Μουσεία

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Μουσεία>Pilsen: Μουσείο Ζυθοποιίας Pivovarske

Pilsen: Μουσείο Ζυθοποιίας Pivovarske

Ένα ταξίδι στο χρόνο

H πόλη Pilsen στην Τσεχία εκτός από πατρίδα του ομώνυμου στυλ μπίρας και γενέτειρα της πρώτης ξανθιάς Pils, της Pilsner Urquell, έχει και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία μπίρας  του κόσμου.

Ένα μακρινό ταξίδι στο παρελθόν και στην ιστορία περνά από το κατώφλι του μουσείου του Pilsen, μιας παραδοσιακής πόλης της μπίρας. Η θέση της είναι ιδανική για τον ταξιδιώτη της μπίρας καθώς βρίσκεται στην δυτική Τσεχία, στην περιοχή της Βοημίας και απέχει 97 χιλιόμετρα από την Πράγα και μόλις 70 περίπου από την Γερμανία. Το μουσείο Pivovarske είναι ένα παλιό βυνοποιείο αλλά και ζυθοποιείο και βρίσκεται δίπλα από την είσοδο των παλαιών υπόγειων μεσαιωνικών στοών της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η ιστορία του ξεδιπλώνεται σε κάθε γωνιά του που έχει και κάτι ξεχωριστό να σου πει.  Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο της Τσεχίας για την ζυθοποιία και τα pubs. To κτήριο χτίστηκε το 1492 με κάποια μέρη γοτθικού ρυθμού και άλλαξε 14 ιδιοκτήτες βυνοποιούς κατά τη διάρκεια της πορείας του ενώ λειτούργησε και ως Ale house. Έγινε μουσείο μπίρας το 1959 και διαθέτει ένα δημοφιλές pub.

 

Pilsen: Μια πόλη σταθμός στην ιστορία της μπίρας

Τα ντοκουμέντα του μουσείου ξεκινούν από το 993 με την πρώτη απόδειξη για παραγωγή μπίρας στην Τσεχία από μοναχούς. Η βασιλική πόλη του Pilsen ιδρύθηκε το 1295, όπου με την άδεια του βασιλιά της Wenceslas του 2ου το προνόμιο παραγωγής μπίρας κατείχαν 260 οικογένειες. Χρόνο με τον χρόνο, καθώς η μπίρα γινόταν όλο και πιο δημοφιλής δέκα χρόνια μετά απέκτησαν όλοι οι κάτοικοι  το δικαίωμα να παράγουν μπίρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν και πολλά παρατράγουδα και έτσι φτάνουμε στο 1838, ένα ιστορικό σημείο, όπου αλλάζουν τα πράγματα την στιγμή που 36 εκατόλιτρα μπίρας χαμηλής ποιότητας χύθηκαν στους υπονόμους της πόλης. Το γεγονός αυτό αλλάζει την πορεία της μπίρας ωθώντας τους πολίτες να κάνουν ένα σημαντικό βήμα: Συνεργάζονται και δημιουργούν μια σύγχρονη για την εποχή της, ζυθοποιία (1839), η οποία θα είναι ικανή να εξασφαλίσει την ποιότητα της μπίρας στην πόλη. Ο αρχιτέκτονας Martinizer αναλαμβάνει την κατασκευή του νέου ζυθοποιείου.  Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τα ταξίδια του σε ζυθοποιίες άλλων χωρών, φέρνει στην πόλη τον βαυαρό ζυθοποιό Josel Groll, ο οποίος αναλαμβάνει να φτιάξει την μπίρα του Pilsen με την μέθοδο της χαμηλής ζύμωσης. Το αποτέλεσμα ήταν η Pilsen Urquell, η πρώτη ξανθιά της εποχής και η πρώτη Pils που δημιουργήθηκε στον κόσμο της μπίρας.

