Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Liberty Ale: Πικρή νότα ελευθερίας

Liberty Ale: Πικρή νότα ελευθερίας

 

Οι υπέροχες φυσαλίδες στον αφρό της Liberty Ale, το διακριτικό άρωμα του αμερικάνικου λυκίσκου Cascade και η ισορροπία στη γεύση της δηλώνουν την ταυτότητα μιας σπουδαίας Ale.

Ήταν το 1975 όταν η μπίρα Liberty Ale παρουσιάστηκε από την ζυθοποιία του Σαν Φρανσίσκο Anchor Brewing Co, που ιδρύθηκε το 1896, ξεκινώντας την επανάσταση της μπίρας στην Αμερική. Πρόκειται για μια βρετανικής έμπνευσης Ale που έχει τις ρίζες της σε ένα «προσκύνημα» του ιδιoκτήτη της ζυθοποιίας Anchor, Fritz Maytag, σε ζυθοποιεία της Αγγλίας μεταξύ των οποίων και το Young’s. Στο ταξίδι αυτό, που έγινε στις αρχές του 1970, θαύμασε τις πικρές αγγλικές Ales που ήταν πλούσιες σε λυκίσκο, εμπνεύστηκε από αυτές, απέκτησε τεχνογνωσία και κατάφερε να φτιάξει στο ζυθοποιείο του μια διαφορετική Ale, ασυνήθιστα αρωματική και πικρή για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς. Χρησιμοποίησε λυκίσκο Cascade, μια καινούργια αμερικάνικη ποικιλία που είχε αναπτυχθεί στο ερευνητικό κέντρο USDA (Corvallis, OR) και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και σε μικρή ποσότητα από την ζυθοποιία Coors, το 1972.

Η ζυθοποιία Anchor τον χρησιμοποίησε σε μεγαλύτερες ποσότητες δίνοντας τον χαρακτήρα του στην μπίρα ενώ ήταν η πρώτη ζυθοποιία στην Αμερική που εφάρμοσε την παραδοσιακή τεχνική του dry-hopping (προσθήκη λυκίσκου κατά την ωρίμανση), ξεκινώντας την επανάσταση στην αμερικανική ζυθοποιία και συγκεκριμένα στην «craft» μπίρα.

Η Anchor Liberty Ale παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους, σε εντυπωσιακές παραδοσιακές χάλκινες δεξαμενές, από ξανθιά βύνη (Pale Malt), λυκίσκο Cascade, μαγιά που αφήνει τα αποτυπώματα της στο άρωμα και στην γεύση της καθώς και νερό.

Είναι αρωματική, με πολύπλοκο μπουκέτο, απαλό και μαλακό σώμα που εκπλήσσει, γεύση που αναπτύσσεται σταδιακά, πικρή, φρουτώδης, λεμονιού, με λαχταριστά ανθώδη αρώματα αγγελικής και λεμονανθών και έντονα ξηρή επίγευση. Έχει αλκοόλ 5,9%.

Η πικράδα και η ξηρότητά της την αναδεικνύουν σ’ ένα υπέροχο απεριτίφ αλλά και συνοδό πολλών πιάτων. Ταιριάζει καλά με τα πικάντικα τυριά, όπως το κεφαλοτύρι, την πικάντικη γραβιέρα, την παρμεζάνα και το μπλε τυρί, με σαλάτες, λαχανικά, άγρια ραδίκια και ψητά σχάρας.

LIBERTY ALE

Ale, 5,9%

Έκθεση εικόνων


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!