Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>To BlackJack της ελληνικής ζυθοποιίας!

To BlackJack της ελληνικής ζυθοποιίας!

21 μπίρες με αφορμή…

Διαλέξαμε 21 μπίρες οι οποίες παράγονται στην Ελλάδα με αφορμή τους λόγους που έπαιξαν ρόλο τόσο στην επιλογή μας όσο και στην επιτυχία τους. Πρόκειται για μπίρες που χαρακτηρίζουν την ελληνική σκηνή της ζυθοποιίας και που εκτιμήθηκαν από εμπειρογνώμονες και καταναλωτικό κοινό.

Ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή τους; Η έκφραση του στυλ που αναγράφουν στην ετικέτα τους, το άρωμα, η γεύση και η ισορροπία μεταξύ των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, η ιδιαιτερότητα, το πόσο ξεχωριστές είναι, η ποιότητα τους και λιγότερο η δημοφιλία τους. Μεταξύ τους οι εποχιακές, χειμωνιάτικες και χριστουγεννιάτικες, που κυκλοφόρησαν αυτή την εποχή σε περιορισμένη ποσότητα. Για να κατανοήσουμε βέβαια ποιες είναι οι μπίρες αυτές και σε τι διαφέρουν από τις άλλες θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την παράδοση, που τις θέλει πολύ πλούσιες σε αφρό, αρώματα, γεύση και σώμα. Επιπλέον, να έχουν διάφορα καρυκεύματα, φρούτα και κάθε λογής καλούδια που θα εμπνευστεί ο ζυθοποιός. 

Για την ελληνική ζυθοποιία το νερό φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στ’ αυλάκι και χωρίς σταματημό, οι κριτικές και από ξένους εμπειρογνώμονες είναι καλές, ενώ δεν μένει τίποτα άλλο από το να συνειδητοποιήσουν αρκετοί από τους εμπλεκόμενους πως η ποιότητα είναι το βασικό στοιχείο για την επιτυχία, όπως και το να αντιπροσωπεύουν το στυλ που αναγράφουν στην ετικέτα τους. Ακόμα, η πρωτοτυπία, η καινοτομία και o χαρακτήρας είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας μπίρας. Ορισμένοι ζυθοποιοί θα πρέπει να κατανοήσουν και κάτι ακόμα, σοβαρό, πως όταν πειραματίζονται με νέες γεύσεις και αποτυγχάνουν καλύτερα να κάνουν ένα υπέροχο spa με την μπίρα τους, που είναι ευεργετικό για την υγεία, παρά να την κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι 21 μπίρες του Blackjack!

Septem Holy Day, η χριστουγεννιάτικη μπίρα που αποδεικνύει ότι η ζυθοποίηση είναι θέμα έμπνευσης και τέχνη, που ο «φιλόσοφος» ζυθοποιός Σοφοκλής δεν διστάζει να το αποδείξει!

Νήσος Dark Chocolate, φτιάχτηκε για το χριστουγεννιάτικο event «Xmas Beer Fest» σε μικρή παραγωγή, αλλά αγαπήθηκε πολύ και όλοι θέλουν να συμπληρώσει την γκάμα της δημοφιλέστατης Νήσος!

Happy Brewers Xmas Ale γιατί οι βόρειοι Έλληνες θέλουν πάντα να εντυπωσιάζουν και να αποδεικνύουν διαρκώς το πόσο μερακλήδες είναι! Στην περίπτωση αυτής της χριστουγεννιάτικης μπίρας έδωσαν την αίσθηση της αφθονίας. 

Voreia Winter, η χειμωνιάτικη μπίρα που αυτή την χρονιά ολοκλήρωσε το γευστικό της προφίλ αποσπώντας απ’ όλους επαίνους.

Septem Dilemma, γιατί η τέχνη, η γνώση και η φαντασία ενός οινολόγου-ζυθοποιού μπορεί να παντρέψει τεχνικές και να δημιουργήσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Αθηνέο IPA, γιατί αυτός ο εμπνευσμένος χώρος, που εκφράζει την κουλτούρα της μπίρας, μας έχει καλομάθει με τους νόστιμους και αψεγάδιαστους πειραματικούς ζύθους του!

