα βύνη κριθαριού σε συνδυασμό με σκούρα καραμελωμένη και σιταρένια βύνη.

Eisbock

Χαμηλής ζύμωσης μπίρες, που ψύχονται. Το νερό, που γίνεται πάγος, απομακρύνεται από την μπίρα. Απ’ αυτή την διαδικασία προκύπτει μια γλυκιά μπίρα, αφού δεν γίνεται γευστική εξισορρόπηση με λυκίσκο.

Export

Είναι οι μπίρες που έχουν το στυλ των Dortmunder, με ξηρό τελείωμα, αλλά όχι τόσο γλυκές όσο μια απαλή μπίρα Μονάχου. Είναι πιο δυνατές από τις άλλες, με αλκοόλ 5.2-5.5%. Στις άλλες χώρες, ο όρος «Export» υποδηλώνει τις Premium μπίρες.

Faro

Είναι νεαρές γλυκές Lambic, που στο ζυθογλεύκος τους προστίθενται καραμελοποιημένα σάκχαρα. Ωριμάζουν για λιγότερο από ένα χρόνο. (Βλέπε Lambic).

Festbier

Είναι οι μπίρες που στην Γερμανία παράγονται για τα διάφορα φεστιβάλ. Το στυλ τους ποικίλει και συνήθως, είναι δυνατές στο άρωμα και στην γεύση. Αλκοόλ 5.5-6%.

Framboise, Frambozen

Φρουτόμπιρες από κόκκινο βατόμουρο, δηλαδή σμέουρο, συνήθως Lambic.

Fruit Beers

Είναι όλες οι μπίρες, με κυρίαρχο στοιχείο στο άρωμα και στην γεύση τους το φρούτο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους. Συνήθως, είναι Lambic και οι πιο γνωστές είναι οι Kriek (κεράσι), Framboise (σμέουρο) και Peche (βερίκοκο). Η μπίρα - βάση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της Lambic φρουτόμπιρας είναι η Gueuze και το αλκοόλ τους κυμαίνεται σε 3.9-7.8%.

Gueuze

Προέρχονται από ανάμιξη νεαρής και παλαιωμένης Lambic και περνάνε φάση επαναζύμωσης στην φιάλη, όπου παραμένουν για περίπου εννέα μήνες. Έχουν χαρακτηριστική ξηρή, ξινή και φρουτώδη γεύση και αλκοόλ 4.5-5.5%. Επίσης, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των φρουτόμπιρων Lambic.

Genuine Draft

Απαστερίωτη draught μπίρα σε κουτάκι ή μπουκάλι με κάψουλα.

Hefe-Weizen

Γερμανική λέξη (Hefe σημαίνει μαγιά) που δηλώνει αφιλτράριστη Weiss - σιταρένια μπίρα που έχει στο μπουκάλι της το ίζημα της μαγιάς. (Βλέπε Weisse).

Helles

Ξανθιές Lager Μονάχου με αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των Munchener. Έχουν αλκοόλ 4.5-5.5% (Βλέπε Munchener).

Ice Bock

(Βλέπε Eisbock).

Imperial Stout

(Βλέπε Stout).

India Pale Ale

Είναι δυνατές Pale Ales με κυρίαρχο τον λυκίσκο στο άρωμα και στην γεύση. Παράγονταν για Βρετανούς, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ινδία κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Αυτοκρατορίας.

Kellerbier

Γερμανικός όρος, που δηλώνει αφιλτράριστη Lager, με υψηλό ποσοστό λυκίσκου και λιγότερο ανθρακικό.

Kolsch

Είναι το στυλ της Κολωνίας και εννοεί ξανθιά μπίρα υψηλής ζύμωσης με αλκοόλ 4.3-5%.

Krausen

Κατά την γερμανική παράδοση, παράγεται με μια τεχνική, που απαιτεί την προσθήκη μικρής δόσης σακχάρων στο καζάνι και είναι συνήθως φιλτραρισμένη. Όσες δεν φιλτράρονται, αλλά γίνονται με αυτή την τεχνική, λέγονται Krausenbier.

