Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>Fuller’s Griffin Brewery

Fuller’s Griffin Brewery

Απ’ το Λονδίνο, με υπερηφάνεια! 

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη γνωριμία μας με τη Fuller’s, οι αναμνήσεις από εκείνη την πρώτη φορά παραμένουν ανεξίτηλες! 

Το «σκηνικό», μια ζεστή Fuller’s παμπ στο Λονδίνο, ήταν το ιδανικό για «τέτοιου είδους» γνωριμίες, ενώ η London Pride που έφτασε στο ποτήρι μας μάς επιβεβαίωσε κάθε καλό που είχαμε ακούσει για εκείνη πριν τη δοκιμάσουμε! Πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε κρατούσαμε στα χέρια μας το δεύτερο ποτήρι pint! Η πικράδα της μας εντυπωσίασε, το υπέροχο χρώμα και η αρμονία στην γεύση της μας έκαναν να την αγαπήσουμε. 

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά η «ψήφος εμπιστοσύνης» μας στην Fuller’s London Pride παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Πλέον βρήκαμε και το αγαπημένο μας στέκι για να την απολαμβάνουμε, την ιστορική παμπ Mawson Arms που βρίσκεται δίπλα από την ζυθοποιία, από την οποία αξίζει να περάσετε έστω και για… μισή μόνο πίντα Pride! 

Fuller’s Griffin Brewery – Ιστορία

Το ραντεβού μας στο Chiswick στο Λονδίνο, δίπλα από τις όχθες του ποταμού Τάμεση, είχε κλειστεί πολύ καιρό πριν, για μια ξενάγηση στη ζυθοποιία Fuller’s Griffin. Η επίσκεψη στη ζυθοποιία αποδείχτηκε μια συναρπαστική «ματιά» στην ιστορία και την παράδοση της βρετανικής μπίρας και την τέχνη της ζυθοποιίας, ενώ μας έδωσε και αρκετές απαντήσεις για τα μυστικά της επιτυχίας των ζύθων της Fuller’s Griffin.

Το 1845 ήταν χρονιά – ορόσημο για τη Fuller’s Brewery, καθώς τότε υπεγράφη η συνεργασία από την οποία προέκυψε η Fuller’s, Smith and Turner, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη του ζυθοποιείου. Η επαφή του John Bird Fuller με τους δύο νέους συνεργάτες του έγινε μέσω του έμπειρου ζυθοποιού John Smith, που είχε ήδη ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας, ο οποίος επένδυσε στην ζυθοποιία εκ μέρους του γιου του, Henry Smith, και του γαμπρού του, John Turner. 

Ωστόσο, η ιστορία της μπίρας στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Fuller’s Brewery ξεκινάει στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ο Thomas Mawson από τον οποίο πήρε το όνομά της και η προαναφερθείσα παμπ, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου ζυθοποιείου στο σημείο, αγοράζοντας τα παρακείμενα κτίσματα. Σημειώνεται, πάντως, πως ο πρώτος Fuller που έγινε μέτοχος στη ζυθοποιία το 1829 ήταν ο John Fuller, πατέρας του John Bird. 

Τη συνεργασία των Fuller’s, Smith & Turner ακολούθησε η δημιουργία μερικών από τις πλέον αναγνωρισμένες ales του ζυθοποιείου, και πολύ σύντομα οι μπίρες που παράγονταν στην ζυθοποιία του δυτικού Λονδίνου άρχισαν να αποτελούν σήμα κατατεθέν της βρετανικής πρωτεύουσας. Η Chiswick Bitter εμφανίστηκε το 1930, και στη δεκαετία του '50 η London Pride συγκέντρωσε πάνω της «τα φώτα», ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα η διασημότερη μπίρα στην Αγγλία, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ESB, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε το 1971.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της Fuller’s Griffin, το γεγονός ότι τρεις μπίρες από την μεγάλη γκάμα του ζυθοποιείου έχουν ονομαστεί «Champion Beer of Britain» κερδίζοντας το βραβείο CAMRA, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένα άλλο ζυθοποιείο μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, η ESB ήταν η πρώτη μπίρα που πήρε τον τίτλο CAMRA Champion Beer of Britain το 1978. Η London Pride κέρδισε το 1979, ενώ μετά από δύο ακόμη θριάμβους για την ESB, η Chiswick Bitter ολοκλήρωσε το «τρίο της επιτυχίας» το 1989. 

