Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>St. Peter’s Brewery

St. Peter’s Brewery

Αυθεντική γεύση αγγλικής επαρχίας

Η επίσκεψή μας στην παραδοσιακή ζυθοποιία St. Peter’s, στο Suffolk, στην ανατολική Αγγλία, ήταν μια αναζωογονητική εμπειρία, σε όλα τα επίπεδα. Η επαρχία της Αγγλίας, γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ιδιαίτερα φιλόξενη, καθώς εδώ φτιάχνονται μερικές από τις καλύτερες παραδοσιακές μπίρες του κόσμου, ικανοποιώντας στο έπακρο όλους τους γευστικούς κάλυκες!

Στο Suffolk μεταβήκαμε με τρένο, σε μια διαδρομή που τα μάτια χορταίνουν με εικόνες προσπαθώντας να «φυλακίσουν» τη στιγμή. Το Suffolk συνορεύει στα βόρεια με το Norfolk, δυτικά με το Cambridgeshire και νότια με το Essex, γνωστό και αυτό για τις παραδοσιακές του Ales. Η Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται στα ανατολικά, προσφέροντας μοναδικά τοπία. 

Αν και στο Μεσαίωνα γνώρισε «ημέρες δόξας», καθώς η Ανατολική Αγγλία και ιδιαίτερα το Suffolk ήταν ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής μαλλιού, και ως εκ τούτου συγκέντρωνε μεγάλο πλούτο. Σήμερα, από την «αίγλη» του τότε, απομένουν μερικές εκκλησίες, μονές, το γραφικό χωριό και τα χωράφια, που ελάχιστα έχουν αλλάξει από τον Μεσαίωνα. 

Στην ευρύτερη περιοχή του Suffolk βρίσκονται έντεκα ζυθοποιίες, μεταξύ των οποίων και ο προορισμός μας, η St. Peter’s Brewery. 

Στο σταθμό, μας παρέλαβε ο νεαρός, χαμογελαστός Ryan, ο οποίος μάς οδήγησε μέσω μιας όμορφης επαρχιώτικης διαδρομής στο St. Peter, στο νότιο Elmham, όπου βρίσκεται η ζυθοποιία. 

Εκεί την σκυτάλη πήρε ο George, που είχε αναλάβει την ξενάγησή μας στο ζυθοποιείο. Με τον μοναδικό του τρόπο μας ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές της ζυθοποιίας, ενώ μας ταξίδεψε στην ιστορία της περιοχής καθώς και του μοναδικού St. Peter’s Hall, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στο 1280. Πλέον αποτελεί μέρος της σημερινής ζυθοποιίας, όπου στεγάζεται το εστιατόριο και το bar της.

Η ζυθοποιία

Η St. Peter’s Brewery δημιουργήθηκε το 1996 και στεγάζεται σε ένα ελκυστικό συγκρότημα παραδοσιακών παλιών γεωργικών κτιρίων, δίπλα στο St. Peter’s Hall. Στην ζυθοποιία παράγονται μια μεγάλη ποικιλία κλασικών αγγλικών Ales χρησιμοποιώντας ντόπια βυνοποιημένα κριθάρια και λυκίσκο από το Kent. Στην γκάμα της περιλαμβάνονται από cask-conditioned Ales, Bitter, Mild, India Pale Ale, Porter και Stout, αλλά και μερικές μοναδικές και ασυνήθιστες μπίρες με την προσθήκη φρούτων και μελιού. Μεταξύ αυτών, η St. Peter’s Honey Porter, μία πραγματικά σπάνια μπίρα, εκπληκτικής νοστιμιάς, η οποία ξεχειλίζει μέλι και χαίρει εκτίμησης ειδικών και μη! 

Στη St. Peter’s, ακολουθώντας ό,τι θεωρούταν κοινή πρακτική μέχρι το δέκατο ένατο αιώνα, προσθέτουν φρούτα και μέλι σε μπίρες δημιουργώντας ειδικά εποχιακά προϊόντα. Έτσι, οι μπίρες με φρούτα παρασκευάζονται όταν υπάρχουν φρέσκα, ενώ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού προστίθενται για να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερη Christmas Ale.

