Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>Warsteiner Brewery

Warsteiner Brewery

Ένας θρύλος, μια οικογένεια, μια μπίρα

 

Η Warsteiner είναι μια μπίρα-θρύλος και η οικογένεια Cramer έχει περάσει στην ιστορία της μπίρας αποτελώντας μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς στον κλάδο. Είναι μια παγκόσμιας κλάσης Pilsener, από τις παλαιότερες και πιο αγαπημένες του στυλ, που φανερώνει το πάθος και την προσήλωση σε αξίες όπως η παράδοση, η καινοτομία, η αειφορία αλλά και η σημασία στη λεπτομέρεια.Beer Catalog

 

Η Warsteiner Brewery βρίσκεται στη Γερμανία, στην περιοχή Sauerland της Βεστφαλίας, στον δρυμό Arnsberger, στις παρυφές του χωριού Warstein. Όλα ξεκίνησαν από τον αγρότη Antonius Cramer, που παρασκεύαζε τη δική του μπίρα στο σπίτι του. Το 1753 κλήθηκε να πληρώσει φόρο μπίρας, καθώς η παραγωγή του είχε ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο όγκο μιας σπιτικής ζυθοποιίας. Αυτή η χρονολογία σηματοδοτεί την αρχή της πορείας της οικογενειακής ζυθοποιίας των Cramer, που δυνάμωνε χρόνο με τον χρόνο.

Το 1803, έπειτα από μια καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το χωριό Warstein, ο Caspar Cramer μεταφέρει την οικογενειακή ζυθοποιία στο κέντρο του χωριού όπου χτίζει το μικρό ζυθοποιείο-παμπ Warsteiner Domschänke, το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα εκεί.

Περίπου έναν αιώνα μετά ο Albert Cramer, ο πρεσβύτερος, ανακάλυψε την πηγή Kaiserquelle στις παρυφές του δάσους Arnsberger, κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ζυθοποιία. Το μαλακό νερό της πηγής, ιδανικό για την παραγωγή μπίρας Pils, ήταν η αιτία για τη δημιουργία της Warsteiner Pilsener. Ο Albert ήταν ο πρώτος διπλωματούχος ζυθοποιός της οικογένειας και στα χρόνια του η ζυθοποιία απέκτησε ατμομηχανή και εκσυγχρονίστηκε.

Το 1960, με παραγωγή 100.000 HL, βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ζυθοποιίες της Γερμανίας και ξεκινά να συμμετέχει σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών στο Μόναχο, στο Αμβούργο και στο Ντίσελντορφ, που την κάνουν περισσότερο γνωστή.

Στο δάσος του Arnsberger εγκαινιάζεται το 1976 η καινούρια ζυθοποιία Waldpark Brewery και η Warsteiner συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σύγχρονες και μεγαλύτερες της Ευρώπης, ενώ οι οπαδοί της συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο για να τη θαυμάσουν! Δύο χρόνια μετά παράγει για πρώτη φορά πάνω από ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα. Η οικογένεια Cramer παραμένει δε σταθερά πιστή στο σύνθημά της «καινοτομία και επενδύσεις με σεβασμό στην παράδοση» και συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική πορεία της.

Το 1984, o Albert Cramer, όγδοη γενιά της οικογένειας, θα οδηγήσει τη ζυθοποιία στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της. Λίγα χρόνια μετά η ζυθοποιία Paderborner γίνεται μέλος του ομίλου της Warsteiner, ιδρύεται η ξενοδοχειακή αλυσίδα Welcome Hotel στα κεντρικά γραφεία της στο Warstein, η εταιρεία αποκτά συμμετοχή στη ζυθοποιία Konig Ludwig του Kaltenberg και το 2003 γιορτάζει την επέτειο των 250 χρόνων της με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Το 2005 άλλη μία ζυθοποιία, η Frankenheim Brewery, εισέρχεται και αυτή στον όμιλο, ενώ τα logistics του μέλλοντος είναι έτοιμα, καθώς μέσω της ιδιόκτητης σιδηροδρομικής γραμμής της ζυθοποιίας μεταφέρονται από τον τερματικό της σταθμό 200.000 τόνοι εμπορεύματος. Την ίδια χρονιά ανoίγει τις πόρτες του και το εντυπωσιακό κέντρο επισκεπτών Warsteiner World.