Φυσικά, οι τρεις διάσημες αυτές ales παραμένουν στην «καρδιά» της ζυθοποιίας μέχρι και σήμερα, όπως και οι τρεις οικογένειες που άλλαξαν για πάντα το μέλλον της το 1845.

Σήμερα η Fuller’s διαθέτει και λειτουργεί παμπ, πανδοχεία και ξενοδοχεία σε όλη τη νότια Αγγλία, ενώ τον Ιανουάριο 2019 ανακοινώθηκε η πώλησή της στην ιαπωνική ζυθοποιία Asahi, έναντι του ποσού των 250 εκατομμυρίων λιρών. 

Και η ιστορία συνεχίζεται! 

Όλα ξεκινούν στις πρώτες ύλες… 

Για την παραγωγή των δημοφιλών και βραβευμένων ζύθων της Fuller’s χρησιμοποιούνται, όπως ήταν αναμενόμενο, οι καλύτερες πρώτες ύλες. 

Οι αγγλικές βύνες, κυρίως Pale Malt, αποτελούν το 90% από τους 20 τόνους δημητριακών που αλέθονται κάθε μέρα στους δύο «αθάνατους» μύλους της ζυθοποιίας, που δουλεύουν ακατάπαυστα από το 1932. Ο μπλε μύλος, MM1, μπορεί να αλέθει τρεις τόνους την ώρα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την άλεση οργανικών κόκκων. Ο κόκκινος μύλος, MM2, έχει χωρητικότητα τεσσάρων τόνων και μπορεί να αλέσει 40 τόνους σιτηρών σε μία μόνο ημέρα. Με βάση την «αρχή» του «If it ain't broke, don't fix it» («εάν δεν έχει σπάσει, μην το φτιάξεις»), ο σχεδιασμός αυτών των μηχανών παραμένει ίδιος για εκατοντάδες χρόνια, ενώ σε αυτές που βρίσκονται στη Fuller’s το μόνο που αλλάζεται είναι οι κύλινδροί τους, κάθε 20 περίπου χρόνια. 

Όπως γνωρίζουν οι απανταχού μπιρόφιλοι, οι διαφορετικές ποικιλίες βύνης δίνουν και διαφορετικές γεύσεις στις μπίρες: Οι κρυσταλλικές βύνες (Crystal malt) δίνουν πλούσια αίσθηση βύνης και νότες ξηρού καρπού και καραμέλας στις London Pride, Chiswick Bitter και ESB. Οι σκουρόχρωμες βύνες σοκολάτας (Chocolate malt) δίνουν νότες καφέ στην London Porter, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμες από αυτές, (Amber malt) προσδίδουν γλυκύτητα και ξηρότητα στην Fuller’s 1845. Το βυνοποιημένο κριθάρι (Wheat malt) προσθέτει φρουτώδεις νότες στην καλοκαιρινή Summer Ale της Fuller’s. 

Σε ό,τι αφορά στον λυκίσκο, το 80% της συνολικής ποσότητας που χρησιμοποιεί η ζυθοποιία στις μπίρες της είναι αγγλικής προέλευσης, ενώ εδώ και πολλά χρόνια η Fuller’s πειραματίζεται με τον αμερικάνικο λυκίσκο Galaxy, αλλά και αυστραλιανές ποικιλίες του φυτού, πριν ακόμα γίνουν «μόδα» στην μικροζυθοποιία διεθνώς. 

Έτσι, ανάλογα με την συνταγή της κάθε μπίρας χρησιμοποιούνται και οι κατάλληλες ποικιλίες λυκίσκου, μεταξύ των οποίων ο αγγλικός Admiral, ο αμερικάνικος Chinook και πολλές άλλες. Μία από τις αγαπημένες ποικιλίες λυκίσκου της Fuller’s είναι και η κλασική αγγλική Northdown hops που χρησιμοποιείται στις London Pride, ESB, Chiswick Bitter και Golden Pride. Από την άλλη ο αρωματικός Willamette, γήινος, με αρώματα λουλουδιών, φρούτων και μπαχαρικών, ο οποίος αναπτύχθηκε το 1976 στην κοιλάδα Willamette του Όρεγκον, χρησιμοποιείται στις Frontier και Wild River. 