Το ζυθοποιείο στο St. Peter’s Hall παράγει «real ale» και έχει ονομαστική παραγωγική ικανότητα περίπου 340 βαρελιών / εβδομάδα (98.000 pints). Η αίθουσα εμφιάλωσης κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε το 2002 και ο εξοπλισμός είναι ειδικά προσαρμοσμένος στα ιδιαίτερα, οβάλ μπουκάλια του. Εκτός από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ζυθοποιείο εξάγει σήμερα πάνω από την μισή παραγωγή του σε περίπου πενήντα χώρες, ενώ στην Ελλάδα εισάγεται από την εταιρεία Unibrau.

Τα καλύτερα συστατικά

Στη «συνταγή της επιτυχίας» της St. Peter’s Brewery, βρίσκονται τα εκλεκτά συστατικά που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της. 

Στην περιοχή καλλιεργούνται τα καλύτερα κριθάρια, τα οποία δίνουν ανοιχτόχρωμες βύνες που χρησιμοποιούνται σε όλες τις Pale, ενώ ντόπια είναι και τα σιτάρια καθώς και άλλες ποικιλίες κριθαριού. Με την ανάμειξη των ποικιλιών, το χαρμάνι που δημιουργείται από τις βύνες οδηγεί στις καλύτερες μπίρες! Οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν και ορισμένες εξωτικές ποικιλίες βύνης για την παραγωγή σπέσιαλ στυλ μπίρας. 

Παράλληλα, το εξαιρετικό νερό της ζυθοποιίας βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από το ίδιο το ζυθοποιείο και αντλείται από το βαθύ πηγάδι του. Αυτό το νερό είναι ιδανικό για την παραγωγή μπίρας, καθώς φιλτράρεται φυσικά μέσα από ένα βαθύ στρώμα κιμωλίας. Έχει εξαιρετική ισορροπία ορυκτών, χωρίς να περιέχει νιτρικά άλατα, ιδιότητες πολύ σημαντικές σε όλη τη διαδικασία της παρασκευής, καθώς συμβάλλουν στην πλήρη γεύση και τον καθαρό χαρακτήρα όλων των St. Peter’s.

Ο λυκίσκος Challenger, που καλλιεργείται στο Kent, προσδίδει στην μπίρα την δυνατή και τυπική αγγλική γεύση του, ενώ ο λυκίσκος Goldings δίνει το πλούσιο και φινετσάτο άρωμά του. Άλλες ποικιλίες λυκίσκου, όπως οι Cascade και Fuggles, που καλλιεργούνται στο Suffolk, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των ζύθων μαζί με τις ποικιλίες 1st Gold, Soverign και Boadicea.

Η μαγιά που χρησιμοποιείται για τις St. Peter’s προέρχεται από μια συλλογή με περισσότερα από 350 διαφορετικά στελέχη ζυμών τα οποία κρατήθηκαν από την Εθνική Συλλογή καλλιεργειών ζύμης με έδρα το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων στο Norwich, και αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα της ζυθοποιίας. Το επιλεγμένο στέλεχος προσδίδει στις μπίρες της ζυθοποιίας τον μοναδικό χαρακτήρα τους, ενώ ο συνδυασμός μαγιάς, βύνης, λυκίσκου και νερού βοηθά στη δημιουργία μπίρας υψηλών προδιαγραφών, με γνήσιο αγγλικό χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 95% της παραγωγής της St. Peter’s Brewery είναι cask condition, που σημαίνει ότι οι μπίρες δεν φιλτράρονται, αλλά τοποθετούνται στα βαρέλια φυσικά φίλτρα, τα γνωστά finings και το τελικό στάδιο ωρίμανσης γίνεται στην παμπ. Επιπλέον, η εταιρεία παράγει μια σειρά εξαιρετικών εμφιαλωμένων μπιρών. 

Ένας ακόμη λόγος πίσω από την αυθεντική γεύση τους, είναι και το ότι οι μπίρες της St. Peter’s δεν παστεριώνονται, αλλά περνούν με πίεση από το φίλτρο στην δεξαμενή ωρίμανσης! Η νέα εμφιαλωτική μηχανή τους έχει δυνατότητα πλήρωσης 4.000 φιαλών την ώρα. 

Η επίσκεψή μας στο ζυθοποιείο ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο του St Peter’s Hall με δοκιμή εποχιακών και σπάνιων cask Ales, αλλά και ένα θαυμάσιο γεύμα, καθώς το εστιατόριο φημίζεται για τα πιάτα του, μεταξύ των οποίων οι υπέροχες σαλάτες, το παραδοσιακό ploughman’s, τα γκουρμέ φαγητά, το κυνήγι, vegetarian και vegan επιλογές!

