Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>Ζυθοποιία Paulaner

Ζυθοποιία Paulaner

Για την ιστορία

Η Paulaner οφείλει την ύπαρξή της στο τάγμα των Paulaner του μοναστηριού Neudeck της Αυστρίας, οι οποίοι ήρθαν στο Μόναχο στις αρχές του 16ου αιώνα ιδρύοντας το μοναστήρι – ζυθοποιείο τους. Αν και συνάντησαν αντιδράσεις από την  βαυαρική δυναστεία και τα ζυθοποιεία της περιοχής, οι Paulaner κατόρθωσαν να αποσπάσουν την απαιτούμενη άδεια και να νομιμοποιηθούν πουλώντας ελεύθερα την μπίρα τους στην αγορά.

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία της έπαιξε ο Franciscus de Paula, ο κατά τον κόσμο πατέρας Barnabas Still, γιος ζυθοποιού, που αποδείχτηκε ένας χαρισματικός γνώστης της τέχνης της ζυθοποιίας. Η συνταγή της Salvator του έγινε μύθος και θεωρείται πρόδρομος όλων των γερμανικών Stark bier (δυνατές μπίρες).

Η ζυθοποιία Paulaner συνέβαλε στην εξέλιξη της παραγωγής μπίρας Lager μέσα από τις καινοτομίες, την έρευνα και την χρήση της τεχνολόγιας. Ο Carl von Linde, που κατάγεται από το Kulmbach, χρησιμοποίησε μία από τις πρώτες μηχανές πάγου στην Paulaner. Η εφεύρεση της ατμομηχανής και το μηχάνημα ψύξης Linde (1875) εξασφάλισε την εποχή εκείνη στην ζυθοποιία σταθερή ποιότητα των προϊόντων της καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η Ζυθοποιία PAULANER

Το γνωστό σήμα του μοναχού της Paulaner, πάνω σε ένα από τα επιβλητικά κτίρια της ζυθοποιίας, πιστοποίησε την άφιξή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα ζυθοποιεία του κόσμου. Μπορεί για εμάς να μην ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμασταν σε μια αγαπημένη ζυθοποιία, όμως είχαμε και πάλι την ευκαιρία να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα και να μοιραστούμε μοναδικές εμπειρίες με νέα πρόσωπα.

Ο Αλέξανδρος μαζί με έναν από τους ζυθοποιούς ανέλαβε να μας ξεναγήσει στους χώρους του ζυθοποιείου και όχι μόνο, καθώς η ξενάγηση περιελάμβανε και βόλτα στα σημαντικότερα μέρη της πόλης.

Στην Paulaner το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς και εντυπωσιάζεται, εκτός από το μέγεθός της, είναι η συνύπαρξη της τεχνολογίας με την παράδοση της ζυθοποιίας, η οποία εγγυάται την υψηλή και σταθερή ποιότητα των προϊόντων της.

Τα μεγάλα σιλό της βύνης δεσπόζουν στον εξωτερικό χώρο του ζυθοποιείου ενώ την είσοδό μας στον χώρο παρασκευής υποδέχτηκε η θεσπέσια μυρωδιά από τον βρασμό της βύνης και η ζεστασιά του χώρου. Δεκατρία βυνοποιεία από την Βαυαρία, την Βάδη-Βυρτεμβέργη (Baden-Württemberg), το Παλατινάτο και την Γαλλία προμηθεύουν την ζυθοποιία με 45.000 τόνους βύνης υψηλής ποιότητας ετησίως ενώ ο λυκίσκος προέρχεται από το Hallertau της Βαυαρίας, την μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λυκίσκου στον κόσμο.

Στις 15 κλασσικές δεξαμενές χαλκού, χωρητικότητας 750 εκατόλιτρων η κάθε μία, αναμιγνύεται η σπασμένη βύνη με το νερό της ζυθοποιίας για να βράσει, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται  δεκαπέντε φορές το εικοσιτετράωρο.

