Ιστορία

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ιστορία>Oktoberfest - Μόναχο

Oktoberfest - Μόναχο

Δύο αιώνες στην κορυφή!

Το Μόναχο, ως πρωτοπόρος στην παραγωγή Lager μπίρας, δικαίως υπερηφανεύεται για τις ζυθοποιίες του, οι οποίες έχουν τον λόγο στο Oktoberfest, το μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ που γίνεται στον κόσμο. Οι Augustiner, Hacher-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner και Spaten-Franziskaner είναι οι μεγάλες παραδοσιακές ζυθοποιίες του Μονάχου που τροφοδοτούν το φεστιβάλ με την μπίρα Oktoberfest, τον «υγρό χρυσό» όπως λέγεται.

Το θέαμα και η ιστορία του

Το Oktoberfest είναι ένα υπερθέαμα το οποίο δημιουργήθηκε και διατηρείται ακόμα και σήμερα από την Ένωση Ζυθοποιιών Μονάχου. Οι αυστηροί κανονισμοί του φεστιβάλ ορίζουν ότι στους επισκέπτες μπορεί να πουληθεί μόνο μπίρα Μονάχου, που παράγεται από τις παραδοσιακές και αναγνωρισμένες ζυθοποιίες, μέλη της Ένωσης. Το Oktoberfest, παρόλο που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας, παραμένει μια παραδοσιακή, κλειστή και τοπικιστική διοργάνωση, η οποία βέβαια με αυτό τον τρόπο διατηρεί τον χαρακτήρα, την ποιότητα και τη μεγάλη της επιτυχία.

Όλα ξεκίνησαν το 1810 από έναν πριγκιπικό βαυαρικό γάμο στον ίδιο χώρο που γίνεται και σήμερα το φεστιβάλ. Την εποχή εκείνη στον υπαίθριο αυτό χώρο ιπποδρομιών καθιερώθηκε ένα ετήσιο φεστιβάλ κούρσας με άλογα και μια γεωργική έκθεση. Σύντομα η μπίρα έγινε το κύριο συστατικό της γιορτής. Και καθώς η μπίρα έρεε άφθονη, η γιορτή έγινε η μεγαλύτερη μέχρι τότε, τόσο ώστε η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της περιοχής και κάθε χρόνο συγκέντρωνε αρκετό κόσμο. Ήταν η ευκαιρία για να γίνει το Oktoberfest ένα είδος εθνικού βαυαρικού φεστιβάλ, το οποίο συγχρόνως τόνιζε το εθνικό αίσθημα των Βαυαρών έναντι των προσπαθειών των Πρώσων να δημιουργήσουν ένα παγγερμανικό κράτος. 

Καθώς η επιθυμία του βασιλιά ήταν να παραχθεί μια μπίρα που να έχει διαφορετική σύσταση και γεύση από αυτή που παρήγαν κανονικά οι ζυθοποιίες, δημιουργήθηκε η Oktoberfest. Ωστόσο, επειδή οι μπίρες του φεστιβάλ έπρεπε να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών, οι γλυκές γεύσεις μετατράπηκαν σε πιο πικρές, με συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης. 

To Oktoberfest διεξάγεται κάθε χρόνο και μόνο οι πόλεμοι και οι επιδημίες το διέκοψαν κάποιες φορές στο παρελθόν. Κατά τη διάρκειά του έχουν σημειωθεί διάφορα ρεκόρ ποτού και φαγητού, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για μια μπίρα ήταν 21 εκατομμύρια μάρκα! Βέβαια, αυτό συνέβη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δεκαετία του 1920 και κατά την εποχή του υπερπληθωρισμού, όταν οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας ανάγκαζαν τους ανθρώπους να κουβαλούν τον μισθό τους με καροτσάκι.