St. Peter’s Hall: Ένα «παζλ» αιώνων

Μπορεί σήμερα να αποτελεί μέρος της ζυθοποιίας St. Peter’s στεγάζοντας το εστιατόριο και το μπαρ της, παρόλα αυτά σε κάθε σημείο του έχει και κάποιο στοιχείο από το παρελθόν, αρχής γενομένης το 1280, όπως θα δούμε παρακάτω. 

Το St. Peter's Hall είναι ένα ρομαντικό κτίριο με γραφική τάφρο όπου κολυμπούν πάπιες και βρίσκονται ψάρια. Με εξωτερική βεράντα και κήπο με γρασίδι, μπορεί κανείς να απολαύσει εκτός από το φυσικό περιβάλλον και υπέροχα φαγητά, τις μπίρες της ζυθοποιίας σε φιάλη και βαρέλι, επιλεγμένα κρασιά, ποτό, ακόμα και απογευματινό τσάι. Το τσάι προσφέρεται σε σερβίτσια τσαγιού συλλογή Vintage China, με παραδοσιακές τάρτες και κέικ που παρασκευάζονται με βιολογικές πρώτες ύλες. 

Στο παλαιότερο τμήμα της αίθουσας του, το Library Bar, που χρονολογείται από το 1280 απολαύσαμε τις μπίρες της ζυθοποιίας και σπιτικό φαγητό στον χαλαρό και φιλικό του χώρο. Στο μενού του εστιατορίου περιλαμβάνονται από παραδοσιακό πρωινό για όλους, με vegetarian και vegan επιλογές, έως ορεκτικά, πίτες, μύδια μαγειρεμένα με λευκό κρασί, το παραδοσιακό ploughman’s, σαλάτες, με must την πλούσια σαλάτα με καρύδια και αχλάδια, χούμους με ψητά λαχανικά, σπέσιαλ μπέργκερς, ντόπια μανιτάρια σε διάφορες εκδοχές, ψάρια, λαζάνια και άλλες υπέροχες λιχουδιές. Τα περισσότερα είναι εποχιακά, ντόπια και βιολογικά όπως και τα γλυκά τα οποία φτιάχνονται με ντόπιες βιολογικές πρώτες ύλες.

Η ευκολία δε του εστιατορίου του St. Peter's Hall να τροποποιεί το μενού σε συγκεκριμένες διαιτικές απαιτήσεις είναι από τα θετικά στοιχεία του εστιατορίου, που μας εξέπληξε ευχάριστα. Η υπέροχη σαλάτα με αχλάδια και καρύδια, το χούμους, τα λαχανικά και τα μανιτάρα συνόδεψαν τις εποχιακές και τις σπάνιες μπίρες που μας δόθηκε η ευκαρία να δοκιμάσουμε.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και όταν έχει καλές μέρες, η πόρτα ανοίγει σε ένα μικρό μπαλκόνι με όμορφη θέα στην φύση,τα δέντρα, το νερό, τις πάπιες και τα πουλιά, ενώ πολλά εξωτερικά τραπέζια υπόσχονται ένα υπέροχο δείπνο στην ύπαιθρο. Το φθινόπωρο κα τον χειμώνα η όμορφη ρουστίκ αίθουσα αποκτά άλλη αίσθηση και διαφορετική ατμόσφαιρα καθώς φωτίζεται και ζεσταίνεται από το τζάκι. 

H Μεγάλη Αίθουσα, το Great Hall, με την μοναστική εμφάνιση και αίσθηση, προσφέρεται για ιδιωτικά πάρτι, πρωινά και δεξιώσεις, μουσικές βραδιές και διάφορες εκδηλώσεις. 

Η αίθουσα καθιστικού στον επάνω όροφο χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων περιόδων όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Έχει το δικό του ελαφρύ και χαλαρωτικό «εμπρόσθιο δωμάτιο», και προσφέρεται για γάμους και μικρές συγκεντρώσεις. Είναι δε ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά, καθώς διαθέτει μια σειρά από παιχνίδια και βιβλία.

Το δωμάτιο με θέα στο Suffolk, The Suffolk View Room, βρίσκεται στην κορυφή του St. Peter’s Hall. Πρόκειται για ένα ήσυχο δωμάτιο με θέα στα γύρω χωράφια και στην ύπαιθρο. Προσφέρεται για γάμους και σε δημόσιες υπηρεσίες ενώ δημιουργεί μια τραπεζαρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το The Great Hall για να αυξήσει τον αριθμό των καθιστών φιλοξενουμένων. Στις χρήσεις του συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ξεχωριστής αίθουσας χορού στυλ "ντίσκο" για βραδινή διασκέδαση!

