Συστατικά

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιία>Συστατικά>Ποικιλίες Βύνης

Ποικιλίες Βύνης

Η κατηγοριοποίηση των τύπων της βύνης γίνεται με βάση το είδος του κριθαριού (δίστιχο ή εξάστιχο) αλλά κυρίως βάση του τρόπου ξήρανσής της (θερμοκρασία και διάρκεια εφαρμογής) απ’ όπου προκύπτουν διαφορετικοί τύποι βύνης.

Όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες ξήρανσης τόσο σκουρότερο θα είναι το χρώμα της βύνης και τόσο πιο έντονο το άρωμά της.

Οι τρεις βασικές κατηγορίες βύνης είναι οι εξής:

  • Οι ανοιχτόχρωμες βύνες (Pale Malts),
  • Οι κεχριμπαρένιες ή σκουρόχρωμες βύνες (Kilned Malts) και
  • Οι κρυσταλλικές ή βύνες καραμέλας (Crystal ή Caramel Malts).

ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΕΣ ΒΥΝΕΣ - PALE MALT

Ο πιο γνωστός και συνηθισμένος τύπος βύνης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των περισσότερων τύπων μπίρας. Το κριθάρι «ψήνεται» στον ξηραντήρα πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου σε αργά αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Η ανοιχτόχρωμη βύνη είναι ιδανική για την παραγωγή των ανοιχτόχρωμων Ales και των ξανθών Pils ή Lager. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι παρακάτω ποικιλίες:

Pale Ale Malt Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των Pale Ales όπως λέει και το όνομά τους, αλλά και σαν κύριο σώμα ή βάση για την παραγωγή άλλων στυλ μπίρας.

6-Row Lager Malt Αυτή η βύνη είναι γνωστή για την περιεκτικότητά της σε τανίνη προσδίδοντας στην παραγόμενη μπίρα θολούρα και ιδιαίτερη γεύση. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην παραγωγή Light Lager.

2-Row Lager Malt Λέγεται και Pilsner Malt και με αυτή την βύνη ως βάση παράγονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές μπίρες.

German Pale Malt Ανοιχτόχρωμη βύνη με απαλή γεύση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή οποιασδήποτε Lager.

Munich Malt Χρησιμοποιείται για να δώσει το χρώμα και την γεμάτη γεύση μιας ξανθιάς σκούρας ή χρυσαφένιας Lager.

Belgian Pils Ανοιχτόχρωμη βύνη με απαλή γεύση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή κυρίως Βελγικών Ales αλλά και άλλων ευρωπαϊκών στυλ μπίρας.

Vienna Malt Ελαφρώς σκουρόχρωμη, ψήνεται σε λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές των Pale Malt και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των Vienna, Marzen και άλλων στυλ. Προσδίδει στην μπίρα βαθύ κόκκινο χρώμα και πικάντικο άρωμα και γεύση.

Wheat Malt Η σιταρένια βύνη έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών που βοηθάει στην θολούρα της μπίρας. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό πάντα με βύνη κριθαριού.

Row Weat (Unmalted) Αβυνοποίητο σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των βελγικών σιταρένιων White ή Wit σε ποσοστό μέχρι 45% και στις Lambic σε ποσοστό μέχρι 30%.

ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΕΣ ή ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΕΣ - KILNED MALT

Είναι οι βύνες, οι οποίες ξεραίνονται και ψήνονται σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και για περισσότερο χρόνο απ’ ότι οι Pale Malts. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προσδίδουν σ’ αυτές τις βύνες σκούρο χρώμα και δυνατή γεύση ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα των ενζύμων έτσι ώστε αυτές να μην μπορούν από μόνες τους να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή μπίρας. Οι σκουρόχρωμες χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα με πρόσμιξη μεγαλύτερων ποσοστών ανοιχτόχρωμης βύνης (Pale Malt). Παρόλο που οι σκουρόχρωμες βύνες αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής ποσότητας παραγόμενης βύνης, δίνουν την δυνατότητα στον ζυθοποιό να δώσει διάφορους χρωματισμούς στην μπίρα αλλά και να δημιουργήσει διαφορετικές και πλούσιες γεύσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι παρακάτω ποικιλίες:

Amber Malt Ψήνεται σιγά και δημιουργεί καστανό χρώμα στην μπίρα.

