Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Στα κόκκινα της γιορτής!

Στα κόκκινα της γιορτής!

Οπτικά διεγερτικά ή ξεχωριστές μπίρες;

Από το ανοιχτόχρωμο κόκκινο έως το βαθύ ρουμπινί και το σκούρο χάλκινο χρώμα, που βρίσκουμε στα περισσότερα στυλ μπίρας, αυτή την εποχή είναι το χρώμα που συνοδεύει δυναμικά τα γιορτινά τραπέζια.

Οι φανταχτερές αυτές μπίρες είναι ένα οπτικό διεγερτικό που εντυπωσιάζουν με το χρώμα και με την ξεχωριστή γεύση τους που προσφέρουν οι σκουρόχρωμες και κρυσταλλικές βύνες.

Το κόκκινο το συναντάμε σε Lager αλλά και σε Ale μπίρες, με πιο γνωστές και δημοφιλείς τις ιρλανδέζικες Irish Red Ales, τις φλαμανδικές κόκκινες Flanders Red Ale, τις γερμανικές Vienna και Marzen, καθώς και κάποιες Amber, κυρίως αμερικανικές.

Πρόκειται για ένα γευστικό παιχνίδι της βύνης, μεταξύ τραγανού, μαλακού, καραμέλας και μπισκότου, αλλά και με ξηρή επίγευση που προσφέρει το ψήσιμό της.

Οι κατάλληλες βύνες, μεταξύ των οποίων οι αργοψημένες βύνες καραμέλας (caramel malt), δημιουργούν το κόκκινο χρώμα στη μπίρα, την πλούσια και μαλακή γεύση με τις νότες καραμέλας και μπισκότου. H πιο γνωστή βύνη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τόσο των Lager (Marzen, Vienna, Bock) όσο και των Ale είναι η Vienna malt.

Ανάλογα με το στυλ της μπίρας επιλέγεται η ποσότητα από σκουρόχρωμες αλλά και ανοιχτόχρωμες βύνες που θα μπουν στο «χαρμάνι» του ζυθοποιού. Για παράδειγμα οι μπίρες Vienna και Marzen μπορούν να παραχθούν εξ’ ολοκλήρου ή με μεγάλο ποσοστό από βύνη Vienna, ενώ σε σκουρόχρωμες Ale μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή ποσότητα αυτών των βυνών (10%) που θα δώσει γλυκύτητα και τόνους μπισκότου στην γεύση της μπίρας. Στις Bock μπίρες το ποσοστό μιας τέτοιας βύνης μπορεί να είναι 10-15%.

Όσο για την παρουσία του λυκίσκου στις κόκκινες μπίρες, παραδοσιακά είναι διακριτικός τόσο στο άρωμα όσο και στην γεύση, αλλά και έντονος σε μερικές περιπτώσεις, όπως στις «μοντέρνες» Red ΙΡΑ’s.

Οι κόκκινες μπίρες συνοδεύουν μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά. Εκτός από τα κρέατα, ειδικά το ψητό κοτόπουλο, οι μπίρες αυτές αναδεικνύουν όλα τα λαχανικά και δένουν αρμονικά με τους ξηρούς καρπούς σκέτους ή στην σαλάτα. Οι πατάτες, τα καρότα, τα πατζάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια αποκτούν βάθος και γίνονται πιο έντονα ισορροπώντας με το ξηρό τελείωμα της μπίρας. Ακόμα και με την χορτόπιτα, την τυρόπιτα ή την κρεατόπιτα μια κόκκινη θα λειτουργήσει συμπληρωματικά δίνοντας ταυτόχρονα την δικιά της πινελιά ή μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Οι χορτοφάγοι, έτσι και αλλιώς, έχουν μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών για να συνοδέψουν τις αγαπημένες τους μπίρες.

Μπορεί μια creme brulee να είναι ένας τέλειος συνδυασμός με μια Red Ale, όμως οι νότες καραμέλας της μπίρας «ξεπλένουν» ένα λιπαρό και κρεμώδες cheesecake με βανίλια εκπλήσσοντας ευχάριστα τον ουρανίσκο!

Επιλέξαμε δώδεκα από τις καλύτερες κόκκινες, παραδοσιακές, μοντέρνες και φρουτώδεις, που θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι και θα γεμίσουν με χρώμα, άρωμα, γεύσεις και θαλπωρή τις ξεχωριστές στιγμές των ημερών...

Εις Υγείαν και Καλή Χρονιά!

 

 

Odyssey Red Rhapsody

Red Ale, 7%

Corsendonk Rousse

Abbey, 8%

Kasteel Rouge

Ale/Fruit, 8%

Duchesse de Bourgogne

Flanders Red Ale, 6,2%

Mary Rose

Red Ale, 5%

Septem Red Ale

Red Ale, 4,6%

Lava

Imperial Red Ale, 9%

Red Donkey

Red Ale, 5,5%

La Trappe Dubbel

Trappiste Ale, 7%

Leffe Radieuse

Abbey, 8,2%

Anderson Valley Boont Amber Ale

Amber/Red Ale, 5,8%

Trooper Red ‘N’ Black

Porter, 6,8%

Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!