 

Τα κειμήλια του μουσείου Pivovarske

Ένα σημαντικό τμήμα του μουσείου είναι ο όροφος, όπου λάμβανε χώρα το μούλιασμα και η βλάστηση των σπόρων του κριθαριού. Ο παλιός εξοπλισμός δείχνει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η βυνοποίηση τα παλιά χρόνια, όταν ακόμα και ένα μικρό χειροποίητο φουρνάκι-σόμπα βοηθούσε στο ψήσιμο της βύνης. Ένα τμήμα του είναι αφιερωμένο στις βιομηχανίες που εμπλέκονταν στην παραγωγή της βύνης στο Pilsen καθώς και σε όλη την Τσεχία. Το πηγάδι βάθους 18 μέτρων βρίσκεται ακόμα εκεί, όπου γινόταν η άντληση του νερού για τις ανάγκες της βυνοποίησης του κριθαριού.

Σε άλλο δωμάτιο που περιέχε όλα τα κατάλληλα εργαλεία βρίσκεται ο κλίβανος. Εκεί σταματούσε η διαδικασία της βλάστησης για να μεταφερθεί η βύνη στον χώρο Valečka και να ξεκινήσει η ξήρανσή της με την παλιά μέθοδο του κυλίσματος (rolling).  Στοιχεία από την βαρελοποιία συνοδεύουν τον χώρο καθώς και το ξεχωριστό μοντέλο μικροζύμωσης με την χρήση του ατμού, χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής τεχνολογίας. Το μοντέλο είναι ικανό να παράγει μια παρτίδα τριάντα λίτρων μπίρας.

Το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου του 1870 δείχνει πως από τότε ο χώρος αυτός κατείχε ουσιαστική θέση σε μια ζυθοποιία.

Μια μεγάλη συλλογή από μπουκάλια διαφορετικών ζυθοποιείων της Τσεχίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου βρίσκονται σε ένα δικό τους ξεχωριστό χώρο ενώ ένα εστιατόριο του 1930 είναι επιπλωμένο, όπως ακριβώς φαίνεται στις φωτογραφίες της εποχής του.

Η αίθουσα με τα ποτήρια και τις κούπες μπίρας είναι και αυτή ενδιαφέρουσα καθώς περιλαμβάνει πολλά σχέδια και μεγέθη όλων των εποχών φτιαγμένα από γυαλί, κεραμικό και κασσίτερο. Το δεύτερο μέρος της συλλογής αυτής περιλαμβάνει το μικρότερο βαρέλι στον κόσμο, μια κανάτα ενός πόντου και μια γιγαντιαία κούπα mug φτιαγμένη από ενιαίο κομμάτι ξύλου της Σιβηρίας.

Η περιήγηση περιλαμβάνει και τα διόροφα μεσαιωνικά κελάρια σκαλισμένα σε πέτρα και ψαμμίτη. Εκεί βρίσκονται δύο δρύινες δεξαμενές ζύμωσης, βαρέλια και μια κάνουλα πάνω σε βαρέλι, η οποία είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο και ορείχαλκο.

Οι τρόποι μεταφοράς της μπίρας γίνονται γνωστοί στην αυλή του κτηρίου. Εκεί βρίσκεται και ένα γοτθικό κούφωμα πόρτας από πέτρα, το οποίο μεταφέρθηκε εκεί από κατεδαφισμένο σπίτι ζυθοποιού χρονολογίας του 1500 καθώς και ένα μπαρόκ καμπαναριό του 18 αιώνα με το οποίο η ζυθοποιία ανακοίνωνε πως η παρτίδα ήταν έτοιμη!

Στις παλιές οχυρώσεις της πόλης, στον χώρο που ονομάζεται Parkan, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των διπλών τοίχων της και της μεγάλης τάφρου, που σε συνδυασμό με τα κοντινά ποτάμια έκαναν την πόλη απόρθητη, το μάτι του επισκέπτη βλέπει χωράφια με λυκίσκο και κριθάρι. Εκεί χάνεται κανείς στις σκέψεις και στον χρόνο αναπολώντας τις ομορφιές της ζωής του χθες και την επαφή τους με το σήμερα.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την πρώτη γουλιά από την αυθεντική Pilsner Urquell που κρύβει τα μυστικά μιας τέχνης αναλλοίωτης στον χρόνο.


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!