Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>Ζυθοποιία KOZEL

Ζυθοποιία KOZEL

Παράδοση και ρομαντισμός στο όμορφο Velke Popovice

Ένα γραφικό χωριό, μια παραδοσιακή και ρομαντική ζυθοποιία, ένας τράγος σύμβολο και η μαύρη Kozel συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς στο Velke Popovice.

Το Velke Popovice βρίσκεται στην Τσεχία μόλις 30 χιλιόμετρα από την Πράγα, 116 χιλιόμετρα από το Pilsen αλλά και κοντά σε μια άλλη παραδοσιακή πόλη μπίρας της Τσεχίας, το Ceske Budejovice.  

Αν και οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως στο Popovice η παράδοση της μπίρας έχει τις ρίζες της στον 14ο αιώνα εντούτοις η ζυθοποιία αναγεννήθηκε το 1870 από τον βαρώνο Fransisek Ringhoffer, έναν επιδέξιο μηχανικό και έναν από τους πιο επιτυχημένους βιομηχάνους στην ιστορία της Τσεχοσλοβακίας. Η παράδοση της οικογένειας στις κατασκευές χαλκού και δεξαμενών πέρασε στα χέρια του το 1840 ενώ οι γνώσεις του και η πρόσβασή του σε νέες τεχνολογίες του επέτρεψαν να ξαναδώσει πνοή στην ζυθοποιία του Popovice.

Το 1874 παράγεται στο Popoviche η μαύρη Kozel και η ιστορία της μπίρας αναβιώνει. Όσο η πρώτη μπίρα ωρίμαζε ένας Γάλλος ζωγράφος ταξιδιώτης που περνούσε από εκεί συγκινήθηκε τόσο πολύ από την φιλοξενία των ντόπιων που αποφάσισε να τους ζωγραφίσει και να τους κάνει δώρο το έμβλημα του ζυθοποιείου. Εμπνεύστηκε από την μορφή ενός τράγου και τoν έβαλε στην ετικέτα. Έτσι, η μπίρα πήρε το όνομά της από αυτόν καθώς kozel σημαίνει τράγος!  

Ένα μεγάλο τμήμα της παλιάς ζυθοποιίας βρίσκεται ακόμα στην θέση του και συνδέεται αρμονικά με τις πιο καινούργιες εγκαταστάσεις ενώ τα κελάρια της είναι από τα ενδιαφέροντα μέρη. Η εξερεύνηση στα μυστικά της παραδοσιακής τσεχικής ζυθοποιίας ξεκινά από εκεί και το ταξίδι είναι άκρως ενδιαφέρον αλλά και ρομαντικό.

Το μηχανοστάσιο ήταν η σιδερένια καρδιά της ζυθοποιίας που από τον πρώτο χρόνο παρήγαγε και πωλούσε 18.000 εκατόλιτρα ενώ το 1902 έφτασε τα 90.000 εκατόλιτρα μετά από μια ανοικοδόμησή της.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έφεραν δυσκολίες και αλλαγές στην ιστορία του ζυθοποιείου αλλά δεν κατάφεραν να σβύσουν την παράδοση της μαύρης Kozel. Μια δυνατή σχέση αλληλεγγύης και ένας κρυφός όρκος μεταξύ των εργαζομένων για την διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας της αυθεντικής μπίρας ήταν ο λόγος που η Kozel κατάφερε να παραμείνει έως τις μέρες μας μία από τις πιο αγαπημένες τσέχικες lager στον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο, καθώς οι άνδρες ήταν δυσεύρετοι, ακόμα και συνταξιούχοι έρχονταν να βοηθήσουν τα καλοκαίρια και οι γυναίκες άρχισαν να εντάσσονται στην ζυθοποιία. Το 1951 το τμήμα εμφιάλωσης επανδρώνεται αποκλειστικά από γυναίκες ενώ λίγα χρόνια μετά, το ζυθοποιείο αποκτά ίση αναλογία ανδρών και γυναικών.

Αφού κατάφερε να επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια αποκτά την ανεξαρτησία του το 1991 και αυξάνει την παραγωγή του στα 930.000 εκατόλιτρα ενώ εξάγει στην Ευρώπη, στην Ρωσία και στις ΗΠΑ, όπου απονέμονται στην Kozel Dark τέσσερα χρυσά βραβεία.
Σήμερα, στην μεγάλη δεξαμενή των 500 εκατόλιτρων χωράει μία βρασιά και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται επί 15 φορές την ημέρα. Το σύνολο της ετήσιας παραγωγής ανέρχεται στα 100.000 εκατόλιτρα τον χρόνο ενώ εξάγεται σε 30 χώρες στον κόσμο. Ανήκει δε στον όμιλο της SABMiller.

Η όμορφη φιλοξενία μας στην Kozel ολοκληρώθηκε στο pub της ζυθοποιίας όπου είναι διαθέσιμες οι μπίρες της σε βαρέλι καθώς και παραδοσιακό τσέχικο φαγητό για να τις συνοδέψουν. Στο pub προσφέρεται και μια μοναδική αφιλτράριστη lager απευθείας από τις δεξαμενές του ζυθοποιείου.

Όσο για τον τράγο, ονόματι Olda, αποτελεί μια ζωντανή παράδοση της ζυθοποιίας από το 1930. Το όνομά Olda περνά από γενιά σε γενιά τα τελευταία 40 χρόνια. Ζει με την οικογένεια του εκεί και είναι πολύ φιλικός με τους επισκέπτες της ζυθοποιίας.

H KOZEL DARK είναι μια σκουρόχρωμη lager μπίρα, η οποία χαρακτηρίζεται από τις σκουρόχρωμες αλλά και ανοιχτόχρωμες βύνες της. Έχει απαλή και ελαφρώς γλυκιά γεύση στην οποία κάνει αισθητή την παρουσία του ο παραδοσιακός τσέχικος λυκίσκος Saaz  με την πικρή και αρωματική του νότα. Πρόκειται για μια ευκολόπιοτη μπίρα για όλες τις εποχές με αλκοόλ 3,8%.


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!