Ιστορία

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ιστορία>Ο Βασιλιάς της μπίρας

Ο Βασιλιάς της μπίρας

Πολλά έχουν ακουστεί αλλά και γραφτεί για τον βασιλιά της μπίρας. Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Βασιλιάς της Μπίρας ήταν κατά πάσα πιθανότητα Βέλγος, αν και τον συναντούμε σε ολόκληρη την ΕυρώπηBeer Catalog

Είναι φανερό πως οι Βέλγοι ζυθοποιοί αρέσκονται στην μεγαλοπρέπεια. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της μεγαλοπρέπειας επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο, το όνομα του οποίου αναφέρεται ως Cambrinus, αλλά συνήθως αποκαλείται “G”.

Πρόκειται για το θρυλικό βασιλιά της μπίρας. Αν και οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τη μπίρα cerevicia (που είναι ομόριζη της λέξης cereal - σιτηρά), χρησιμοποιούσαν και την λέξη camum, η οποία ίσως είναι Κέλτικης προέλευσης. Στην Βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο χρησιμοποιήθηκε ο όρος cam για την περιγραφή της βάσης που χρησιμοποιούταν για τη στήριξη της χύτρας παραγωγής μπίρας πάνω στη φωτιά. Ίσως αυτή η λέξη να οδήγησε στη δημιουργία της Γαλλικής λέξης cambier που σημαίνει ζυθοποιός, και να έδωσε το όνομά της στην πόλη Cambrai στις Γαλλικές Φλάνδρες.

Αυτή είναι μία από τις ετυμολογικές ερμηνείες της λέξης Cambrinus. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη, πιο αποδεκτή θεωρία για τη ρίζα του ονόματος. Η λέξη Cambrinus θεωρείται ότι προέρχεται από την αλλοίωση του ονόματος Jan Primus και πιο συγκεκριμένα του Δούκα Jean του 1ου (1251-95), ο οποίος ήταν κυβερνήτης των επαρχιών Μπραμπάντ, Λουβέν και Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Ο Δούκας Jean γεννήθηκε στην Βουργουνδία και ήταν γνωστός πολεμιστής και μπον-βιβέρ. Το 1292 θέσπισε ένα νόμο κατά της αλλοίωσης της μπίρας. Λέγεται επίσης ότι ο Cambrinus εφηύρε την πρόποση, αν και είναι βέβαιο ότι υπήρχε πολύ πριν από την εποχή του, για να διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα.

Η θεωρία για τον Jan Primus βρίσκει υποστηρικτές και από «αντίπαλες» παραδόσεις στην παρασκευή της μπίρας, όπως για παράδειγμα από την Γερμανία και την Τσεχία. Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα θέματα στην ιστορία της μπίρας, ίσως να πρόκειται για ένα οικογενειακό θέμα. Στον κόσμο υπάρχουν πολλές ζυθοποιίες με το όνομα Gambrinus και η πιο γνωστή από αυτές βρίσκεται στο Pilsen της Τσεχίας.

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!