Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>30 χρόνια Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

30 χρόνια Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Τα γενέθλια της «ομάδας ζ»!

Μόλις 146 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, στις παρυφές του Παρνασσού, στην Αταλάντη, βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες ένα ιστορικό ελληνικό ζυθοποιείο: Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Στα 30 χρόνια στην ζυθοποιία της Αταλάντης υπήρξαν συνεργασίες, αλλαγές, εξελίξεις, αναβαθμίσεις, επεκτάσεις, νέες μπίρες, καλλιέργειες και άλλα πολλά. Αυτό, όμως, που έχει μείνει ίδιο μέχρι και σήμερα από την πρώτη μας επίσκεψη πριν από πολλά χρόνια είναι η αρμονική συμβίωση της ζυθοποιίας με την φύση, γεγονός που επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και τα νεότερα μέλη της οικογένειας της ζυθοποιίας, τα φυτά λυκίσκου που «στολίζουν» τον αγρό δίπλα της. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης κατάφερε να γίνει συνώνυμη με την ποιοτική μπίρα στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως την draft, δημιουργώντας, μάλιστα, τις συνθήκες για την εξάπλωση της βαρελίσιας μπίρας στην χώρα μας. 

Η ιστορία της ζυθοποιίας ξεκίνησε το 1988 ως θυγατρική του γερμανικού ομίλου Löwenbräu, και ένα χρόνο αργότερα μετονομάζεται σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Το 1996, την εποχή που δεν υπήρχε ελληνικό σήμα στην αγορά, η ΕΖΑ παρήγαγε το πρώτο της ελληνικό σήμα, την PILS HELLAS. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η οικογένεια Συριανού ξεκίνησε μια διαδικασία εξαγοράς των μετοχών της Löwenbräu στην Αταλάντη, με αποτέλεσμα το ζυθοποιείο να περάσει στην απόλυτη κατοχή της το 2003. Γεγονός αξιοσημείωτο, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει μια γερμανική ζυθοποιία να περνά σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιελάμβανε και την άδεια χρήσης - για την παραγωγή και την διάθεση στην Ελλάδα των διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων Löwenbräu και Stella Artois, μέχρι το 2009. Στο διάστημα αυτό η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είχε την ευκαιρία να λάβει πολύτιμη τεχνογνωσία από Γερμανούς και Βέλγους ζυθοποιούς, οι οποίοι εργάζονται στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των δύο σημάτων στην ζυθοποιία. Ταυτόχρονα, εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με σπουδαίες εισαγόμενες μπίρες, όπως οι γερμανικές Beck’s, Franziskaner και οι βελγικές Hoegaarden και Leffe.

Το 2011 η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, εξελισσόμενη σε μια δυναμική εταιρεία, χάραξε νέα ανεξάρτητη στρατηγική λανσάροντας τρία καινούργια σήματα: την καλοκαιρινή BLUE Island, την εζα Pilsener και την ODYSSEY.

Το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το Fund DAMMA Holdings της οικογένειας Δασκαλόπουλου να μπαίνει στην εταιρεία σαν στρατηγικός επενδυτής δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης συνέχισε να αναπτύσσεται, να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται, με επενδύσεις εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο, που στόχο είχαν να αυξήσουν τόσο την παραγωγή όσο και να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα των προϊόντων της.

Η ζυθοποιία

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης εκτείνονται σε 200 στρέμματα, ενώ ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά επιπλέον έκτασης δίπλα από το ζυθοποιείο, για την πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου.

Στο ζυθοβραστήριο, «Brew house», της ζυθοποιίας, κάθε βρασιά είναι 600 εκατόλιτρα (HL), που στην συνέχεια θα γεμίσουν τις δεξαμενές ζύμωσης και ωρίμανσης της μπίρας χωρητικότητας 1800 HL η κάθε μία. Μετά την ωρίμανση η μπίρα ολοκληρώνει την πορεία της με το φιλτράρισμα, την εμφιάλωση, την παστερίωση, το ετικετάρισμα και συσκευάζεται σε κουτιά και παλέτες.

Στην σύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη ζυθοποιία, βρίσκονται τέσσερις γραμμές συσκευασίας, μία γραμμή εμφιάλωσης, μία γραμμή εγκυτίωσης και μία γραμμή πλήρωσης βαρελιών, ενώ η δυνατότητα παραγωγής της υπερβαίνει τα 80.000.000 λίτρα (800.000 HL) ετησίως.

Μετά την ολοκλήρωση της νέας σύγχρονης γραμμής πλήρωσης κουτιού, από το 2015 και μετά η ΕΖΑ διαθέτει την πιο σύγχρονη μονάδα εγκυτίωσης στα Βαλκάνια με 200.000.000 κουτιά ετησίως. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2017, μια νέα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού εγκαταστάθηκε στην ζυθοποιία εξασφαλίζοντάς την σταθερή ποιότητά του για τις μπίρες.

Στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης παράγονται οι εζα Premium Pilsener, Fine Lager και Alcohol Free, οι Blue Island Premium Mediterranean Beer, Blue Island Lemon Radler και το ποτό βύνης με αχλάδι χωρίς γλουτένη Blue Island Gluten Free-Pear Delight και φυσικά η Pils Hellas.

