Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>IPA Mania! Μόδα, trendy ή στροφή στα πικρά;

IPA Mania! Μόδα, trendy ή στροφή στα πικρά;

H India Pale Ale (IPA) είναι στις μέρες μας, χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές στυλ της μικροζυθοποιίας σ’ όλο τον κόσμο. Οι μικρές ζυθοποιίες όπως και αν αυτές αποκαλούνται, craft, micro ή artisanal, παράγουν συνεχώς ΙΡΑ και μάλιστα δημιουργούν ακόμα και δικά τους αυθαίρετα στυλ, όπως για παράδειγμα μαύρη ή κόκκινη ΙΡΑ! Οξύμορον όταν αναφέρεσαι σε μια «Pale» Ale που δεν είναι ούτε μαύρη ούτε κόκκινη αλλά «pale» όπως λέει το όνομά της! Η μόδα αυτή προχώρησε ακόμα παραπέρα δημιουργώντας ακόμα και σιταρένια (Wheat) IPA! Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια hoppy σιταρένια μπίρα και όχι μια IPA, με έντονο τον λυκίσκο τόσο στο άρωμα όσο και στην γεύση, που το trendiness και το marketing της Αμερικής έχει προωθήσει.

Σήμερα, επειδή όλα έχουν να κάνουν με το μάρκετινγκ και στην περίπτωση του συγκεκριμένου στυλ έχει αγγίξει τα όρια της υπερβολής ενώ αδικεί συγχρόνως κάποια καλά προϊόντα δίνοντάς τους μια ανύπαρκτη ταυτότητα. Πολλοί ειδικοί και σκεπτόμενοι το μέλλον της craft μπίρας και των παραδοσιακών στυλ της ανησυχούν με αυτά τα φαινόμενα, ενώ ο γνωστός ζυθοποιός Garret Oliver της ζυθοποιίας του Brooklin ανέφερε τα εξής: "Τώρα οι άνθρωποι φτιάχνουν μαύρη ΙΡΑ, η οποία δεν έχει κανένα νόημα εξαιτίας του «Ρ» στο Pale", "Το θέμα είναι ότι επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ΙΡΑ πουλάει στις μέρες μας, βάζοντας τη λέξη IPA σε κάτι που δεν είναι, αυτό του παρέχει αυτόματα ευκολότερο μάρκετινγκ."

Μόδα, Τrendy ή στροφή στα πικρά;

Η ΙΡΑ είναι ένα αγγλικό στυλ, έχει τις ρίζες του στο 1800 και προέρχεται από την Pale Ale στην οποία έχει προστεθεί αρκετός λυκίσκος δίνοντάς της  έντονη πικράδα. Ο λόγος της προσθήκης μεγάλης ποσότητας λυκίσκου στην συγκεκριμένη μπίρα έγινε με σκοπό την προστασία της από μικροβιολογικές μολύνσεις, ώστε να μπορεί να αντέξει στα μακρινά ταξίδια των Άγγλων στις Ινδίες, εξ’ ου και το όνομα India Pale Ale.  Ο λυκίσκος είναι γνωστός για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητές του αποτελώντας το φυσικό συντηρητικό της μπίρας. Επιπλέον, οι μπίρες αυτές είχαν και  περισσότερο αλκοόλ από τις συνηθισμένες.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως οι ΙΡΑ δεν είναι και τόσες πολλές λόγω της υψηλής πικράδας τους, ωστόσο οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Το 2014, οι πωλήσεις της ΙΡΑ αυξήθηκαν κατά 450% ενώ περισσότερα από 100 νέα σήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά. Η άνοδός τους συνεχίστηκε και το 2015 βάζοντας όλες τις χώρες, παραδοσιακές και μη, στο παιχνίδι. Ο ανταγωνισμός των ζυθοποιείων ξεπέρασε τα όρια της φαντασίας και συνέδεσε την ποιότητα και την γεύση της μπίρας με τον βαθμό πικράδας, που αποτελεί καύχημα όσο πιο ψηλά ανεβαίνει! Ενώ στο παρελθόν ο λυκίσκος ήταν ο έρωτας του ζυθοποιού που τον χρησιμοποιούσε με τέχνη και έμπνευση σήμερα έχει μετατραπεί σε αλαζονεία, που χαρακτηρίζει και τους φανατικούς πότες. Η ποιότητα όμως και η γεύση μιας μπίρας δεν κρίνονται πουθενά από την μονάδα μέτρησης πικράδας, το γνωστό ΙΒU.

Μήπως οι ΙΡΑ ειναι μόδα ή μήπως ήταν η στροφή των καταναλωτών στις πικρές γεύσεις; Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια οι γλυκές γεύσεις ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών είχαν σχεδόν εξαφανίσει τις πικρές γεύσεις με εξαίρεση τον καφέ και την μπίρα. Μια αλλαγή στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών προς τα πικρά, που πήρε την μορφή κινήματος στην Αμερική, συμπεριέλαβε και την μπίρα. Στα μπαρ η τάση θέλει πικρές γεύσεις, τα εστιατόρια έχουν στον κατάλογό τους IPA ενώ δεν υπάρχει μικροζυθοποιία που να μην φτιάχνει ΙΡΑ ακόμα και σε περισσότερες από μία εκδοχές. Η μόδα αυτή ή το αμερικανικό trendiness όπως ήταν φυσικό εξαπλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο.

Το εάν η ΙΡΑ είναι μόδα το μέλλον θα δείξει, ωστόσο κάθε χρόνο οι προβλέψεις κάποιων που θέλουν τις ξινές γεύσεις στο προσκήνιο διαψεύδονται παταγωδώς και η ΙΡΑ συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να είναι πρωταθλήτρια στον κόσμο της μπίρας.

Ποιές είναι τελικά οι ΙΡΑ;

Η παράδοση απαιτεί πλούσιο σώμα από τη βύνη, αρώματα από τις ποικιλίες λυκίσκου, γεύση πικάντικη και πικρή, με τον χαρακτήρα του λυκίσκου στο υπέροχο σώμα μιας Pale Ale.

Εβίβα India Pale Ale!

 

Φωτογραφία: Ετικέτα μπίρας ζυθοποιείου Arcadia Ales.

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!