odyssey

Market / Events

link
link
Είστε εδώ:Beer Catalog>Market / Events>Market>BEER DAY - HORECA 2020

BEER DAY - HORECA 2020

Ευκαιρίες ανάπτυξης και προκλήσεις της ζυθοποιίας στην Ελλάδα

Η Beer Day αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση Beer Day στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης HORECA. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, συζητήθηκαν οι σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής καθιερωμένων αλλά και ασυνήθιστων ειδών μπίρας. Το παρόν έδωσαν για μία ακόμα χρονιά αναγνωρισμένα πρόσωπα του χώρου όπως ο Σ. Παναγιώτου, Πρόεδρος ΕΕΖ, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Septem, ο Αλ. Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ και  Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας, ο Γ. Μαρμαρέλλης, Αντιπρόεδρος ΕΕΖ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Σερρών & Β. Ελλάδος, ο Π. Αβραμίδης, μέλος Δ.Ε. της ΕΕΖ , Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΞΗ Μικροζυθοποιία, ο Β. Φιλίππου, Υπεύθυνος Ανάλυσης δεδομένων αγοράς & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο Γ. Πέτρου, ιδιοκτήτης της Ζυθοποιίας Πηνειού, ο Κ. Αγουρίδας από Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκης.

Από τις τοποθετήσεις κάποιων από των σημαντικότερων εκπροσώπων του κλάδου του ζύθου της χώρας προκύπτει ότι άμεση προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά της μπίρας, καθώς και η δημιουργία κουλτούρας και εκπαίδευσης του καταναλωτή με τη βοήθεια της craft μπίρας, η οποία γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Για τα αμέσως επόμενα χρόνια αρκετές ζυθοποιίες θα επενδύσουν σε κατηγορίες, όπως η μπίρα με μειωμένο ή και καθόλου αλκοόλ, οι οποίες θα κάνουν γνωστό το προϊόν σε νέο κοινό που παλαιότερα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης με το κοινό, ο Σ. Παναγιώτου επισήμανε ότι «ενώ ο αριθμός των ζυθοποιείων στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τα 50, η κατά κεφαλή κατανάλωση παραμένει σταθερή στα 35-36 λίτρα ετησίως, γεγονός που αποδεικνύει ότι  η αγορά του ζύθου δεν αναπτύσσεται συνολικά, αλλά παρατηρούμε εναλλαγή μεριδίων αγοράς, με σημαντική αύξηση του ποσοστού της craft μπίρας. Επίσης, η αντιμετώπιση του ζητήματος της εποχικότητας του προϊόντος, απαιτεί την συνεργασία όλων των ζυθοποιών, προκειμένου να αντιληφθεί ο  καταναλωτής ότι η πληθώρα επιλογών και τύπων μπίρας μπορεί να καλύψει κάθε περίσταση». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Α. Δανιηλίδη ο οποίος τόνισε ότι η μπίρα αποδείχθηκε ανθεκτική σαν κατηγορία κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις της στην οικονομία καθώς από την πρώτη ύλη μέχρι την εμπορία η μπίρα παράγεται στην Ελλάδα και οι εξαγωγές είναι περισσότερες από τις εισαγωγές. 

Σύμφωνα με τον Π. Αβραμίδη ο τουρισμός έχει λειτουργήσει ευεργετικά στην κατανάλωση της εγχώριας μπίρας και πολύ περισσότερο δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες ζυθοποιίες να γίνουν γνωστές στο εξωτερικό και να απευθυνθούν σε νέες αγορές όχι μόνο σε ομογενείς αλλά και σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Στα παραπάνω στάθηκε και ο Γ. Μαρμαρέλλης αναφέροντας παράλληλα ότι ο τουρισμός και οι αγορές του εξωτερικού ήταν αυτές που δίδαξαν τις προοπτικές της μικροζυθοποιίας στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου. Τέλος, ο Γ. Πέτρου αναφέρθηκε στην ευθύνη της μικροζυθοποιίας να φέρει το κοινό πιο κοντά στο ζύθο, να το εκπαιδεύσει και να το ωθήσει να γνωρίσει τις πρώτες ύλες και τις ποικιλίες της.

Ο Β. Φιλίππου σημείωσε ότι «Η μπίρα τα τελευταία τρία χρόνια γνωρίζει μια μικρή άνθιση, το 2019 ειδικότερα αναπτύχθηκε χάρη σε όλες τις κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της premium μπίρας κυρίως μέσω των Pilsner. Αυτό που σίγουρα αναπτύχθηκε κατά 40% και πιστεύουμε ότι έχει μέλλον είναι η υποκατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ. Μπορεί να μεγαλώσει την κατηγορία και να φέρει νέους καταναλωτές και το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι πλέον να κατανοήσουν τις νέες ανάγκες».

τη μπύρα τουρίστες

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Beer Day εξειδικευμένοι επαγγελματίες αναφέρθηκαν στις τεχνικές προδιαγραφές για το στήσιμο ενός μικροζυθοποιείου, στηριζόμενοι στα παραδείγματα επιτυχημένων μικροζυθοποιείων, μελών τους Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Από την πλευρά των καταστημάτων, ιδιοκτήτες γνωστών μπιραριών μοιράστηκαν με το κοινό σημαντικά στοιχεία για το στήσιμο και την λειτουργία μιας πετυχημένης μπιραρίας, εστιάζοντας στη σημασία του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης του προσωπικού, των ειδών μπίρας που θα διατίθενται καθώς και του καταλόγου της.

Για μία ακόμα χρονιά, το ενδιαφέρον του κοινού κέρδισε και η πλέον καθιερωμένη εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής διαφορετικών τύπων ζύθου με την οποία έκλεισε η εκδήλωση. Το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει τις βασικές κατηγορίες μπίρας και τα χαρακτηριστικά τους που στη συνέχεια κλήθηκε να τις αναγνωρίσει.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 15 μέλη που αντιπροσωπεύουν ισότιμα τόσο μεγάλα όσο και μικρά ζυθοποιεία.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών έχει ως αποστολή της την υποστήριξη των ζυθοποιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε αυτοί να παράγουν και να διαθέτουν μπίρα ελεύθερα, ανταγωνιστικά, υπεύθυνα και νόμιμα με σεβασμό προς τον καταναλωτή, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στόχος της Ένωσης είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διαχέει την κουλτούρα του ζύθου ενημερώνοντας για την ασφάλεια του προϊόντος και την  θετική συμβολή της ήπιας κατανάλωσης στην διατροφή, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας, στηρίζει την εξωστρέφεια και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, συμβάλλοντας ουσιαστικά  στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Web site: https://www.ellinikienosizithopoion.gr/
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!