Βυνοποίηση

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιία>Βυνοποίηση>Στο βυνοποιείο της ζυθοποιίας Bernard

Στο βυνοποιείο της ζυθοποιίας Bernard

Η οικογενειακή ζυθοποιία Bernard βρίσκεται στο Humpolec της Τσεχίας και διαθέτει ένα ενδιαφέρον και παραδοσιακό βυνοποιείο.

Το 1991 ο Stanislav Bernard, ο Josef Vávra και ο Rudolf Šmejkal ξεκίνησαν την αναβίωση της ζυθοποιίας του Humpolec, που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα  έκαναν τη μπίρα Bernard γνωστή όχι μόνο σε όλη την Τσεχία, αλλά και σε ξένες αγορές. Στα κελάρια της ζυθοποιίας ζυμώνονται και ωριμάζουν περίπου 11.000 εκατόλιτρα παραδοσιακής, μη παστεριωμένης μπίρας που παράγεται με τα καλύτερα συστατικά.

Τρία πράγματα είναι αυτά που κάνουν την μπίρα Bernard:

  • Η μυστική συνταγή της.
  • Η υψηλής ποιότητας βύνη που παράγεται στο βυνοποιείο της ζυθοποιίας, στο Rajhrad u Brna, όπου διατηρούνται οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής, το εξαιρετικής ποιότητας τσέχικο κριθάρι και το πηγαίο νερό από τα υψίπεδα της Μοραβίας.
  • Η μοναδική διαδικασία μικροδιήθησης της μπίρας, που της δίνει την ξεχωριστή της γεύση. 

Η ζυθοποιία Bernard από το έτος 2000 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και τον Ιούλιο 2001 αύξησε το βασικό της κεφάλαιο με την είσοδο ενός στρατηγικού εταίρου, της Βελγικής Duvel Moortgat.

Το βυνοποιείο 

Αρχικά ιδρύθηκε ως Κοινό Αγροτικό Βυνοποιείο και η παραγωγή ξεκίνησε το 1872. Ωστόσο, κάηκε το 1919 και στη συνέχεια πωλήθηκε στην Μοραβία. Το 1928 άρχισε να επαναλειτουργεί πλήρως. Δυστυχώς όμως μια ακόμα πυρκαγιά το κατέστρεψε λίγο πριν το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η παραγωγή άρχισε ξανά το 1951. Μέσω της σταδιακής εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας, η παραγωγή αυξήθηκε.

Το βυνοποιείο αγοράζει κριθάρι ζυθοποιίας υψηλής ποιότητας από την περιοχή Brno και από τα υψίπεδα της Βοημίας ενώ διαθέτει δική του πηγή και σύστημα καθαρισμού του νερού. Αγοράστηκε από την οικογενειακή ζυθοποιία Bernard τον Σεπτέμβριο του 2000 και μετονομάστηκε σε SLADOVNA BERNARD, Zavod RAJHRAD. Ο νέος ιδιοκτήτης, πέρα από το όνομα, άλλαξε και το πρόγραμμα παραγωγής.

Σήμερα, παράγει περίπου 6700 τόνους βύνη pilsner, η οποία χρησιμοποιείται εν μέρει από τη ζυθοποιία Bernard για την παραγωγή μη παστεριωμένης μπίρας και εν μέρει πωλείται σε άλλους ζυθοποιούς. Στο βυνοποιείο Bernard εφαρμόζονται παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής, η οποία αν και χρονοβόρα, είναι η καλύτερη σύμφωνα με τα νέα πορίσματα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βύνης στο Brno.

Τεχνικός εξοπλισμός

Σύστημα διάβρεξης Στο βυνοποιείο βρίσκονται οκτώ κλασσικές δεξαμενές για τη διάβρεξη 14 τόνων κριθαριού στην κάθε μία. Η εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα γίνεται με διακοπή του αερισμού της δεξαμενής και ο αερισμός με πεπιεσμένο αέρα.
Βλάστηση: Η βλάστηση λαμβάνει χώρα σε δάπεδο συνολικής επιφάνειας 4.850 μ2 με δυνατότητα επιπλέον ψεκασμού και ψύξης. Η κατεργασία με αερισμό και ανάδευση γίνεται με ειδικό όχημα.  
Κλίβανος: Δύο ορόφων, ορθογώνιος.  
Αποθήκες: Είναι χωρητικότητας  2000 τόνων κριθαριού και 1000 τόνων βύνης.  
Μηχανή καθαρισμού: Μία μηχανή με απόδοση 6 τόνων/ώρα.  
Φιλτράρισμα βύνης: Δύο μηχανές με απόδοση 4 τόνων/ώρα έκαστη.  
Μηχανή λείανσης: Μία μηχανή με απόδοση 9 τόνων/ώρα 

Τεχνολογία

Η διάβρεξη διαρκεί τρεις ημέρες σε τρία λουτρά (η συνήθης διάρκεια κάθε διάβρεξης είναι 5 ώρες και η διάρκεια του αερισμού 17 ώρες). Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 12 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του αέρα στους 18 βαθμούς Κελσίου. Ο βαθμός ωρίμανσης των σπόρων στο τέλος της διαδικασίας διάβρεξης είναι 42%.

Η βλάστηση λαμβάνει χώρα εντός τεσσάρων ημερών, συνήθως σε θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου. Ο βαθμός ωρίμανσης στο τέλος της βλάστησης είναι 42% και ο συνολικός χρόνος ψησίματος στον κλίβανο είναι 48 ώρες. Η θερμοκρασία ανάμεσα στους ορόφους ρυθμίζεται με ρεύματα αέρα. Η μέγιστη θερμοκρασία ανάμεσα στους ορόφους στο τέλος του κλιβανισμού είναι 60 βαθμοί Κελσίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας του κάτω ορόφου σε θερμοκρασία προθέρμανσης διαρκεί 3 ώρες, η θέρμανση σε θερμοκρασία 60-65 βαθμούς για 5 ώρες, η άνοδος σε θερμοκρασία αποξήρανσης διαρκεί 8 ώρες και η αποξήρανση σε θερμοκρασία 82 βαθμούς Κελσίου διαρκεί 4 ώρες.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!