Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>DEUS Brut des Flandres: Η σαμπάνια της μπίρας!

DEUS Brut des Flandres: Η σαμπάνια της μπίρας!

Η υπέροχη αφρίζουσα Deus, η Φλαμανδική σαμπάνια της μπίρας, είναι μοναδική και ασυνήθιστη όπως και το όνομά της, Θεός, ενώ ξαφνιάζει από την πρώτη στιγμή με την μοναδικότητά της.

Αρώματα από βερίκοκα, σταφύλια, κίτρο και λυκίσκο συνθέτουν ένα μοναδικό «μπουκέτο» φρούτων καθώς και λουλουδιών. Έχει φρέσκια γεύση, ανθώδη, φρουτώδη, αρωματική, με ντελικάτη πικράδα και μια μοναδική ξηρή επίγευση.

Η παραγωγή της Deus Brut des Flandres είναι αρκετά περίπλοκη, χρειάζεται ένα χρόνο για την πλήρη ωρίμανσή της και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία δύο διαφορετικών μεθόδων παραγωγής. Αυτές είναι η κλασική τεχνική ζυθοποίησης, που γίνεται στο Βέλγιο και η μέθοδος της σαμπάνιας στην ωρίμανσή της που γίνεται στη Γαλλία.

Η DEUS αποτελεί μια από τις σπέσιαλ μπίρες της ζυθοποιίας Bosteels που παράγει την Kwak και την Tripel Karmeliet. H «λευκή» ζυθοποιία της οικογένειας Bosteels, που χρονολογείται από το 1791, βρίσκεται στο επαρχιακό προάστιο Buggenhout στις Ανατολικές Φλαμανδικές Αρδένες, στον δρόμο από το Mechelen προς το Ghent.    

Η μπίρα παράγεται από βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά και νερό, ζυμώνεται και ωριμάζει στο Βέλγιο και στην συνέχεια μεταφέρεται στην Γαλλία όπου υποβάλλεται σε επαναζύμωση στην φιάλη, κατόπιν σε παραδοσιακό «Remuage» (γύρισμα) και τέλος σε «Degorgement» (αφαίρεση της μαγιάς). Η περιοχή μεταξύ Reims και Epernay της Γαλλίας, στην οποία λαμβάνει χώρα η ωρίμανσή της με τη μέθοδο της καμπανίας, είναι αρκετά γνωστή για την ποιότητα της σαμπάνιας που παράγει.

Στο Βέλγιο

Για την παρασκευή της, χρησιμοποιείται βύνη κριθαριού και προσεκτικά επιλεγμένη μαγιά, σύμφωνα με την μοναδική συνταγή της. Μετά την ζύμωση και την ωρίμανσή της στη ζυθοποιία, μεταφέρεται σε ειδικές μηχανοκίνητες δεξαμενές μέσα στις οποίες προστίθενται ζυμώσιμα σάκχαρα, όπου και αρχίζει μια δεύτερη ζύμωση καθ’ οδόν προς την Γαλλία.

Στη Γαλλία

Μόλις τα τανκ φτάσουν στην Γαλλία προστίθεται σ’ αυτά μαγιά, για την διαδικασία της επαναζύμωσης και στη συνέχεια η μπίρα εμφιαλώνεται. Οι φιάλες κλείνουν μ’ ένα συνηθισμένο καπάκι και μεταφέρονται στο κελάρι, όπου και μένουν μέχρι εννέα μήνες.

«Remuage» (γύρισμα)

Οι φιάλες τοποθετούνται σε βάσεις με το λαιμό κεκλιμένο προς τα κάτω για δυο εβδομάδες και στη συνέχεια αναποδογυρίζονται σε καθημερινή βάση, ούτως ώστε να απομακρύνεται η μαγιά από τα τοιχώματα της φιάλης. Αυτή η διαδικασία διαρκεί για αρκετές εβδομάδες, ενώ η κλίση τους αυξάνεται σταδιακά μέχρι να έρθουν σε κάθετη θέση με το λαιμό προς τα κάτω.

«Degorgement» (αφαίρεση μαγιάς)

Για να αφαιρεθεί η μαγιά από την μπίρα, ο λαιμός της φιάλης καταψύχεται και το παγωμένο στρώμα της μαγιάς που έχει συσσωρευτεί εκεί, αφαιρείται αμέσως μόλις ανοιχτεί, με την βοήθεια της πίεσης που έχει σχηματιστεί μέσα στη φιάλη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση φελλού υψηλής ποιότητας, το ετικετάρισμα και η επιστροφή της στο Βέλγιο.

Η Deus πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και να σερβίρεται παγωμένη (2-4o C) και αργά, σε κολονάτα ποτήρια της σαμπάνιας ή τα γνωστά flute.

Ο πλούσιος αφρός και το υψηλό επίπεδο ανθρακικού είναι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά της, γι αυτό μετά το άνοιγμά της η φιάλη πρέπει να παραμένει παγωμένη και κλειστή, για να διατηρηθεί το ανθρακικό της.

Αποτελεί ένα υπέροχο απεριτίφ, ένα χωνευτικό ή ένα εξαίρετο ποτό που μπορεί να συνοδεύσει ένα εκλεπτυσμένο γεύμα ή ένα γλυκό. Μια μπίρα γιορτινή που συνοδεύει κάθε ξεχωριστή στιγμή.

 

Ο ζυθοποιός της DEUS προτείνει:

ΨΥΞΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Ιδανικό: 6-12 ώρες ή περισσότερο
+/-  1-6 ώρες
Δεν συνιστάται: 0 ώρες

ΨΥΞΗ ΣΕ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΠΑΓΟ

Ιδανικό: Τουλάχιστον 10 λεπτά
+/-  Τουλάχιστον 20 λεπτά
Δεν συνιστάται: 30 λεπτά

ΨΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Ιδανικό: 20-30 λεπτά
+/-  45-60 λεπτά
Δεν συνιστάται: 60-75 λεπτά


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!