Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Γερμανικές Lagers

Γερμανικές Lagers

Munchner Helles

Οι μπίρες Helles, είναι ξανθές, όχι τόσο ξηρές όσο οι Pils, μοιάζουν περισσότερο με τις Dortmunder και χαρακτηρίζονται από την γλυκύτητα της βύνης. Είναι μαλακές στη γεύση, με νότα λυκίσκου.
Τα συστατικά της μπίρας αυτής περιλαμβάνουν ανοιχτόχρωμες βύνες (Pale Malts), βύνη Μονάχου (Munich Malt), αλλά και κρυσταλλικές βύνες (Crystal Malt) σε ποσοστό που δεν ξεπερνά όμως το 2 έως 5%. Οι ποικιλίες λυκίσκου που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους είναι κυρίως αρωματικές και είναι οι Hallertauer, Saaz, Spalter, Perle και Tettnanger. Το μαλακό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και άνθρακα, είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της γεύσης της βύνης και του λυκίσκου.

Dunkel ή Munich Darks

Το παραδοσιακό στυλ μπίρας Μονάχου με το όνομα «Dunkel» δηλώνει «σκούρα» μπίρα η οποία έχει συνήθως σκούρο καφέ ή σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Είναι διακριτικά καβουρντισμένη, με μια σοκολατένια γλυκάδα στο άρωμα και στην γεύση. Συχνά παρατηρείται μια ελαφριά πικράδα ή στιφάδα. Βουτυρώδεις νότες είναι συχνά εμφανείς, αλλά όχι ως βασική γεύση.

Το μείγμα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτής της μπίρας είναι περισσότερο από τα δύο τρίτα βύνη Μονάχου (Munich Malt) που ισορροπεί με την χρήση Pilsner Malt, καθώς και σε μικρή ποσότητα από σκουρόχρωμες βύνες (Κilned Malts), όπως η Βlack Μalt ή βύνες καραμέλας (Caramel Malts) κυρίως για το χρώμα.
Οι ποικιλίες λυκίσκου που προτιμούνται είναι οι Hallertauer, Hersbrucker, Spalt, και Saaz.

Oktoberfest και Marzen

Οι Oktoberfest ή Marzen είναι όροι που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αρχικά, αναφέρονταν στις μπίρες που η παραγωγή τους γινόταν τον Μάρτιο και παραδοσιακά σερβίρονταν τον Οκτώβριο.
Οι Oktoberfest είναι χρυσαφένιες ενώ οι Marzen έχουν καστανοκόκκινο χρώμα, με βαρύτητα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ λίγο πάνω από το μέσο όρο. Έχουν άρωμα λυκίσκου σε μέτρια επίπεδα χωρίς την ύπαρξη έντονα πικρής γεύσης.

Η ανοιχτόχρωμη βύνη Pilsner Malt είναι προτεινόμενη για αυτό το στυλ, αλλά και η ανοιχτόχρωμη Lager Malt. Επίσης, χρησιμοποιούνται και μικρότερες ποσότητες από Vienna και Munich Malts, καθώς και κρυσταλλικές βύνες (Crystal Malts).

Κατά βάση, χρησιμοποιούνται οι αρωματικές ποικιλίες λυκίσκου Saaz, Hallertauer, Tettnanger, Spalter, Hersbrucker, Styrian Goldings, και Fuggle.

Dortmunder

Οι μπίρες αυτού του είδους παρασκευάζονται σ’ ολόκληρη την Γερμανία, αλλά θεωρούνται ως η τοπική σπεσιαλιτέ της πόλης Dortmund.

Γενικότερα, είναι μια δυνατή στη γεύση ξανθιά Lager με την αίσθηση της βύνης, λιγότερο πικρή όμως από τις γερμανικές Pilsner. Έχει σκούρο ξανθό χρώμα και πιο υψηλή βαρύτητα σε σχέση με άλλες κλασσικές Lager.

Ο λυκίσκος και η βύνη είναι σε μεσαία επίπεδα όσον αφορά την γεύση και την σωστή ισορροπία τους.