Delphi Dark, γιατί ξεκίνησε στο «χαλαρό» και φέτος μας απογείωσε με τον υπέροχο, ισορροπημένο και γνήσιο χαρακτήρα της.

Ora IPA, γιατί έχει προσωπικότητα και ομορφιά, χωρίς εντάσεις, ενώ η απόλαυση, η σταθερότητα και η ποιότητα της είναι μοναδικά πλεονεκτήματα.

Ora Stout, γιατί ο τολμηρός ζυθοποιός εκφράζει την προσωπική του άποψη και παίρνει άριστα για το γούστο του!

Madame Pilsneuer, γιατί θέλει γνώση για μια Pils και χωρίς να σε παρασύρει το «ρεύμα» η μπίρα να έχει την δική της προσωπικότητα, παραμένοντας σ’ αυτό που λέει στην ετικέτα της. Φυσικά πίσω από τις «λέξεις» δεν κρύβεται άλλος παρά ο ξεχωριστός Παύλος Κοτσίδης!

Red Grizzly, επειδή αυτή η γευστική κοκκινωπή μας θυμίζει παλιές καλές εποχές της Pale Ale στο… Newcastle! Με λίγη παραπάνω ένταση. 

Sknipa Strong Ale, γιατί οι Θεσσαλονικείς με την κουλτούρα και την «ανησυχία» τους κατάφεραν και εξέλιξαν την πρώτη τους αγάπη σε μια γνήσια Strong Ale.

Corfu Epos, γιατί η Κερκυραίικη «τρέλα» και το πάθος είναι πάντα δημιουργικά, όπως στην κλασική Corfu Epos που κατάφερε να γράψει ιστορία!

Jasmine IPA, επειδή χωρίς «τυμπανοκρουσίες» οι νεολαίοι κατάφεραν και εξέλιξαν την μπίρα τους σε μια original ΙΡΑ της νέας εποχής, με τον λυκίσκο κυρίαρχο στο άρωμα και στην γεύση. 

Dark Crops Freezing Moon, γιατί αυτό το «παιδί», ο Βασίλης, μας εντυπωσίασε με το μαύρο, ζεστό του νέκταρ! 

Flaros Wheat, επειδή είναι αυτό που υπόσχεται, με προσωπικότητα και την ελαφρότητα μιας σιταρένιας, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την σταθερή πορεία των ζύθων Flaros. 

Εζα Fine Lager, γιατί μας αρέσει η Lager να είναι Lager, πόσο μάλιστα όταν είναι ελαφριά, ευκολόπιοτη και με ντελικάτη πικράδα για κάθε στιγμή!

Αναστασίου Αστερόεσσα, γιατί σε πρώτη φάση το όνομα της μας ταξίδεψε στον ουρανό μια έναστρη νύχτα και έτσι την απολαύσαμε στην αυλή της! Σε δεύτερη φάση αυτή η απαλή Pale Ale, ήταν από τις πιο όμορφες μπίρες της νέας μικρής ζυθοποιίας του Χαλανδρίου.

Donkey Red γιατί αγαπάμε την όμορφη αυτή κόκκινη Σαντορινιά, αλλά και τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης! Βέβαια, τα γαϊδουράκια θα τα προτιμούσαμε χωρίς το βαρύ φορτίο που σέρνουν…

Chios Smoked Robust Porter, διότι έχει την δική της προσωπικότητα και γιατί απέκτησε σταθερούς φίλους που την ζητούν επώνυμα και επίμονα!

Fix Dark γιατί δεν θα μπορούσε να λείψει από την παρέα όχι απλά μια μαύρη Lager, αλλά η μπίρα που έκανε την «ρελάνς» στις μαύρες μπίρες για την ελληνική πραγματικότητα και κατάφερε τον Έλληνα να τις δει με άλλο μάτι!

 

Φωτογραφία άρθρου Blackjack Brewery www.blackjack-beers.com

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!