Kriek

Κερασόμπιρα, συνήθως Lambic.

Kruidenbier

Γερμανικός όρος. Δηλώνει πικάντικη μπίρα.

Lager

Οποιαδήποτε μπίρα χαμηλής ζύμωσης (με βυθοζύμες). Η ταξινόμησή τους γίνεται βάσει της χώρας ή της πόλης προέλευσή τους και βάσει των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Στην Βρετανία συνήθως είναι ξανθιές, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης τις βρίσκουμε και σκούρες (Dark). Είναι βαυαρικής καταγωγής και αποτελούν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας.

Lambic

Μπίρες φυσικής, «αυθόρμητης» ζύμωσης, δηλαδή ζύμωσης του ζυθογλεύκους της μπίρας από «άγριες» ζύμες, που κυκλοφορούν ελεύθερα στον αέρα. Σήμερα, αυτό γίνεται μόνο στην περιοχή Pajottenland, 15 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες. Παράγονται από βύνη κριθαριού και σιτάρι και το αλκοόλ τους είναι περίπου 4.4%.

Light Beer

Στις ΗΠΑ, ο όρος αυτός δηλώνει ξανθιά μπίρα, ελαφριά, με λίγες θερμίδες, ελάχιστη γεύση και με αλκοόλ 2.7-4%. Στις άλλες χώρες, ο όρος «light» σημαίνει μπίρα με λιγότερες θερμίδες από τις συνηθισμένες.

Low Alcohol, Non Alcohol Beers

Είναι οι μπίρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έως 1.5%, ή με καθόλου αλκοόλ, δηλαδή έως 0.2%. Είναι κυρίως ανοιχτόχρωμες.

Maibock

Μια άλλη εκδοχή των γερμανικών Bock. Ξανθιές ή χαλκόχρωμες, πιο γλυκές από τις Bock, με αλκοόλ 7-7.5%. Παράγονται και Ale Maibock, δηλαδή υψηλής ζύμωσης.

Malt Liquor

Αυτές, όπως και οι California Common, χρησιμοποιούν ζύμες «υβρίδια» και οι πρώτες τους ύλες είναι η βύνη κριθαριού ή σιταριού, το καλαμπόκι και η δεξτρόζη. Είναι ανοιχτόχρωμες, με φτωχό σώμα και υψηλό αλκοόλ 5.6-8.1%. Στην Αμερική, ο όρος Malt liquor δηλώνει δυνατή Lager μπίρα.

Marzen

Μπίρα Μονάχου, χαμηλής ζύμωσης, που αποκαλείται «η τελευταία μπίρα του χειμώνα». Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε Μάρτιο φτιάχνεται μια δυνατή μπίρα, ικανή ν’ αντέξει τις ζέστες του καλοκαιριού, για να καταναλωθεί στην μεγαλύτερη γιορτή της μπίρας, που γίνεται στο Μόναχο, την Oktoberfest. Είναι χρυσοκίτρινες, ενώ στο άρωμα και τη γεύση τους κυριαρχεί ο χαρακτήρας της βύνης. Αλκοόλ 5-6%.

Mild Ale

Αγγλικός όρος για μπίρα με χαμηλό αλκοόλ 3-3.6%. Είναι σκουρόχρωμες ή χαλκόχρωμες, γλυκές, ελαφριές, με διακριτικό το άρωμα του λυκίσκου. Αποδίδουν τα βέλτιστα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, περισσότερο σαν draught, παρά στην φιάλη. Γνωστή και ως “μπίρα των εργατών”.