Στην παρασκευή της μπίρας Dortmunder χρησιμοποιούνται εκτός από ανοιχτόχρωμες βύνες (Pale Malts) και κρυσταλλικές βύνες (Crystal Malts), ενώ οι ποικιλίες λυκίσκου είναι οι Hallertauer, Hersbrucker, Saaz, Spalt, και Tettnanger.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι και το νερό με αξιοσημείωτα επίπεδα περιεκτικότητας ανθρακικών αλάτων.

Bock

Οι παραδοσιακές γερμανικές Bock δεν είναι πολύ πικρές και δεν έχουν άρωμα ή γεύση λυκίσκου. Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται μόνο ως αντιστάθμισμα στην γλυκύτητα της βύνης.\

Το πολύ σκούρο χρώμα τους οφείλεται στις σκουρόχρωμες βύνες, στις βύνες καραμέλας (Caramel Malts) και σε μια μικρή ποσότητα αβυνοποίητου καβουρντισμένου κριθαριού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τους. Στην υψηλή ποσότητα μελανοειδών οφείλονται τα περισσότερα βυνώδη και αμυλώδη αρώματα και γεύσεις που τις διακρίνουν.

Το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της έχει, συνήθως, υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο.

Η οικογένεια της Bock περιλαμβάνει τις Doppelbock (Double Bock), Dunkel Bock, Eisbock, Maibock και Heller Bock.

Pilsner ή Pils

Ονομάζεται Pilsner ή Pils χάριν συντομίας και είναι το πιο γνωστό είδος μπίρας Lager. Η μπίρα Pilsner παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην γερμανόφωνη Βοημία, επαρχία της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Η μπίρα αυτή δεν θεωρείται τοπικό προϊόν, καθώς υπάρχουν πολλά δείγματα παραγωγής της σε ολόκληρη την Γερμανία.

Είναι ανοιχτόχρωμη ξανθιά μπίρα από εξαιρετικές βύνες (κυρίως ανοιχτόχρωμες) με νότα λυκίσκου σε όλο τον όγκο της και στο ξηρό τελείωμά της.

Παράγεται με τη χρήση αρωματικών λυκίσκων όπως οι Saaz, Hallertauer, Tettnanger, Styrian Goldings, Spalt, Perle και Hersbrucker. Η υψηλής ποιότητας αρωματική ποικιλία λυκίσκου με υψηλή μονάδα πικρότητας, Northern Brewer,χρησιμοποιείται για να δώσει μια τραχιά και έντονα πικρή γεύση. Ορισμένα είδη μαγιάς που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της εκδηλώνουν τον ελαφρύ εστερικό χαρακτήρα τους, προσδίδοντας μια φρουτώδη νότα στο άρωμα. Το νερό είναι μαλακό και χαμηλής ολικής αλκαλικότητας.

Vienna

Αυτό το είδος συναντάται για πρώτη φορά κατά τις αρχές της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας με την εξέλιξη της ζυθοποιίας στην Βιέννη. Το στυλ αυτό Lager της Βιέννης έχει κόκκινο κεχριμπαρένιο προς χάλκινο χρώμα, μαλακό κριθαρένιο άρωμα, αλλά και λεπτή γεύση. Το χρώμα της οφείλεται στην ελαφρώς σκουρόχρωμη βύνη (Vienna Malt), η οποία της προσδίδει και πικάντικη γεύση. Επιβάλλεται να έχει ξηρό τελείωμα αφήνοντας μια ελαφριά γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο. Έχει ελαφρύ προς μέτριο σώμα, χωρίς πολύ πικρή γεύση και μια πολύ ελαφριά νότα λυκίσκου στο άρωμα και στην γεύση. Το νερό της ζυθοποίησης δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό άλας, ενώ τα ανθρακούχα νερά είναι προτιμότερα, καθώς εξουδετερώνουν τα οξέα της σκουρόχρωμης βύνης, ενισχύοντας έτσι την μαλακή γεύση του τελικού προϊόντος.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!