odyssey

Market / Events

link
link
Είστε εδώ:Beer Catalog>Market / Events>Market>Οδήγηση - αλκοόλ και έξυπνες πολιτικές στην αντιμετώπιση του

Οδήγηση - αλκοόλ και έξυπνες πολιτικές στην αντιμετώπιση του

«Η οδική ασφάλεια είναι θέμα της Πολιτείας και των πολιτών»

Εντυπωσιακά για κάποιους αλλά και απογοητευτικά για κάποιους άλλους είναι τα στοιχεία για την οδική ασφάλεια και ειδικά για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ευρώπη. Η Δανία είναι το καλύτερο παράδειγμα καθώς κατάφερε οι πολίτες της, σχεδόν στο σύνολο τους, να απορίψουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα μέτρα της Σουηδίας όπως θα δούμε παρακάτω. 

«Στην Ευρώπη το 25% των θανάτων σε τροχαία σχετίζεται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (6.400 άνθρωποι σύμφωνα με στοιχεία του 2016), ενώ το αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σε τροχαία για τις ηλικίες 16-25 ετών». Με τα στοιχεία αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) Antonio Avenoso, στην Διεθνή Ημερίδα Έξυπνες πολιτικές για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ SMART - Sober Mobility Across Road Transport. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Διεθνείς εμπειρογνώμονες από τη Δανία, τη Σουηδία και την Εσθονία γνωστοποίησαν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που υλοποίησαν στις χώρες τους, για τη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία συμβάντα που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Η Pernille Ehlers, από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Δανίας, παρουσίασε πως μέσω μιας σειράς μέτρων η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κατέστη κοινωνικά μια μη αποδεκτή συμπεριφορά για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. 

Ο Lars Olov Sjorstrom, από το MHF (Σουηδία),αναφέρθηκε στην εμπειρία από το επιτυχημένο δοκιμαστικό πρόγραμμα εγκατάστασης των αυτόματων πυλών ελέγχου νηφαλιότητας “Alcogates” στα λιμάνια της χώρας, καθώς και στην επίσης επιτυχημένη εγκατάσταση alcohol interlocks σε επαγγελματικούς στόλους και δημόσιας χρήσης οχήματα.

Μεγάλη πρόοδο σημείωσε η Εσθονία στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Maria Pashkevich, από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών Εσθονίας. Μέσα από ετήσιες καμπάνιες ευαισθητοποίησης τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με την αυξημένη αστυνόμευση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποκατάστασης σε οδηγούς που έχουν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις, κατάφεραν να έχουν μια θεαματική μείωση της τάξης του 90% σε θανατηφόρα τροχαία εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Antonio Avenoso (ETSC) δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα απογοητευτικά τελευταία στοιχεία σχετικά με την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως ο στόχος της μείωσης των θανάτων σε τροχαία συμβάντα κατά 50% μέχρι το 2020 φαίνεται πλέον σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Από την άλλη μεριά τα στοιχεία για την Ελλάδα δε είναι καθόλου ευχάριστα. Την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Γιαννής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Ταξίαρχος Σπανουδάκης Νικόλαος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. 

Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννής στην ομιλία του είπε πως παρόλο που υπάρχει μείωση των τροχαίων συμβάντων, φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στα ατυχήματα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ για τα δύο τελευταία έτη όπου διαθέτουμε επίσημα στοιχεία (2015/2016). 

Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία στα ατυχήματα υπό την επήρεια αλκοόλ πρωτοστατούν οι άντρες οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων ηλικίας 35-55 ετών, καθώς πιστεύουν ότι το αλκοόλ δεν δημιουργεί πρόβλημα στην οδήγηση και ότι μπορούν να οδηγούν μεθυσμένοι. Οι γυναίκες εμπλέκονται πολύ λιγότερο στο πρόβλημα καθώς και οι πιο μορφωμένοι.

Ο Ταξίαρχος Σπανουδάκης Νικόλαος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της τροχαίας για την εξάλειψη του φαινομένου. Αναφερόμενος στην περιοχή της Αττικής, από τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών νεκροψιών διαπιστώθηκε με ακριβείς επιστημονικές μεθόδους ότι, κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια, 1 στους 5 νεκρούς οδηγούς, βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης κατά την οδήγηση, ενώ επίσης σε 7 από 100 νεκρούς οδηγούς ανιχνεύθηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Ο κύριος Σπανουδάκης έφερε το παράδειγμα της συνεργασίας Τροχαίας - Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στη διεξαγωγή της ετήσιας Ευρωπαϊκής δράσης «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» για την προώθηση του «οδηγού της παρέας» που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ για να γυρίσει με ασφάλεια τους φίλους του στο σπίτι. Μια δράση που, όπως τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.

Στη συνέχεια το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Το Ινστιτούτο παρουσίασε επίσης τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το 2015 κατά τη διάρκεια του 23ου προσκοπικού Jamboree στην Ιαπωνία, με θέμα την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικες και το ρίσκο εμπλοκής τους σε τροχαίο ατύχημα. 

Από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών η Κέλλυ Τσιχλή παρουσίασε τη δέσμευση των μελών της Ένωσης να δράσουν για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η Έλλη Παναγιωτοπούλου ανέφερε καλές πρακτικές που έχει ακολουθήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού της σε θέματα αλκοόλ και οδήγησης, μοιράζοντας έτσι με το κοινό το ρόλο της ζυθοποιίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Ο στόχος του SMART είναι να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση και να συνεχίσει τις δραστηριότητες προώθησης και υποστήριξης του ETSC, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, για τη μείωση του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, όλοι μαζί, εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. για την Οδική Ασφάλεια, εθνικοί φορείς και υπεύθυνοι στη λήψη αποφάσεων. 

Το πρόγραμμα SMART λαμβάνει οικονομική στήριξη από την Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης (The Brewers of Europe).


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!