Munchener, Munchner ή Munich

Είναι οι παραδοσιακές μπίρες του Μονάχου, χαμηλής ζύμωσης, με πρωτοπόρο στην παραγωγή αυτού του τύπου, την ζυθοποιία Spatenbrau. Χώρα παραγωγής τους είναι η Βαυαρία και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο «βυνώδης» χαρακτήρας τους στο άρωμα και στην γεύση. Διακρίνονται σε Dunkels (σκουρόχρωμες) και σε Helles (ξανθές). (Βλέπε Dunkels και Helles).

Oktoberfest

(Βλέπε Marzen).

Old Ales

Σύμφωνα με τους Άγγλους και τους Αυστραλούς, ήταν δυνατές σκούρες Ales που τις έπιναν σε ξεχωριστές στιγμές.

Oscura

Ισπανική λέξη για την σκούρα μπίρα που χρησιμοποιείται στις μεξικάνικες ετικέτες.

Pale Ales

Παράγονται από ανοιχτόχρωμη βύνη και το χρώμα τους ποικίλει από χρυσοκίτρινο έως χάλκινο. Έχουν πλούσια γεύση και αλκοόλ 3.4-5.2%.

Pilsener, Pilsner, Pils

Αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των Lager. Για πρώτη φορά, παρήχθησαν στην πόλη Pilsen της Τσεχίας, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας, είναι η Pilsner Urquell. Είναι ξανθιές και χαρακτηρίζονται από το ανθικό άρωμά τους, το «μπουκέτο», την φίνα πικρή τους γεύση και το ξηρό τελείωμά τους. Έχουν αλκοόλ 4.8-5.7%. Η βοημική Pilsener μοιάζει αρκετά με τη γερμανική, ωστόσο έχει ελαφρώς πιο γεμάτο σώμα και είναι λίγο πιο σκούρα.

Porter

Προέρχονται από το Λονδίνο. Αρχικά, ήταν καστανές με κοκκινόχρωμες ανταύγειες, με έντονο το άρωμα από την καβουρντισμένη βύνη και γεμάτη γεύση. Οι σημερινές δεν μοιάζουν και πολύ με τις παλιές, έχουν πολύ σκούρο χρώμα και πλησιάζουν το χαρακτήρα των Stout αλλά πιο αδύναμες στην γεύση. Αλκοόλ 4.5-6.5%.

Premium

Δεν δηλώνει τρόπο παραγωγής ή κάποιο στυλ. Είναι απλά ένας εμπορικός όρος, που χρησιμοποιείται από τις ζυθοποιίες, για να υποδηλώσουν μπίρα υψηλής ποιότητας.

Radler

Γερμανική λέξη, που χαρακτηρίζει μπίρα Lager ανάμικτη με χυμό λεμονιού ή λεμονάδα.

Rauchbier

Η λέξη στα γερμανικά σημαίνει καπνιστή μπίρα και προέρχεται από τη βαυαρική πόλη Bamberg και τα περίχωρά της. Είναι μπίρες χαμηλής ζύμωσης, με καπνιστό άρωμα, το οποίο προέρχεται από την ξήρανση της βύνης πάνω σε ξύλα οξιάς. Το χρώμα τους είναι σκούρο έως πολύ σκούρο και η γεύση τους έντονη, καπνιστή, με ελαφριά ή μέτρια πικρότητα. Έχουν αλκοόλ 5.5%.

Red Ales

Είναι Ales, που χαρακτηρίζονται από το κόκκινο χρώμα τους, το οποίο προέρχεται από την παραδοσιακή βύνη Vienna της Βιέννης. Την μοναδική φρεσκάδα στην αρκετά όξινη γεύση τους την οφείλουν στις ζύμες τους και στον τρόπο παραγωγής τους. Πέρα από το Βέλγιο, τα πρωτεία στην παραγωγή τους έχουν η Ιρλανδία και οι Η.Π.Α.