Οι υπέροχες γεύσεις των ζύθων της Fuller’s αναμφισβήτητα επηρεάζονται και από το νερό, το οποίο, φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι απλά… «από την βρύση». Η ζυθοποιία χρησιμοποιεί νερό «Burtonise» με την προσθήκη θειικών αλάτων. Σημειώνεται ότι ο όρος «Burtonise» προέρχεται από την πόλη Burton upon Trent, περιοχή γνωστή για τα ζυθοποιεία της, η επιτυχία της οποίας πιστώνεται στο τοπικό νερό που είναι πλούσιο σε θειικά άλατα.

Η μοναδικότητα, όμως, μιας πίντας Fuller's έχει να κάνει και με την ιδιαιτερότητα της μαγιάς της. Οι ζύμες αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο, ώστε να μην μπορούν να αλλάξουν ή να μεταλλαχθούν, και παραμένουν κλειδωμένες σε μια τράπεζα μαγιάς. Κάθε δώδεκα περίπου εβδομάδες, οι επιστήμονες παίρνουν την αρχική ζύμη και την χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια νέα (αλλά σχετική) ζύμη για τους ζυθοποιούς. Αυτή αποτελεί μία θαυμάσια παράδοση της Fuller’s, που δίνει σε κάθε μπίρα την ιδιαίτερη και σταθερή της γεύση.

Παράδοση και τεχνολογίες αιχμής 

Η διαδικασία παραγωγής, κατά την διάρκεια της οποίας οι θερμοκρασίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της μπίρας, γίνεται σε καινούργιες δεξαμενές βρασμού και ζύμωσης. Επειδή, όμως, τίποτα δεν πάει χαμένο, μετά την ζύμωση της μπίρας το περίσσευμα της μαγιάς αποστέλλεται στην Ιαπωνία, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή καλού ουίσκι και σε χορτοφαγικά σκευάσματα! 

Η σημερινή ζυθοποιία λειτουργεί τόσο πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή, όσο και δίπλα σε μια δεξαμενή βρασμού ή ωρίμανσης. Η βασική διαδικασία παρασκευής έχει αλλάξει ελάχιστα στις γενιές, καθώς τα συστατικά, ο εξοπλισμός και η μέθοδος είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία μέσα στο control room εξασφαλίζει την σωστή διαχείριση και τον έλεγχο σε κάθε στάδιο της παραγωγής, με τα αποτελέσματα του «παντρέματος» παράδοσης και τεχνολογίας να εκδηλώνονται γευστικά στα ποτήρια μας. 

Οι δυο δεξαμενές ανάμειξης, 9 τόνων η κάθε μία, όπου εκεί αναμειγνύεται η βύνη με το νερό και ξεκινά η διαδικασία παραγωγής, γεμίζουν δύο φορές την ημέρα, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται η χάλκινη δεξαμενή 130 χρόνων, η οποία δουλεύει ακόμα. Για την συνέχεια υπάρχουν 31 δεξαμενές ωρίμανσης, ενώ οι μπίρες της ζυθοποιίας περνούν από κρύο φιλτράρισμα και δεν παστεριώνονται. 

Στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου εξειδικευμένο προσωπικό εστιάζει στον εντατικό έλεγχο, παρακολουθώντας συνεχώς όλη την διαδικασία παραγωγής της μπίρας, μέχρι την εμφιάλωση της. 

Στην γραμμή πλήρωσης βαρελιών βρίσκεται ένα ρομποτικό χέρι και απασχολούνται επτά άτομα, ενώ ο αριθμός των βαρελιών που γεμίζουν κάθε εβδομάδα φτάνει τις 10.000. Πολλές από τις διαδικασίες στη γραμμή του βαρελιού είναι πλήρως αυτοματοποιημένες για ταχύτητα και αποδοτικότητα. Επειδή, όμως, οι μηχανές δεν μπορούν να κάνουν «τα πάντα» για τα υψηλά πρότυπα της Fuller’s, η εισαγωγή του πώματος στην κορυφή κάθε βαρελιού, μια δουλειά που απαιτεί ακρίβεια και φροντίδα, εξακολουθεί να γίνεται χειρωνακτικά. 

Η γραμμή πλήρωσης φιαλών εμφιαλώνει 100.000 φιάλες την ημέρα, από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, φτάνοντας τον αριθμό των 26.000.000 φιαλών το χρόνο. 