Ας δούμε όμως και την αρχιτεκτονική και ιστορική του πλευρά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

To ιστορικό...

Το St. Peter’s Hall στο νότιο Elmham είναι μια διαφορετική έπαυλη από τις υπόλοιπες του ίδιου μέγεθους στο Suffolk, με αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία του να θυμίζουν εκκλησία. Μεταξύ αυτών, τα μεγαλύτερα παράθυρα του κτιρίου που παραπέμπουν σε εκκλησίες του 15ου αιώνα, καθώς και η κεντρική είσοδος στη βόρεια πλευρά, μακριά από την τάφρο που μοιάζει ακριβώς όπως μια διώροφη βεράντα εκκλησίας. Η εξήγηση είναι ότι όντως αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια παλιά εκκλησία. 

Αν και το παλαιότερο μέρος του σπιτιού, η περιοχή του Library Bar, χρονολογείται στο 1280, το St. Peter’s Hall επεκτάθηκε το 1539 χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία του 14ου και 15ου αιώνα από το Flixton Priory, μια μοναστική εγκατάσταση που διαλύθηκε από τον Καρδινάλιο Wolsey στη δεκαετία του 1520. 

Ο κ. Tasburgh, ιδιοκτήτης του St. Peter’s Hall, αγόρασε τα εκκλησιαστικά παράθυρα, τη βεράντα και τα σχετικά της μέρη από το Flixton Priory. Το 1538-39 προσέλαβε μια ομάδα εργατών για να κατασκευάσει μια επέκταση στο σπίτι του χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά. 

Τα δομικά υλικά από το Flixton Priory ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα, καθώς αποτελούνταν από πέτρα υψηλής ποιότητας από το Caen της Νορμανδίας, ένα εξαιρετικά χρήσιμο υλικό σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει πέτρα, και το οποίο μέχρι τότε ήταν διαθέσιμο μόνο στα πλουσιότερα τμήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα στην εκκλησία.

Στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του St. Peter’s Hall περιλαμβάνονται σκαλισμένα έργα στην πρόσοψη του κτιρίου. Ο τροχός πάνω στον οποίο μαρτύρησε η Αγία Αικατερίνη, μια επιτύμβια στήλη στην είσοδο, σκαλισμένες πέτρες στο εξωτερικό, τοιχογραφία του 17ου αιώνα στο τζάκι, μια υπέροχη σοφίτα - αίθριο στον επάνω όροφο που τώρα χρησιμοποιείται ως καθιστικό κλπ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του επιβλητικού κτιρίου είναι και η τάφρος του, η οποία πιθανότατα χρονολογείται στον 11ο ή 12ο αιώνα και πιθανότατα αρχικά εκτεινόταν γύρω από το σπίτι, με μια πύλη στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα το ζυθοποιείο. Η τάφρος καθαρίστηκε και εφοδιάστηκε εκ νέου με ψάρι, κυρίως κυπρίνους, το 1997. (σ.σ.: Οι τάφροι είναι αρκετά συνηθισμένοι στην ανατολική Αγγλία και θεωρείται ότι αρχικά σκάφτηκαν ως άμυνα απέναντι στους Βίκινγκς που έκαναν επιδρομές στην περιοχή τον 11ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ως πηγή νερού για τα βοοειδή αλλά και λάσπης για την δημιουργία τούβλων. Μετέπειτα έγιναν μάλιστα και μόδα, αφού άρχισαν να σκάβονται και γύρω από μικρότερα σπίτια για λόγους καλαισθησίας). 

Τέλος, τα έπιπλα και τα περιεχόμενα του St. Peter’s Hall προέρχονται κυρίως από τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα, συμμετέχοντας και αυτά με τη σειρά τους σε ένα «παζλ αιώνων» που φτάνει μέχρι το σήμερα. 

Συνοπτικά, τι είναι το St. Peter’s Hall; Κτήριο του 13ου και του 14ου αιώνα, το οποίο επεκτάθηκε το 1539 με «αρχιτεκτονική διάσωση» που ελήφθη από κοντινό μοναστήρι, περιβάλλεται από τάφρο του 11ου - 12ου αιώνα και φιλοξενεί σήμερα ζυθοποιείο 21ου αιώνα!

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!