Στα επόμενα χρόνια η ζυθοποιία χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας φτιάχνοντας δική της αυτόνομη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με απόδοση 2,4 Megawatts, που της εξασφαλίζει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και νερού και στις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον.

Άλλη μία ζυθοποιία, η Hereforder, γίνεται μέλος του ομίλου της, ενώ ιδρύεται και η Ακαδημία Ζυθοποίησης για Έρευνα και Ανάπτυξη (Brew Academy for Research and Development), η οποία αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην αειφορία που πρεσβεύει η Warsteiner.

O θάνατος του Albert Cramer το 2012 ήταν μια μεγάλη απώλεια τόσο για την οικογένεια της Warsteiner όσο και για τη γερμανική βιομηχανία ζύθου, η οποία έχασε έναν πρωτοπόρο άνδρα που διαμόρφωσε αποφασιστικά την αγορά της μπίρας. Σήμερα, στο τιμόνι της ζυθοποιίας βρίσκεται η κόρη του Catharina Cramer, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Warsteiner που ηγείται της ζυθοποιίας.

Πρώτες ύλες και παραγωγή της WARSTEINER

Το μέγεθος και η οργάνωση της ζυθοποιίας Warsteiner είναι πραγματικά εντυπωσιακά και ο επισκέπτης της έχει να μάθει πολλά αλλά και να θαυμάσει ακόμα περισσότερα.

Με νέες μεθόδους αναλύσεων, καινοτόμες διαδικασίες μέτρησης καθώς και με τεχνολογίες αιχμής στην παραγωγή, η ζυθοποιία εξασφαλίζει τη σταθερή ποιότητα της μπίρας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος της περιοχής. Το πρώτο μέλημα, πριν ξεκινήσει η παραγωγή της μπίρας, είναι ο λεπτομερής ποιοτικός έλεγχος των πρώτων υλών στα υπερσύγχρονα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου από τους κατάλληλους επιστήμονες. Οι αναλύσεις και οι μετρήσεις της κάθε παρτίδας Warsteiner αλλά και όλων των θυγατρικών της ζυθοποιείων αρχειοθετούνται σ’ ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών του εργαστηρίου εξασφαλίζοντας την αποκατάσταση της κάθε παρτίδας χωρίς να υπάρξει κανένα έλλειμμα.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ: Έρχεται αποκλειστικά από το Hallertau και σε πρώτη φάση ελέγχεται για την εμφάνισή του, εάν δηλαδή φαίνεται υγιής και πράσινος. Στη συνέχεια ακολουθούν αναλύσεις που αφορούν τα πικρικά οξέα και το άρωμά του.

ΒΥΝΗ: Δείγματα βύνης λαμβάνονται κατευθείαν πάνω από τα φορτηγά με την άφιξή τους στη ζυθοποιία και οδηγούνται στο εργαστήριο της βύνης για ποιοτικό έλεγχο.Το άρωμα και η εμφάνισή της είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία. Η βύνη πρέπει να έχει φρέσκο και χαρακτηριστικό άρωμα από το κριθάρι. Ακολουθεί η κοκκομέτρησή του.

ΝΕΡΟ: Ακόμα και σήμερα το νερό της Warsteiner εξακολουθεί να έρχεται από την πηγή Kaiserquelle που βρίσκεται κοντά στη ζυθοποιία. Μεταφέρεται σε επτά χώρους αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας 2.000 έως 5.000 κυβικών ο καθένας. Αυτές οι ποσότητες νερού θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες μιας πόλης 250.000 ανθρώπων για τουλάχιστον μία μέρα. Το υπέροχο και μαλακό νερό της πηγής δίνει στην μπίρα το λαμπερό της χρώμα αλλά και τον χαρακτήρα της. Η καθαρότητα και η ποιότητά του ελέγχονται από μικροσκόπια υψηλής τεχνολογίας.

ΖΥΘΟΠΟΙΗΣΗ: Το πρώτο και σημαντικό βήμα της παραγωγής ξεκινά με την ανάμειξη της βύνης με το νερό, το λεγόμενο mashing. Με το τέλος αυτής της διαδικασίας το γλεύκος μεταφέρεται στις δεξαμενές βρασμού όπου στο στάδιο αυτό προστίθεται και ο λυκίσκος που θα δώσει την τυπική γεύση μιας Warsteiner.