Στην παλιά αίθουσα του ζυθοβραστήρα βρίσκονται παλιά όμορφα ξύλινα βαρέλια από ουίσκι, κονιάκ και brandy, όπου εκεί ωριμάζουν οι μπίρες Brewer’s Reserve.

Συγκεκριμένα, η Brewer’s Reserve No.1 ωριμάζει για 500 ημέρες σε βαρέλι από single malt ουίσκι 30 ετών, το οποίο της προσθέτει νότες ουίσκι στην γεύση της. Η Brewer’s Reserve No.2 παλαιώνει σε παλιά βαρέλια από κονιάκ δημιουργώντας μια ξεχωριστή και δυνατή γεύση, με αρώματα δρύινα και γήινα, με ίχνη κονιάκ. Η Brewer’s Reserve No.3 ωριμάζει για 800 μέρες σε παλιό βαρέλι από ουίσκι Auchentoshan, που δίνει στην γεύση της υπέροχη βανίλια, ζεστό μέλι, πικάντικες νότες τζίντζερ, ξύλου και ουίσκι. Τέλος, η Brewer’s Reserve No.4 παλαιώνει σε παλιά βαρέλια από μπράντι Armagnac που προέρχονται από την περιοχή Bas της Γαλλίας και προσδίδουν στην μπίρα χαρακτήρα μπράντι.

Τα υψηλά πρότυπα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι πολλές δοκιμές εξασφαλίζουν την άρτια ποιότητα της μπίρας που φτάνει στα ποτήρια των καταναλωτών, και έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή δημοτικότητα των ζύθων της Fuller’s! 

Στην ζυθοποιία παράγονται όλα τα παραδοσιακά βρετανικά στυλ μπίρας, και όχι μόνο: από μαύρη Porter μέχρι ανοιχτόχρωμες Gold, Light Amber, Red, Pacific Pale Ale, ESB, αρκετές εποχιακές μπίρες, άλλες one-off, και αρκετές πειραματικές. 

Η Fuller’s αξιοποιώντας την ιστορία και την κληρονομιά της συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επενδύει και να καινοτομεί, παραμένοντας σημείο αναφοράς τόσο για την Βρετανία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μπίρες της, δε, εξάγονται σε περίπου 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Το «ζωντανό» μουσείο της Fuller’s

Τα παλιά, μεγάλα κομμάτια του ζυθοποιείου συνυπάρχουν με τα νέα, και μαζί αποτελούν ένα «ζωντανό μουσείο», στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορική διαδρομή της ζυθοποιίας. 

Από το παρελθόν, μία ακόμη εντυπωσιακή χάλκινη δεξαμενή του 1823, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1984, έχει σχεδιασμό δύο θαλάμων χωρητικότητας 160 βαρελιών στον κάτω θάλαμο και 55 βαρελιών στην κορυφή. Παραδοσιακά, οι νεότεροι μαθητευόμενοι στο ζυθοποιείο έπρεπε να αναρριχηθούν με την σκάλα μέσα σ’ αυτή την παλιά δεξαμενή για να καθαρίσουν τον χαλκό, και ανταμείβονταν για τις υπηρεσίες τους με ένα επιπλέον κουπόνι μπίρας στους μισθούς τους! 

Το κελάρι - μπαρ της ζυθοποιίας, το Hock Cellar, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλες τις μπίρες που παράγονται εκεί, είναι από μόνο του ένα «κομμάτι Ιστορίας», καθώς κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής. Στις μέρες μας, καλωσορίζει τους επισκέπτες στο μπαρ με συναρπαστικές επιλογές μπίρας και αναμνηστικά του Fuller. Εμείς απολαύσαμε εκεί την εξαιρετική φιλοξενία της Fuller’s, τις φρέσκες υπέροχες μπίρες της, από τις κλασσικές, μέχρι τις εποχιακές και one-off, αλλά και τις πρώτες μπίρες του νέου πιλοτικού ζυθοποιείου. 

