Άρθρα

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Στύλ>Άρθρα>Οι μπίρες του χειμώνα!

Οι μπίρες του χειμώνα!

Christmas Ales και Winter Warmers

Η αλήθεια είναι πως σε καμία άλλη εορταστική περίοδο δεν παράγονται τόσες πολλές πλούσιες, δυνατές και ζεστές μπίρες από τις ζυθοποιίες, όπως τα Χριστούγεννα. Μπαχαρικά, μεταξύ των οποίων τζίντζερ, κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια, γλυκάνισο και άλλα αρωματικά καλούδια επιστρατεύονται από τους ζυθοποιούς για να παραχθούν οι πιο γιορτινές και δυνατές χριστουγεννιάτικες γεύσεις των Christmas beers. 

Η παραγωγή δυνατών χειμωνιάτικων ζύθων είναι μια παλιά παράδοση που αναφέρεται πολύ πιο πριν τον έβδομο αιώνα. Τις παλιές εποχές που οι ζυθοποιοί ήταν και αγρότες η δουλειά τους συνεχιζόταν και μετά την συγκομιδή του κριθαριού και την βυνοποίηση, προετοιμάζοντας τους γιορτινούς ζύθους. Οι χειμωνιάτικες μπίρες που εμφανίστηκαν σιγά σιγά ήταν πλούσιες, δυνατές σε αλκοόλ και με θερμότητα. Ήταν το ποτό που ζέσταινε τις καρδιές τις σκοτεινές νύχτες του χειμώνα, αναφέρεται στους παλιούς χρόνους.

Αν και η παράδοση αυτή δεν χάθηκε ποτέ από την ζυθοποιία τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει μια συναρπαστική αναβίωση παγκοσμίως, ενώ το Βέλγιο είναι αξεπέραστο στην παραγωγή τους. Οι μπίρες του Βελγίου είναι δυνατές και οφείλουν την επιτυχία τους στην ιδιαίτερη εμπειρία των Βέλγων ζυθοποιών στην οικοδόμηση υψηλού αλκοόλ και στην επίτευξη νόστιμων γεύσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της μπίρας. Επιπλέον, οι βελγικές ζύμες είναι ιδιαίτερες και προσδίδουν τον χαρακτήρα τους στη μπίρα. Οι μπίρες του Βελγίου έχουν επίσης πλούσιο αφρό δίνοντας έτσι πολυτέλεια στο στόμα αλλά και την αίσθηση της αφθονίας που συνδυάζεται με την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ωστόσο, πολλές μικρές ζυθοποιίες πειραματίζονται και με άλλα στυλ σε χριστουγεννιάτικη εκδοχή όπως για παράδειγμα χριστουγεννιάτικες India Pale Ale με μπαχαρικά. Τα αποτελέσματα πολλές φορές εκπλήσσουν ευχάριστα.

Οι Winter Warmers, όπως ονομάζονται όλες οι χειμωνιάτικες μπίρες, έχουν πλούσιο χαρακτήρα από την βύνη, υψηλό αλκοόλ και περιλαμβάνουν στην οικογένεια τους, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες Christmas Ales με μπαχαρικά και τις κλασσικές αγγλικές Old Ales, τις σκωτσέζικες Scotch Ales, τις δυνατές Stout, Imperial Stout και Porter, τις Whisky malt, τις υψηλόβαθμες και παλαιωμένες Barley Wine και τις δυνατές Bock. Ανάμεσά τους και οι Gluhkriek και Gluhbier με μπαχαρικά και χυμό κερασιών, που σερβίρονται ζεστές. 

Πολύ συνηθισμένη είναι και η γεύση φρούτων στην χριστουγεννιάτικη μπίρα. Φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, βύσσινα και άλλα σκούρα φρούτα είναι από τα πιο συνηθισμένα. Οι γεύσεις των φρούτων συνδέονται άμεσα με το χριστουγεννιάτικο κέικ και την πουτίγκα. 

Οι χειμωνιάτικες μπίρες είναι απολαυστικές, πλούσιες και γευστικές, είναι μπίρες για την στιγμή, την γιορτή και οι πλέον ικανές για να συνοδεύσουν τα πλούσια γιορτινά γεύματα. 

Τα φετινά Χριστούγεννα στην Αθήνα οι φίλοι της μπίρας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αρκετές εποχιακές μπίρες στο Xmas Beer Fest, το πρώτο “micro” φεστιβάλ μπίρας αποκλειστικά με μπίρες του χειμώνα, από διαφορετικά στυλ και χώρες.

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!