Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Κατηγορίες της Stout

Κατηγορίες της Stout

Οι μπίρες Stout είναι ταξινομημένες σε δύο κυρίως κατηγορίες, τις sweet (γλυκές) και τις bitter (πικρές). Κάτω από αυτές υπάρχουν διάφορα στυλ, όπως αυτά που ακολουθούν: 

Irish Stout ή Dry Stout
Αυτή είναι η γνήσια εκδοχή της Stout. Είναι μια μαύρη μπίρα, ξηρή, με καβουρδισμένη γεύση από την μαύρη βύνη και μερικές φορές με νότες καφέ.

Imperial Stout
Παρασκευάστηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στη βασιλική αυλή του Τσάρου της Ρωσίας. Έχει έντονο τον λυκίσκο και είναι σκούρα, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. 

Milk Stout

Ονομάζεται επίσης Sweet Stout ή Cream Stout και περιέχει λακτόζη (σάκχαρο που προέρχεται από το γάλα). Η λακτόζη δεν μπορεί να ζυμωθεί από τη μαγιά Saccharomyces cerevisiae και προσδίδει στην μπίρα γλυκύτητα, σώμα και επίγευση. Θεωρείται πολύ θρεπτική και την έδιναν στις μητέρες που θήλαζαν.
Το 1875, ο John Henry Johnson πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την μπίρα με γάλα, που στα συστατικά της περιελάμβανε ορό γάλακτος, λακτόζη και λυκίσκο. Η Milk Stout διανεμήθηκε ευρέως μόνο όταν το ζυθοποιείο Mackeson's Brewery απέκτησε την πατέντα και την παρήγαγε το 1910 ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους ζυθοποιούς να πάρουν και αυτοί την άδεια παραγωγής της. 

Oatmeal Stout
Περιέχει και βρώμη στα συστατικά της, είναι πιο γλυκιά και πιο απαλή από την Milk Stout. 

Chocolate Stout
Έχουν μια αξιοπρόσεκτη γεύση μαύρης σοκολάτας η οποία προέρχεται από τις βύνες chocolate ή σε μερικές περιπτώσεις από την προσθήκη μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας στην παραγωγή τους. Να διευκρινίσουμε πως οι βύνες σοκολάτας (chocolate malts), είναι απλές βύνες και δεν περιέχουν σοκολάτα αλλά έχουν τέτοιο χαρακτήρα που δίνει στην μπίρα αρμονικούς τόνους σοκολάτας. Εξαίρεση είναι η μπίρα «Young's Double Chocolate Stout», η συνταγή της οποίας περιέχει μαύρη σοκολάτα. 

Coffee Stout
Οι πιο καβουρδισμένες σκουρόχρωμες και μαύρες βύνες, αφήνουν μια πικρή γεύση καφέ στην μπίρα. Κάποιοι ζυθοποιοί που θέλουν να τονίσουν τον χαρακτήρα του καφέ στην μπίρα τους προσθέτουν κόκκους του στην παραγωγή της. Έτσι συναντάμε διάφορες εκδοχές αυτού του στυλ όπως «Guatemalan Coffee Stout», «Espresso Stout», «Breakfast Coffee Stout», κ.ά. Είναι συνήθως πικρές και ξηρές, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές αυτού του στυλ. Ορισμένοι ζυθοποιοί προσθέτουν στις μπίρες αυτές λακτόζη, για να δημιουργήσουν μια γλυκιά stout και την ονομάζουν «Coffee & Cream Stout» ή απλά «Coffee Cream Stout». Ακόμα και μέντα ή σοκολάτα μπορούν να προστεθούν σ' αυτό το στυλ μπίρας σε διάφορους συνδυασμούς. 

Oyster Stout
Τα στρείδια είχαν μια μακροχρόνια σχέση με την Stout. Την εποχή που γεννήθηκαν οι Stouts τα στρείδια ήταν άφθονα στα μπαρ και στις ταβέρνες, κάνοντας τον τέλειο συνδυασμό. Η χρήση τους όμως στη ζυθοποιία και συγκεκριμένα στην παραγωγή της Stout, έγινε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αγγλία και στην Νέα Ζηλανδία.
Μια χούφτα στρειδιών προστίθεται στο βαρέλι της μπίρας ή απλά χρησιμοποιείται ο όρος Oyster Stout στην ετικέτα, χωρίς την προσθήκη στρειδιών, όπως για παράδειγμα η Marston's Oyster Stout, που τον χρησιμοποιεί για να τονίσει πως η μπίρα είναι κατάλληλη για να συνοδεύσει τα στρείδια.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!