Μεταξύ των ιστορικών αντικειμένων που συναντήσαμε στο μουσείο της Fuller’s, η καρότσα ενός ποδηλάτου που χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους αγοραστές της και στο μπροστινό μέρος της χώραγε ένα μικρό βαρέλι μπίρας 40 λίτρων. Ακόμη, κράνη και άλλα αντικείμενα από την εθελοντική πυροσβεστική ομάδα της ζυθοποιίας αποτελούμενη από υπαλλήλους της κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Κομμάτι της Ιστορίας αποτελεί και το εντυπωσιακό φυτό wisteria (γλυκίνη) που φυτεύτηκε στη ζυθοποιία το 1816 από τους τότε ιδιοκτήτες της, και σήμερα καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο της Fuller’s Griffin, ενώ φημίζεται για το γεγονός ότι είναι η παλαιότερη γλυκίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ανθοφορία της εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την έκταση που καταλαμβάνει, το εντυπωσιακό μωβ χρώμα των λουλουδιών της και το άρωμά της! 

Τhe Brewery Shop

Στο κατάστημα της ζυθοποιίας που ανακαινίστηκε πρόσφατα, μπορεί κανείς να θαυμάσει το νέο πιλοτικό ζυθοποιείο της Fuller’s, αλλά προπάντων να ψωνίσει κάθε λογής πράγματα που γίνονται χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της, από ρούχα, αξεσουάρ, δώρα αλλά και τρόφιμα, φυσικά μπίρες, και άλλα ενδιαφέροντα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα καινούργιο μπαρ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν φρέσκες κλασσικές μπίρες, πειραματικές του πιλοτικού ζυθοποιείου, καθώς και να πάρουν μπίρα για το σπίτι.

Fuller’s Pilot Brewery - Το νέο πιλοτικό ζυθοποιείο της Fuller’s

Ένα νέο, πιλοτικό ζυθοποιείο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2018 στην ιστορική οικογενειακή ζυθοποιία Fuller’s του Λονδίνου, δίνοντας την ευκαιρία στους ζυθοποιούς της να παράγουν διαρκώς νέες πειραματικές μπίρες σε μικρές ποσότητες.

Το νέο ζυθοποιείο βρίσκεται στο πίσω μέρος του καταστήματος λιανικής πώλησης της ζυθοποιίας, πίσω από μεγάλα παράθυρα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους χιλιάδες επισκέπτες της ζυθοποιίας απ’ όλο τον κόσμο.

Το πιλοτικό ζυθοποιείο Fuller’s Pilot Brewery είναι πλήρως εξοπλισμένο και έχει την δυνατότητα να παράξει μικρές ποσότητες των δέκα βαρελιών, καθώς και να εμφιαλώσει σε μπουκάλια και βαρέλια keg και cask. 

Η αρχι-ζυθοποιός της Fuller’s, Georgina Young, ανέφερε σχετικά πως στο νέο ζυθοποιείο έχουν την ευελιξία να πειραματιστούν με νέες βύνες και νέες ποικιλίες λυκίσκου, βότανα, μπαχαρικά και φρούτα, ενώ μπορούν να δοκιμάσουν νέες τεχνικές στην παραγωγή και να επιχειρήσουν νέα στυλ που ποτέ δεν φτιάχτηκαν στην περιοχή του Chiswick. Ακόμη ένα θετικό του πιλοτικού ζυθοποιείου είναι και τα οφέλη που θα προσφέρει στην κατάρτιση των μελλοντικών ζυθοποιών.

Το πιλοτικό ζυθοποιείο λειτουργεί υπό την διαχείριση μίας ακόμη γυναίκας, της νεαρής ζυθοποιού Hayley Marlor, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας των ζυθοποιών, ενώ οι πρώτες πειραματικές μπίρες που είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε στην επίσκεψη μας ήταν οι εξής: Η Beer One (7%) μια δυνατή Ale βασισμένη στην συνταγή της London Pride, η Galaxy Pale (4%) μια Pale Ale με λυκίσκο Galaxy, η Grapefruit IPA (5,7%) μια ΙΡΑ που στην παραγωγή της χρησιμοποιήθηκαν φλούδες και χυμός γκρέιπφρουτ, η Thai Stout (4,8%) φτιαγμένη με μπαχαρικά της Ταϊλάνδης και η New England ΙΡΑ (5,5%) στην οποία οι ζυθοποιοί πειραματίστηκαν με Cryo Hops*.

*Το Cryo Hops κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017 και έκανε την εμφάνιση του την ίδια χρονιά στους homebrewers στην Μινεάπολη. Αποτελείται από σκόνη λουπουλίνης, η οποία έχει διαχωριστεί από τους κώνους του λυκίσκου και δίνει πιο δυνατό άρωμα και γεύση λυκίσκου στην μπίρα.


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!