Μετά το στάδιο αυτό η μπίρα μεταφέρεται στις 26 δεξαμενές ζύμωσης, χωρητικότητας 5.000 εκατόλιτρων η καθεμία, που στο σύνολό τους εξασφαλίζουν 110.000 εκατόλιτρα, οι οποίες γεμίζουν κάθε εβδομάδα! Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που ζυμώνεται η μπίρα, με την προσθήκη της μαγιάς, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα από την κάθε δεξαμενή για τον έλεγχο της πορείας της διαδικασίας και για το πότε ακριβώς θα πρέπει να σταματήσει.

Ακολουθεί η ωρίμανση στις 73 δεξαμενές της ζυθοποιίας, χωρητικότητας 3.000 εκατόλιτρων η καθεμία, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 148 δεξαμενές αποθήκευσης έτοιμου προϊόντος.

Στη συνέχεια η μπίρα φιλτράρεται στις εξελιγμένες γραμμές φιλτραρίσματος οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν απαστερίωτη μπίρα Warsteiner για έναν χρόνο! Τέλος, ακολουθεί η εμφιάλωση: Κάθε γραμμή εμφιάλωσης έχει δυνατότητα πλήρωσης 50.000 φιάλες/ώρα και 1.000 βαρέλια/ώρα.

Η οικονομία ενέργειας και νερού καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα της ζυθοποιίας. Η δική της μονάδα παραγωγής ενέργειας και θερμότητας δεσμεύει κάθε χρόνο 5.000 τόνους CO2 που ξαναγίνονται καθαρή ενέργεια και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα logistics της ζυθοποιίας είναι πέρα από κάθε φαντασία: Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποθήκευσης, 200 φορτηγά που φεύγουν κάθε μέρα φορτωμένα με 4.500 παλέτες, ενώ εντυπωσιακοί γερανοί σηκώνουν και στρίβουν τα μεγάλα κοντέινερ σαν παιδικά παιχνίδια τοποθετώντας τα πάνω στην πλατφόρμα του τρένου! Οι ιδιόκτητες σιδηροδρομικές γραμμές της ζυθοποιίας εξασφαλίζουν τη διακίνησή της στη Γερμανία αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Ο όμιλος Warsteiner παράγει σήμερα περίπου έξι εκατομμύρια εκατόλιτρα τον χρόνο και εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 60 χώρες στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Ιαπωνία και στην Αργεντινή. Ναυαρχίδα της; Η Warsteiner Premium Verum.

H γεύση μιας Warsteiner Pilsener χαρακτηρίζεται από την απαλότητα της βύνης και τη γοητεία του λυκίσκου που επηρεάζει το άρωμά της, την πικράδα και την ξηρότητά της, ενώ ο παχύς και σχεδόν κρεμώδης αφρός της ολοκληρώνει την ταυτότητα μιας γνήσιας γερμανικής Pils.

Κέντρο επισκεπτών WARSTEINER WORLD

Το κέντρο επισκεπτών της ζυθοποιίας, το Warsteiner World, είναι άκρως εντυπωσιακό και από τα καλύτερα που έχουν να παρουσιάσουν οι μεγάλες ζυθοποιίες. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει και να δει τα πάντα για τη Warsteiner από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, ακόμα και το ηλεκτρικό μονοθέσιο της Audi της Formula E! Το κέντρο επισκεπτών περιλαμβάνει μουσείο, μπαρ και ένα ξεχωριστό θέατρο πολυμέσων με περιστρεφόμενη σκηνή 360 μοιρών. Στο εντυπωσιακό σκηνικό του θεάτρου ο επισκέπτης βλέπει όλη τη διαδικασία παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος, με ενδιάμεσες στάσεις στο παρελθόν.

Όσον αφορά την ξενάγηση στη ζυθοποιία, οι 50.000 επισκέπτες που φτάνουν στον χώρο της κάθε χρόνο την απολαμβάνουν μέσα από το πουλμανάκι με τα βαγόνια και τα πανοραμικά παράθυρα, το οποίο διασχίζει εντός και εκτός όλη τη ζυθοποιία στη δική του γραμμή κυκλοφορίας!


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!