Μουσεία

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Μουσεία>Gambrinus Drivers Museum

Gambrinus Drivers Museum

Η μπίρα στην εξέλιξη των αυτοκινήτων

Στο Romedenne, που απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Philippeville του Βελγίου, βρίσκεται ένα σπάνιο μουσείο, το Gambrinus Drivers Museum.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στα οχήματα της ζυθοποιίας και είναι ένα από τα τρία του είδους που βρίσκονται στον κόσμο. Ο αείμνηστος Charles Fontaine, ένας φιλόξενος, ζεστός άνθρωπος και έξοχος χιουμορίστας, μας υποδέχτηκε σ’ αυτό το ασυνήθιστο μουσείο του, το οποίο ήταν όνειρο ζωής γι αυτόν. Ο Charles Fontaine απεβίωσε στις 5 Απριλίου 2015 σε ηλικία 62 ετών.

Η γνώση του Charles γύρω από τα αυτοκίνητα θα εντυπωσίαζε και τον πιο φανατικό Έλληνα λάτρη αλλά και γνώστη των αυτοκινήτων. Μας έμαθε πολλά για τα αυτοκίνητα της ζυθοποιίας και τον σοβαρό ρόλο που έπαιξε η μπίρα στην εξέλιξη των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ ήπιαμε μαζί του μοναδικές μπίρες στο εντυπωσιακό μπαρ του μουσείου που βρίσκεται στο ισόγειο.

Το περιβάλλον του θυμίζει άλλες εποχές και πάνω από το μπαρ, στα κεφάλια μας, έχει τοποθετηθεί το έξι τόνων (!) ελβετικό σασί Saurer 5AD του 1927 αυτοκινήτου Bryton, που ανήκε στην ζυθοποιία Whitbread. Αυτός ο τύπος φορτηγού είχε χρησιμοποιηθεί από πολλές ζυθοποιίες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στην δεκαετία του 1930 οι ζυθοποιίες ήταν οι κύριοι αγοραστές καθώς και επενδυτές φορτηγών ενώ το κλείσιμο των ζυθοποιείων οδήγησε και στο κλείσιμο πολλών κατασκευαστών.

Το μουσείο οχημάτων μπίρας Gambrinus οφείλει την ύπαρξή του στον δούκα του Brabant, τον Jan Primus, ο οποίος ήταν γνωστός ως «ο Βασιλιάς της Μπίρας». Στεγάζεται στο κτίριο ενός ζυθοποιείου - βυνοποιείου και φάρμας του 19ου αιώνα, της ζυθοποιίας Bouty, η οποία διέκοψε την παραγωγή της το 1975 και αποτελεί το ιδανικό μέρος για τα 25 οχήματα του μουσείου και τις 75 θεματικές βιτρίνες.

Έχουμε και λέμε: Scammel, White, Minerva Motors, Liberty, Man, Berna, Fiat, Citroen, Pigaso, Daf, Scoda, Triangel, Peerless, Fina είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των όσων θα συναντήσει κανείς εκεί.

Στο παρελθόν, η Man κατασκεύαζε ζυθοποιίες, ο πατέρας του Bosch ήταν ζυθοποιός, ενώ η σουηδική ζυθοποιία Pripps ανήκε στην Volvo. Όσο για τον Moteur Lenoir, τον πρώτο άνθρωπο που κατασκεύασε μηχανή στον κόσμο, γεννήθηκε στην Mussy La Ville που βρίσκεται κοντά στην Orval και πωλούσε μπίρα στο Παρίσι. O Adolphus Busch συνάντησε τον Diesel στην Γερμανία όπου αγόρασε λυκίσκο και παρήγγειλε μηχανή Diesel για το ζυθοποιείο του ενώ η Scoda μετέφερε στο Pilsen της Τσεχίας τις μπίρες της Pilsner Urquell.

Η μπίρα ήταν αυτή που έδωσε μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη των φορτηγών αυτοκινήτων καθώς οι αγοραστές ήταν και επενδυτές αυτής της βιομηχανίας. Εξέλιξαν μάλιστα την τεχνολογία των καινούργιων αυτοκινήτων προκειμένου να μεταφέρουν την μπίρα τους καλύτερα, πιο ευέλικτα, ασφαλέστερα και φυσικά ταχύτερα.

Μια σπάνια ραπτομηχανή White βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν με την κατασκευή ραπτομηχανών και ποδηλάτων, όπως η Opel.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει πολλές παλαιές διαφημίσεις μπίρας, αστείες, αλλά και μακάβριες που προέρχονται από εμπόλεμες εποχές και να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία της μπίρας από την εποχή που η μεταφορά της γινόταν με τα χέρια. Η μπίρα, η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά μεταφέρονταν από τις άμαξες που τις τραβούσαν άλογα και βόδια έως τα πρώτα βενζινοκίνητα, μικρά και μεγάλα φορτηγά, καθώς και πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανέλαβαν την διανομή. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρίσκεται ακόμα στην αυλή του μουσείου.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης φιάλες, ποτήρια και ετικέτες μπίρας που απεικονίζουν διάφορα οχήματα από ποδήλατα και άμαξες ως πλοία, τρένα, αεροπλάνα και αερόστατα. Στο μουσείο βρίσκεται και ένα σπάνιο κολιέ αλόγων της ζυθοποιίας Caulier.  

Οι θεματικές βιτρίνες παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη των οχημάτων μεταφοράς μπίρας μέσα από εικόνες παλαιών ζυθοποιίων και οχημάτων τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν πια.  

Στην συλλογή οχημάτων του μουσείου ανήκουν και μερικά εξαιρετικά σπάνια οχήματα. Ένα από αυτά είναι το Saurer Lindau του 1915 που κατασκευάστηκε στην Ελβετία και αποτέλεσε ένα από τα πλέον δημοφιλή οχήματα των ζυθοποιείων, καθώς συνδύαζε την ποιότητα με την τεχνολογική καινοτομία.  

Το τρίκυκλο φορτηγό SCAMMEL είναι ένα ακόμα από τα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου. Οι γερμανικές GOLJATH και TEMPO, η γαλλική FAR και οι αγγλικές SCAMMELL και KARIER κατασκεύαζαν τρίκυκλα φορτηγά και τρακτέρ. Αυτά τα οχήματα μπορούσαν να στρίβουν ευκολότερα στις μικρές αυλές των παλιών παραδοσιακών ζυθοποιιών.  

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!