Saison ή Seasonal Beers

Εποχιακές, υψηλής ζύμωσης με παράδοση στις ζυθοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. Η πιο γνωστή μπίρα αυτού του στυλ είναι η Saison, που παράγεται στο Βέλγιο και στην Γαλλία την άνοιξη, με σκοπό να καταναλωθεί το καλοκαίρι. Εξίσου γνωστή και δημοφιλής είναι η σκούρα και συνήθως δυνατή Xmas (χριστουγεννιάτικη), που ξεκίνησε από την Αγγλία. Προσφέρουν πλούσια, δροσιστική, ανεπαίσθητα όξινη γεύση και έντονο φρουτώδες άρωμα. Έχουν αλκοόλ 5.5-8%.

Scotch Ale

Όρος που προέρχεται από την Σκωτία και δηλώνει πολύ σκούρα μπίρα Ale, κρεμώδη, με πλούσια γεύση, στην οποία κυριαρχεί η βύνη. Οι «σκωτσέζικες» Ales παράγονται σε μεγάλο βαθμό και στο Βέλγιο και στην Γαλλία. Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ, διακρίνονται σε Light (3%), Heavy (4%) και Strong (7-12%).

Schwarzbier

Πολύ σκούρα έως μαύρη Lager, που δημιουργήθηκε στο Kostritz της Γερμανίας.

Starkbier

Η γερμανική λέξη “stark” σημαίνει «δυνατή» μπίρα, με αλκοόλ πάνω από 6%.

Steam Beer ή California Common Beer

Αμερικανικής προέλευσης, που ξεκίνησε από την ζυθοποιία Anchor Steam στο San Francisco. Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από την χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας, που ήταν ο ατμός. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται ζύμες «υβρίδια», οι οποίες, αν και έχουν τις ιδιότητες των βυθοζυμών (χαμηλής ζύμωσης), ζυμώνουν στις θερμοκρασίες των αφροζυμών (υψηλής ζύμωσης). Με την μέθοδο αυτή η μπίρα έχει χαρακτήρα από Lager και Ale, είναι μέτριας πικρότητας και έχει αλκοόλ 4.6-5.6%. Ο όρος «Steam» στα γερμανικά είναι «Dampf».

Stout

Γεννήθηκαν στην Ιρλανδία, προέρχονται από τις Porter και αποτελούν το εθνικό ποτό των Ιρλανδών. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο Guinness ονόμασε την Porter μπίρα του “Stout Porter”. Έχουν διαδοθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Αμερική. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι Stout: Η Dry, από ανοιχτόχρωμη, καραμελοποιημένη και σκούρα βύνη, καβουρντισμένο κριθάρι και αλκοόλ πάνω από 4%. Η κλασική Dry Stout είναι συνώνυμη με την Guinness. Η Sweet, με γλυκύτερη γεύση και αλκοόλ 3-6%. Σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Milk Stout και Oatmeal Stout. Οι Double Stout, είναι πιο δυνατές σε αλκοόλ, 6-7.5% και πιο πικρές. Τέλος, οι Imperial Stout θυμίζουν Barleywine, έχουν αλκοόλ 8.4-10.5% και μένουν δύο μήνες στο βαρέλι και ένα χρόνο στη φιάλη. Άλλα γνωστά στυλ stout είναι και οι Chocolate Stout, Coffee Stout και Oyster Stout.  

Strong Pale Ales

Τις χωρίζουμε σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: τις Strong Golden και τις Strong. (Βλέπε Strong Golden και Strong αντίστοιχα).

Strong Golden

Είναι δυνατές, ξανθιές Pale Ale με αρώματα από ποικιλίες λυκίσκου και εξαιρετικά φρουτώδη γεύση, που προέρχεται από τα στελέχη των ζυμών τους. Κλασσικός εκπρόσωπός τους είναι η Duvel της Βελγικής ζυθοποιίας Duvel Moortgat. Αλκοόλ 7-8.5%.

Strong

Είναι χρυσοκίτρινες έως χαλκόχρωμες Pale Ales με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, 7-8.5%. Να αναφέρουμε και τις Extra Strong Pale Ales, με αλκοόλ 9%.

