Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Rauchbier και Ungespundet - Keller

Rauchbier και Ungespundet - Keller

Ανάμεσα στα παραδοσιακά στυλ μπίρας της περιοχής της Φραγκονίας στην Γερμανία είναι και oι Rauchbier και Ungespundet – Keller, μπίρες σύμβολα της πόλης Bamberg στην Βαυαρία.
Η RAUCHBIER είναι η καπνιστή lager μπίρα του Bamberg, στυλ Marzen και αποτελεί την τοπική σπεσιαλιτέ που έκανε διάσημη την πόλη. Παράγεται από τις δύο ζυθοποιίες Schlenkerla και Spezial που βρίσκονται στο Bamberg.

Το καπνιστό άρωμα και η γεύση μιας Rauch με τις νότες από μπέικον και καπνιστό τυρί προέρχονται αποκλειστικά από την βύνη η οποία παραδοσιακά καπνίζεται σε ξύλα οξιάς. Τα ξύλα ξεραίνονται για τρία χρόνια πριν χρησιμοποιηθούν. Είναι μπίρες σκουρόχρωμες με γεύση γλυκιά, καπνιστή, με χαμηλή ή μέτρια πικράδα καθώς και με λιγότερο ανθρακικό από τις υπόλοιπες lager. Το αλκοόλ τους κυμαίνεται γύρω στο 5,5%.

Το σερβίρισμά τους γίνεται στα παραδοσιακά ποτήρια «Seidla» του μισού λίτρου χωρίς χερούλι τα οποία χρησιμοποιούνται στην Schlenkerla και στην Keesman, ενώ τα βαριά ποτήρια με το χερούλι (Mug, Henkel) χρησιμοποιούνται στις Spezial και Fassla.

Οι Pils στην περιοχή σερβίρονται στα ψηλά κολωνάτα ποτήρια. Όσο για τα κεραμικά mugs αυτά ονομάζονται Steinkrug ή krug αλλά ποτέ stein! Χρησιμοποιούνται συνήθως στα biergardens για να κρατούν δροσερή την μπίρα το καλοκαίρι.

UNGESPUNDET - KELLER - ZWICKELBIER

H παραδοσιακή θολή και αφιλτράριστη lager γνωστή ως Zwickelbier, Keller ή Ungespundet είναι ακόμα μία υπέροχη γερμανική σπεσιαλιτέ. Οι λέξεις έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους: Η Zwickelbier είναι η μπίρα που έχει παρθεί κατευθείαν από την δεξαμενή ωρίμανσης χωρίς να φιλτραριστεί οπότε είναι θολή, η Keller μερικές φορές έχει μια δυνατή δόση λυκίσκου που λειτουργεί ως συντηρητικό της μπίρας ενώ ο όρος Ungespundet δηλώνει ωρίμανση σε ανοιχτές στην ατμόσφαιρα δεξαμενές. Η μπίρα με τον τρόπο αυτό είναι λιγότερο ανθρακωμένη, πιο φυσική και «άγρια» ενώ αναδεικνύονται περισσότερο τα αρώματα και η γεύση της.

 
 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!