Συστατικά

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιία>Συστατικά>Ποικιλίες λυκίσκου

Ποικιλίες λυκίσκου

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λυκίσκου: οι αρωματικές (Aroma) και οι πικρές (Bitter).
Οι αρωματικές ποικιλίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πικρά οξέα και τα αιθέρια έλαια που περιέχουν είναι υψηλής ποιότητας. Χρησιμοποιούνται στο τέλος ή μετά το βρασμό του ζυθογλεύκους και ονομάζονται Late και Dry αντίστοιχα.

Οι πικρές ποικιλίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πικρά οξέα και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια του βρασμού του ζυθογλεύκους (Copper).
Η συμβολή του λυκίσκου στη γεύση και το άρωμα της μπίρας εξαρτάται από τον τύπο του. Για τις Ales, οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες λυκίσκου είναι οι Goldings, Fuggles, Willamete, Cascade. Στις Lager μπίρες οι καλύτερες ποικιλίες είναι οι Liberty, Mt Hood, Hallertauer, Saaz, Tettnager.

Παρακάτω αναφέρονται με αλφαβητική σειρά οι πιο γνωστές ποικιλίες λυκίσκου.

Cascade (Aroma)
Παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1972 από το Oregon University. Χαρακτηρίζεται από μέτριας έντασης φρουτώδες άρωμα και έχει χαμηλή μονάδα πικρότητας.

Centennial (Bitter)
Μια σχετικά καινούρια ποικιλία που χρησιμοποιείται κυρίως για τις πικρές της ιδιότητες. Θεωρείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες για την παραγωγή των αγγλικών Ale.

Chinook (Bitter)
Παρουσιάστηκε το 1985 από το Oregon University. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή πικρότητα και το «γήινο» άρωμά της.

Columbus (Bitter)
Έχει πολλά κοινά σημεία με την Centennial, με τη διαφορά ότι το άρωμά της είναι πιο ευχάριστο. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις πικρικές της ιδιότητες.

Crystal
Πρωτοεμφανίστηκε το 1993 στην Αμερική. Πρόκειται για μια αμερικανική ποικιλία, μέτριας αρωματικής έντασης και πικρότητας.

Fuggles (Aroma)
Μέτριας αρωματικής έντασης ποικιλία, που παρουσιάστηκε από τον Richard Fuggle στο Kent της Αγγλίας το 1875. Καλλιεργείται στο Kent, το Oregon και την Σλοβενία, όπου είναι γνωστή με το όνομα Styrian Goldings.

Goldings ή Kent Goldings (Aroma)
Γηγενής ποικιλία του Kent της Αγγλίας. Έχει άρωμα λουλουδιών και χρησιμοποιείται για την παραγωγή παραδοσιακών αγγλικών Ales.

Hallertauer (Aroma)
Η πιο γνωστή γερμανική ποικιλία λυκίσκου από την ομώνυμη περιοχή της Βαυαρίας και χαρακτηρίζεται από χαμηλή μονάδα πικρότητας.
Το Hallertau είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή στον κόσμο όπου καλλιεργείται ο λυκίσκος κι εκεί παράγεται το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

Hersbrucker (Aroma)
Γηγενής γερμανική ποικιλία του Hersbruck που έχει αντικαταστήσει την Hallertauer. Σήμερα κατέχει την πρώτη θέση στις γερμανικές ζυθοποιίες και καλλιεργείται σε ολόκληρο το Hallertau.

Huller
Σχετικά καινούρια γερμανική ποικιλία που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Hull του Hallertau.

Liberty (Aroma)
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1991. Το άρωμά της είναι κομψό, ευχάριστο και ελαφρώς πικάντικο.

Magnum (Bitter)
Είναι το γερμανικό υβρίδιο του Hallertauer. Έχει μεγάλες αποδόσεις, μεγάλη ανθεκτικότητα στην μακροχρόνια αποθήκευση και υψηλή μονάδα πικρότητας.

Mount Hount
Είναι υβρίδιο του Hallertauer, που δημιουργήθηκε το 1989 στις ΗΠΑ. Είναι μέτριας αρωματικής έντασης και ανθεκτική στις ασθένειες.

Northern Brewer (Bitter)
Αγγλική αρωματική ποικιλία αλλά και με υψηλή μονάδα πικρότητας. Η καλλιέργειά της είναι περιορισμένη γιατί απαιτεί δύσκολες καλλιεργητικές τεχνικές.

Nugget (Bitter)
Δημιουργήθηκε το 1983 στο Oregon University και έχει υψηλή μονάδα πικρότητας. Οι καλλιεργητές την προτιμούν γιατί έχει υψηλές αποδόσεις και είναι ανθεκτική στις ασθένειες.

Perle (Aroma)
Γερμανική ποικιλία που καλλιεργείται με επιτυχία στην Αμερική. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Γερμανία με σκοπό να αντικαταστήσει την Hallertau Mittelfrueh. Έχει ευχάριστο άρωμα και μεσαία μονάδα πικρότητας.

Progress
Πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με σκοπό να αντικαταστήσει την Fuggles. Διακρίνεται κυρίως για την πικρότητά της αλλά και για το άρωμά της. Έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υποκατάστατο της Fuggles και της Goldings.

Pride of Ringwood (Bitter)
Πρωτοεμφανίστηκε το 1965 στην Αυστραλία και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πικρά οξέα. Αποτελεί το 90% της συνολικής παραγωγής λυκίσκου στην Αυστραλία. Διακρίνεται για το ευχάριστο άρωμά της, που θυμίζει εσπεριδοειδή και κυρίως λεμόνι.

Saaz (Aroma)
Η κλασική ποικιλία της Βοημίας και η πιο ακριβή για την παραγωγή κυρίως Pils μπίρας. Έχει ευχάριστο άρωμα λουλουδιών μέτριας έντασης.

Select
Γερμανική ποικιλία, που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Hull στο Hallertau.

Sterling (Aroma)
Υβρίδιο της Saaz με παρόμοια αρώματα και παρεμφερή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια αλλά με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Spalt Select (Aroma)
Παραδοσιακή γερμανική ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Spalt κοντά στην Νυρεμβέργη. Διακρίνεται για το κομψό της άρωμα που μοιάζει με της Saaz.

Styrian Golding (Aroma)
Η κύρια αρωματική ποικιλία της Σλοβενίας.

Target (Bitter)
Αγγλική ποικιλία, ίσως η καταλληλότερη για την παραγωγή των αγγλικών Ales. Σήμερα, είναι η πιο διαδεδομένη καλλιεργήσιμη ποικιλία στην Αγγλία και διακρίνεται για τις πικρές της ιδιότητες, αλλά και για το άρωμά της.

Tettnanger (Aroma)
Φίνα αρωματική γερμανική ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Tettnang κοντά στην λίμνη Constance στα σύνορα με την Ελβετία.

Ultra (Aroma)
Αμερικανική ποικιλία με εξαιρετικό άρωμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε πικρά οξέα.

Whitbread Doldings Variety (WGV)
Καλλιεργούνταν εκτενώς στην Αγγλία τη δεκαετία του ’50.

Willamete (Aroma)
Δημιουργήθηκε το 1976 στις Η.Π.Α. και είναι παρεμφερής της αγγλικής Fuggles. Χαρακτηρίζεται από μέτριας έντασης άρωμα, χαμηλή μονάδα πικρότητας και μεσαίες αποδόσεις.

Yakima Magnum (Bitter)
Μία από τις νεοεμφανιζόμενες ποικιλίες στη διεθνή αγορά του λυκίσκου με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πικρά οξέα.

 

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!