Μπαίνοντας στον επόμενο χώρο της ζυθοποιίας παρακολουθούμε ένα άλλο τμήμα της παραγωγής. Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζουν το 14 σιλό υψηλής ζύμωσης, χωρητικότητας 3.800 εκατόλιτρα/ανά σιλό, τα οποία 3.000 εκατόλιτρα μπίρα το καθένα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως εάν σταματήσει η διαδικασία παραγωγής η ποσότητα μπίρας που περιέχουν αυτά τα σιλό μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση μόνο για δύο εβδομάδες.

Ο χώρος της μπίρας χαμηλής ζύμωσης είναι εσωτερικός και από εδώ ξεκινάει μια δαιδαλώδης διαδρομή σε μεγάλους διαδρόμους με χαμηλές θερμοκρασίες. Η ζυθοποιία εκτείνεται σε 4 ορόφους κάτω από το έδαφος, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση του εργοστασίου της Paulaner.

Μετά το στάδιο της ζύμωσης η διαδρομή μέσα στους στενούς υπόγειους διαδρόμους με τους χοντρούς τοίχους θυμίζει καταφύγιο. Εκεί, μέσω μεγάλων και μικρότερων αγωγών, η μπίρα μεταφέρεται στους χώρους ωρίμανσης. Μέσα από τους αγωγούς/σωλήνες η μπίρα περνά με πίεση που φτάνει τα 7 bar.

Οι χώροι ωρίμανσης καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζυθοποιίας. Η ωρίμανση γίνεται σε μεγάλες εντυπωσιακές οριζόντιες δεξαμενές  σε θερμοκρασία 4 βαθμών, στις οποίες η μπίρα παραμένει από 4 έως 6 εβδομάδες. Στο τέταρτο επίπεδο κάτω από το έδαφος υπάρχουν 34 δεξαμενές ωρίμανσης, χωρητικότητας 4800 εκατόλιτρων η κάθε μία ενώ εκτείνονται 27 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του τέταρτου υπογείου! Από παλιές φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής τους που έγινε επιτόπου καθώς λόγω του όγκου τους δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Στο ισόγειο των εγκαταστάσεων βρίσκεται ο χώρος του φιλτραρίσματος της μπίρας με το control room και τους μεγάλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ελέγχουν όλες τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Στο εμφιαλωτήριο, η ιλιγγιώδης ταχύτητα της διαδικασίας εμφιάλωσης σου φέρνει ζάλη καθώς 250.000 φιάλες και 1000 βαρέλια γεμίζουν σε μια ώρα. Ετήσια παραγωγή μπίρας: 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (HL). Από το σύνολο της παραγωγής της μπίρας Paulaner το 70% εμφιαλώνεται σε φιάλες, το 29% μπαίνει σε βαρέλια και μόνο το 1% σε κουτάκια. Οι μπίρες δε της ζυθοποιίας εξάγονται σε 70 χώρες.

Το 2001 η συνεργασία της με την ολλανδική Heineken NV, μέσω της δημιουργίας μιας νέας κοινής επιχείρησης, έθεσε τα θεμέλια για μια περαιτέρω διεθνή ανάπτυξή της.

Στην ζυθοποιία σώζονται και μουσειακά κομμάτια, όπως η παραδοσιακή μηχανή παραγωγής πάγου του 1899 και τα παραδοσιακά εκατόλιτρα βαρέλια του προηγούμενου αιώνα.

Οι Μπίρες

Η ζυθοποιία παράγει την κλασσική ξανθιά εκπρόσωπο της βαυαρέζικης Lager, την Paulaner Munchner Hell, την παγκοσμίως γνωστή σιταρένια Paulaner Weisse, την μοναδική Double Bock Salvator, ίσως η καλύτερη του είδους, την ξεχωριστή Paulaner Oktoberfest και τις Paulaner Dunkel, Paulaner Dunkel Weisse, Paulaner Weisse χωρίς αλκοόλ, Paulaner Pils και Paulaner St. Thomas. Στις μπιραρίες της ζυθοποιίας είναι διαθέσιμη και η υπέροχη Paulaner Keller.

 

Official site: www.paulaner.de

Media


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!