Biscuit Malt Χρησιμοποιείται για να κάνει πιο δυνατό το άρωμα και την γεύση των ανοιχτόχρωμων Lagers και Ales.

Black Patent Η μαύρη βύνη είναι η σοκολατένια (Chocolate Malt) που παρέμεινε πέρα από το σημείο «καψίματος». Είναι η πιο σκουρόχρωμη και καβουρδισμένη βύνη, στην οποία δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου σάκχαρα. Χρησιμοποιείται πολύ περιορισμένα και σε προσμίξεις με άλλες βύνες. Προσδίδει στην μπίρα ιδιαίτερα δυνατή και βαριά γεύση όταν χρησιμοποιείται σε ποσοστό πάνω από 3% στην πρόσμιξη.

Brown Malt ή Porter Malt Ιδιαίτερα σκούρα βύνη, η οποία ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Chocolate Malt Η σοκολατένια βύνη είναι η κλασσική σκουρόχρωμη βύνη και προσδίδει στην μπίρα ένα βαθύ σκούρο χρώμα, καβουρδισμένα αρώματα και απαλή, ψημένη γεύση. Μικρό ποσοστό (μέχρι 3%) δημιουργεί πικάντικη γεύση και ανοιχτό καφέ χρώμα στην μπίρα. Χρησιμοποιούμενη σε μεγαλύτερο ποσοστό (10%) δημιουργεί την γνώριμη γεύση της μαύρης μπίρας. Χρησιμοποιείται, επίσης, στις Porters, Mild Ales, Brown Ales και περιστασιακά στις μαύρες Lagers.

Peated Malt Καπνιστή βύνη Σκωτίας. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ουίσκι και από τους Micro και Home Brewers σε πολύ μικρές αναλογίες.

Rauch Malt Καπνιστή βύνη για την παραγωγή της παραδοσιακής καπνιστής Rauchbier, της πόλης Bamberg της Γερμανίας.

Roasted Barley Μαύρο ψημένο αβυνοποίητο κριθάρι, χρησιμοποιείται κυρίως σε αναλογία 5-10% για να δώσει την ψημένη γεύση των Stouts. Σπανιότερα, σε μικρότερες αναλογίες χρησιμοποιείται στις Porters και Dark Ales.

Special Roast Καστανόχρωμη βύνη, η οποία προσδίδει στην μπίρα ένα κοκκινωπό Amber χρώμα. Χρησιμοποιείται σε αναλογία 5-10% κυρίως για την παραγωγή Vienna και Alt μπίρας.

Victory Malt Χρησιμοποιείται σε αναλογία 5-15% και προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε Ales, Porters και Dark Lagers.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΕΣ ή ΒΥΝΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ – CRYSTAL, CARAMEL MALT

Η κρυσταλλική βύνη προσδίδει μια πληρέστερη και πιο γλυκιά γεύση και άρωμα σε όλες τις Ales μπίρες. Για την παραγωγή της απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξαιρετικά γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας έτσι ώστε να ξηραθεί ο φλοιός του σπόρου του κριθαριού και να μείνει στο εσωτερικό ένας σκληρός, ζαχαρώδης, κρυσταλλικός πυρήνας. Από την κρυσταλλική βύνη προκύπτει και η βύνη καραμέλας. Στην Ευρώπη η βύνη καραμέλας προέρχεται από δίστιχο κριθάρι ενώ στην Αμερική από εξάστιχο.

Οι κυριότερες ποικιλίες της κατηγορίας αυτής είναι οι Light Crystal Malt, Cara-Vienne, Caramel Malt, Medium Crystal Malt, Cara-Munich, Scottish Crystal, Dark Crystal Malt και Cara-Pils.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!