Trappiste

Μοναστηριακές μπίρες με ονομασία προέλευσης, αφού τον όρο Trappiste μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ετικέτα τους μόνο έξι μοναστήρια στο Βέλγιο, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία.. Είναι μπίρες υψηλής ζύμωσης, με χρώμα από ξανθό έως καστανό σκούρο. Κατά την παραγωγή τους, προστίθενται καμαρελοποιημένα σάκχαρα και στην συνέχεια ακολουθεί επαναζύμωση στη φιάλη. Η παράδοση θέλει, επίσης, τον αρωματισμό τους με διάφορα μπαχαρικά όπως κορίανδρο, κύμινο, πιπερόριζα κ.ά. Αλκοόλ 6.5-10%.

Ur-, Urquell

“Ur” σημαίνει στα γερμανικά «προέλευση» και δίκαια ο όρος αυτός χαρακτήρισε τις Pilsner Urquell και Ein-Βecker Ur-Bock.

Weisse, Weissebier, Weizen ή Wheat Beers

Υψηλής ζύμωσης μπίρες, με μεγάλο ποσοστό σιταριού, όπως υποδηλώνει και τ’ όνομά τους. Οι περισσότερες δεν φιλτράρονται, με αποτέλεσμα να περιέχουν υπολείμματα της μαγιάς στη φιάλη, που προκαλεί το θολό τους χρώμα. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο πλούσιος και συμπαγής αφρός τους, καθώς και το άρωμα της μαγιάς. Στις βαυαρικές Weisse, χρησιμοποιείται σιτάρι 40-70%, βυνοποιημένο κριθάρι και σε ορισμένες περιπτώσεις σκούρα καβουρντισμένη βύνη σιταριού. Η μαγιά τους προσδίδει φρουτώδες άρωμα και γεύση, η οποία χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα, ενώ η πικρότητά τους είναι ελάχιστη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ 4.5-5.7%. (Βλέπε και Hefe-Weizen, White, Witbier, Berliner Weisse, Weisenbock).

Weisenbock

Είναι συνήθως σκούρες σιταρένιες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Έχουν πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση, τα αρώματα του λυκίσκου είναι σε χαμηλά επίπεδα και το ανθρακικό σε υψηλά.

White

Τον όρο αυτό τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, για να χαρακτηρίσουν μια μπίρα από σιτάρι. (Βλέπε Weisse και Witbier).

Wienner ή Vienna

Για πρώτη φορά παρήχθησαν στην Βιέννη. Είναι ανοιχτές καστανές ή καστανοκόκκινες, με ελαφρύ άρωμα λυκίσκου και γλυκιά γεύση. Αλκοόλ 5-6%.

Wiesen/Wies’n

Γερμανική λέξη που σημαίνει «πεδιάδα» και υποδηλώνει την μπίρα που έχει φτιαχτεί για κάποιο φεστιβάλ, όπως το Oktoberfest, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως Wies’n Marzen. Επίσης, μπορεί να υποδηλώνει και κάποιον τοπικό τύπο μπίρας, όπως την αφιλτράριστη Weisse των Kuppers.

Winter

Χειμωνιάτικη Fest μπίρα (Βλέπε Festbier).

Witbier ή Belgian Wits

Είναι η βελγική εκδοχή των σιταρένιων ζύθων. «Witbier» στα φλαμανδικά σημαίνει λευκή μπίρα, ενώ το όνομά τους το οφείλουν στο ελαφρώς λευκό, θολό τους χρώμα. Στην Γαλλία, θα τις συναντήσουμε και ως Biere Blanche. Στο άρωμα και στην όξινη γεύση τους κυριαρχεί ο φρουτώδης χαρακτήρας, είναι πικάντικες και πολύ δροσιστικές ενώ έχουν και αυτές υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Αλκοόλ 4.8-5.2%.


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!