Συστατικά

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιία>Συστατικά>Η καλλιέργεια και η διατήρηση της μαγιάς

Η καλλιέργεια και η διατήρηση της μαγιάς

Η μαγιά συντηρείται βάση των εξής παραμέτρων:

  • Με τροφή για να μη πεθάνει
  • Με ψύξη στους 10 βαθμούς Κελσίου και
  • Με προστασία από μολύνσεις άλλων βλαβερών μικροοργανισμών.

Χρησιμοποιώντας την επιλεκτική καλλιέργεια η ταυτότητα και ο χαρακτήρας κάθε συγκεκριμένου τύπου μαγιάς μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνεχή παρακολούθηση από ειδικευμένους μικροβιολόγους σε ένα αποστειρωμένο και καθαρό περιβάλλον. Περιλαμβάνει δε την αποθήκευση, την αναζωογόνηση, την δοκιμή και την ταξινόμηση των πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου μαγιάς.

Η μαγιά συνήθως αποθηκεύεται και συντηρείται με θρεπτικά συστατικά τροφών μέσα σε λεπτούς δοκιμαστικούς σωλήνες γνωστούς ως agar. Επίσης, μπορεί να συντηρηθεί ξηραμένη ή και κρύα για μεγάλες περιόδους αποθήκευσης. Όλες οι μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η μέθοδος της ξήρανσης η οποία νεκρώνει πολλούς από τους μικροοργανισμούς αυτούς.

Στην παραπάνω διαδικασία τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: Η συσκευή αποστείρωσης, το εκκολαπτήριο και το μικροσκόπιο.

Η συσκευή αποστείρωσης χρησιμοποιείται για να αποστειρώνονται τα δοχεία και τα όργανα μέσα στα οποία αναπτύσσεται η μαγιά. Αυτό γίνεται για να μην υπάρξουν βλαβεροί μικροοργανισμοί οι οποίοι θα μολύνουν την μαγιά και κατ’ επέκταση θα αλλοιώσουν ή θα καταστρέψουν την μπίρα.

Όταν λοιπόν τα κατάλληλα μέσα ανάπτυξης της μαγιάς είναι έτοιμα μεταφέρεται σε αυτά ασηπτικά και σε ειδική θερμοκρασία έτσι ώστε να υπάρξει ραγδαία αναπαραγωγή και ανάπτυξή της.

Οι μονάδες καλλιέργειας της μαγιάς, Propagator, αποτελούν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον το οποίο προσφέρει την ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης, εκμηδενίζοντας τις διακυμάνσεις, από πολύ χαμηλές σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα κατέστρεφαν την μαγιά.

Το μικροσκόπιο είναι ένα απαραίτητο όργανο για την παρατήρηση όχι μόνο των μονοκύτταρων μικροοργανισμών της μαγιάς αλλά και των βλαβερών εισβολέων μικροοργανισμών σε αυτούς.

Φωτογραφία Propagator: http://www.wachsmann.com

 

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!