Παράλληλα, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δημιούργησε και την σπέσιαλ σειρά ζύθων, βελγικού στυλ, τις Odyssey Red, White και Dark, οι οποίες παράγονται στο παραδοσιακό ζυθοποιείο Van Steenberge στην Γάνδη, το οποίο φημίζεται για τις σπέσιαλ μπίρες του, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς Gulden Draak, που εισάγεται από την ΕΖΑ.

Εκτός της παραγωγής ζύθου, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή αναψυκτικών, νερών και διαιτητικών σκευασμάτων, χωρίς την προσθήκη χημικών υποκατάστατων.

Οι επιτυχίες της επεκτείνονται και σε αγορές του εξωτερικού, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 10% του κύκλου εργασιών της.

Γευστικά, αλλά και eco-friendly! 

H προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικός στόχος για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, όχι μόνο από πεποίθηση, αλλά και για την διαφύλαξη του νερού του Παρνασσού, βασικό συστατικό των ζύθων της. «Ο υδροφόρος ορίζοντας του Παρνασσού είναι ζωτικής σημασίας καθώς το 93% της μπίρας είναι νερό», αναφέρει σχετικά εκπρόσωπος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Ως εκ τούτου, οι παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με μηχανισμούς απόλυτα φιλικούς προς το περιβάλλον και τηρούνται αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και ασφάλειας. 

Η χρήση άριστης ποιότητας φυσικών πρώτων υλών που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα και είναι μη γενετικώς τροποποιημένες (GMO FREE), η ανακύκλωση, ο βιολογικός καθαρισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός των αερίων ρύπων, οι μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αποτελούν, μεταξύ άλλων, μέρος του συστήματος ολικής μέριμνας του περιβάλλοντος που ακολουθεί η ζυθοποιία.

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης Ζυθοποιού - Βυνοποιού

Μια σπουδαία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα είναι και η δημιουργία διττής εκπαίδευσης για την ειδικότητα του ζυθοποιού – βυνοποιού, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο υποστηρίζει το σύστημα της διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία έτη, με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με ταυτόχρονη εκπαίδευση στην ζυθοποιία. Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2019 και θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα αμείβονται κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στην επιχείρηση και θα τους παρέχεται ασφάλιση.

Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα για το μέλλον της ζυθοποιίας στη χώρα μας, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη σχολή για επαγγελματίες ζυθοποιούς βυνοποιούς. Το κόστος είναι μεγάλο για όσους επέλεγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, καθώς οι σπουδές εκεί φτάνουν, με τον χρόνο της πρακτικής άσκησης, τα πέντε έτη.

Με το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης προβλέπεται, σε λίγα χρόνια, νέοι επαγγελματίες ζυθοποιοί να μπορούν να στελεχώνουν τα ζυθοποιεία που συνεχώς αυξάνονται, ανεβάζοντας το επίπεδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, το οποίο στην πλειοψηφία του παραμένει ακόμα ερασιτεχνικό.

Παράλληλα, όντας ιδιαίτερα δυναμικός ο κλάδος της ζυθοποιίας, το επάγγελμα του ζυθοποιού προσφέρει σε όποιον το ακολουθήσει δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης σε όλη την Ευρώπη με περισσότερες από 9.000 ζυθοποιίες και 120.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.eza.gr ή www.dual.com.gr/zithopoios/

Πρότυπος καλλιέργεια λυκίσκου

Μια νέα, πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου έχει ήδη ξεκινήσει σε έκταση πέντε στρεμμάτων δίπλα από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, όπου δοκιμάζονται αρωματικές ποικιλίες του φυτού. Όποιες από αυτές ευδοκιμήσουν θα χρησιμοποιηθούν σε εποχιακές μπίρες για dry hopping. 

Στον πειραματικό αγρό της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης φυτεύτηκαν 130 φυτά από πέντε ποικιλίες λυκίσκου, με την μία να έχει ευδοκιμήσει, ενώ αυτή την χρονιά θα φυτευτούν 100 επιπλέον φυτά. Στον αγρό έχουν τοποθετηθεί τα κατάλληλα πλέγματα στήριξης και τα πρώτα φυτά ξεπέρασαν τα πέντε μέτρα ύψος. Οι αναλύσεις των ανθών έδειξαν ότι είναι πλούσια σε έλαια λυκίσκου και μάλιστα στα επίπεδα της Κεντρικής Ευρώπης.

Συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει προχωρήσει σε συνεργασία με παραγωγούς από την Φθιώτιδα και την Βοιωτία, συγκεκριμένα από την Αταλάντη, την Ελάτεια και την Θήβα, όπου καλλιεργούνται για δεύτερη χρονιά 600 στρέμματα με δίστυχο κριθάρι προς βυνοποίηση. Υπάρχει δε συνεργασία με το τμήμα γεωργικής έρευνας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό την βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του κριθαριού.

Στο στρατηγικό πλάνο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης προβλέπεται αύξηση του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού

 


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!