Το φεστιβάλ διαρκεί 16 ημέρες και διεξάγεται στο κέντρο του Μονάχου, στο Teresienwiese (λιβάδι της Τερέζας), γνωστό και ως Wiesn, σε μια έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων που διαμορφώνεται ειδικά για τη γιορτή. Ο δήμαρχος της πόλης δίνει το έναυσμα για την εκκίνηση: Με το ξύλινο σφυρί καρφώνει την κάνουλα στο πρώτο βαρέλι μπίρας φωνάζοντας στην τοπική διάλεκτο «O zapft is» (η μπίρα έχει κάνουλα) και βγάζει το πρώτο λίτρο υγρού αφρού της Oktoberfest. Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο ποτήρι μπίρας προσφέρεται στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Από τη στιγμή αυτή και μετά ξεκινά η μεγαλύτερη κραιπάλη κατανάλωσης ποτού και φαγητού που μπορεί κανείς να φανταστεί! 

Όλα μοιάζουν με ζωντανή κινηματογραφική ταινία που περιλαμβάνει πολλά: Την παρέλαση των ζυθοποιών, την παρέλαση με φορεσιές περιοχών γύρω από το Μόναχο που προέρχονται από ιστορικές συλλογές παραδοσιακών ενδυμασιών, σαλπιστές, φιλαρμονικές και μπάντες, σημαιοφόρους, άμαξες, άλογα, πολλά λουλούδια, παραδοσιακά εδέσματα, πάσης φύσεως λιχουδιές, μελόψωμα καρδιές, ένα ιστορικό καρουσέλ και καινοτομίες στο λούνα παρκ. Από τη μεγάλη ρόδα η θέα του Μονάχου από ψηλά είναι συναρπαστική, ενώ οι γλυκές μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα καραμελένια αμύγδαλα ευφραίνουν τις αισθήσεις.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αντοχή και η ζωντάνια των ανθρώπων που σερβίρουν το διψασμένο και πεινασμένο πλήθος: Σερβιτόρες, που θα μπορούσαν να βγάλουν νοκ άουτ έναν θηλυκό μπόντι μπίλντερ, συχνά πρέπει να τα βγάλουν πέρα με πελάτες εξαιρετικά ανυπόμονους και μεθυσμένους, διασχίζοντας το πλήθος με τουλάχιστον 5 λίτρα μπίρα σε κάθε χέρι! Οι τέντες έχουν συνολικά περίπου 70.000 καθίσματα, ενώ η μεγαλύτερη είναι χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Κάθε χρόνο καταφθάνουν στο Μόναχο κατά μέσο όρο περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες, πιστοί στο φθινοπωρινό ραντεβού, οι οποίοι καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια λίτρα μπίρα. 

Παρότι δεν λείπουν οι παρεκτροπές και τα παρατράγουδα, αποτέλεσμα της ξέφρενης κατανάλωσης αλκοόλ, το φεστιβάλ παραμένει μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Λόγω της δημοτικότητας και της μεγάλης φήμης που έχει το Oktoberfest όσοι επιθυμούν να το επισκεφτούν θα πρέπει από πολύ νωρίς να έχουν φροντίσει για τη μεταφορά και τη διαμονή τους εκεί. Συνηθίζεται πολλοί να μένουν ακόμα και 50 χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο για να απολαύσουν τις ομορφιές της βαυαρικής φύσης, τα αξιοθέατα και τις εκδρομές.

Η μπίρα Oktoberfest 

Η μπίρα Oktoberfest είναι μια δυνατή Lager με πλούσια γεύση από τη βύνη που της προσδίδει ένα ίχνος γλυκάδας, υπέροχη πικράδα που υπογράφουν οι ντόπιες ποικιλίες λυκίσκου και αλκοόλ 5,5-6,1%. 

Οι ζυθοποιίες του Μονάχου ακολουθούν τον νόμο περί αγνότητας της μπίρας, Munich Purity Law, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1489, πολύ πριν από τον παγκοσμίως γνωστό βαυαρικό νόμο «περί αγνότητας στην μπίρα» Reinheitsgebot, του 1516.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!