Ζυθοποιίες

Είστε εδώ:Beer Catalog>Ζυθολογια>Ζυθοποιίες>Delirium Tremens: Οι ροζ ελέφαντες της μπίρας

Delirium Tremens: Οι ροζ ελέφαντες της μπίρας

Οι ροζ ελέφαντες χαρακτηρίζουν σπέσιαλ μπίρες και δηλώνουν το πάθος των Βέλγων ζυθοποιών για ποιότητα και ξεχωριστές γεύσεις.

Πρώτος σταθμός στο φετινό ταξίδι στις Φλάνδρες ήταν το Melle, που ο θεός Ήλιος φρόντισε να το απολαύσουμε με το παραπάνω. Το Melle βρίσκεται λίγο έξω από τη Γάνδη και με τη ζυθοποιία Huyghe αποτελεί σημείο αναφοράς στη σπέσιαλ μπίρα του Βελγίου.

Η ζυθοποιία Huyghe, η οποία είναι γνωστή και ως Delirium Tremens, δεν είναι μόνο μια παραδοσιακή και οικογενειακή υπόθεση. Είναι φιλοσοφία, γνώση, μεράκι και πάθος για ποιότητα, χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την παράδοση και την τεχνολογία την κάνουν ξεχωριστή και μοναδική.

Στη ζυθοποιία παράγονται σπέσιαλ Ales, Abbey, σιταρένιες, μια μεγάλη σειρά από φρουτόμπιρες, οργανικές, εποχιακές και γιορτινές μπίρες, ενώ το πρόσφατο δημιούργημά της, η μοναστηριακή Averbode, εντυπωσιάζει με τον ανθώδη, γλυκόπικρο, ξηρό και εκλεκτό χαρακτήρα της.

Εικάζεται ότι στο «Appelhoek» στο Melle έφτιαχναν μπίρα από το 1654. Η οικογενειακή ζυθοποιία Huyghe ξεκίνησε το 1906 από τον Leon Huyghe, ο οποίος αγόρασε το ζυθοποιείο που στη συνέχεια ονόμασε Brouwerij-Mouterij den Appel. Αν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη ζημιές, αυτό δεν εμπόδισε την εξέλιξη και την επιτυχία της στη διεθνή σκηνή της ζυθοποιίας.

Το 1945 παρήχθη η πρώτη Lager με γαλλική βύνη κριθαριού, η Golden Kenia, που απέσπασε βραβεία στην εποχή της, ενώ λίγα χρόνια μετά η ζυθοποιία παρήγαγε και αναψυκτικά. Τη δεκαετία του ’60 ανανέωσε τον εξοπλισμό της και έφτιαξε την μπίρα Eigerbrau, τύπου Dort, καθώς την εποχή εκείνη οι γερμανικές μπίρες αυτού του στυλ είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστές. Το 1987 γεννήθηκε η Delirium Tremens ή τρομώδες παραλήρημα, όπως δηλώνει το όνομά της, με τη χρήση τριών ζυμών, σε κεραμικό μπουκάλι και με τους ροζ ελέφαντες, μια μπίρα που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο. Δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκε η La Guillotine για την επέτειο των 200 χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης.

Στη συνέχεια νέες μπίρες προστίθενται στη ζυθοποιία, ενώ η Huyghe αναλαμβάνει και τις ζυθοποιίες Campus, St. Idesbald και Vielle Villers, καθώς και το ζυθοποιείο Damy στο Olsene. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα το ζυθοποιείο έχει εκσυγχρονιστεί και έχει εξελιχθεί τεχνολογικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε οικονομία στις πρώτες ύλες, στην κατανάλωση νερού και ενέργειας. Κατά την επίσκεψή μας οι εργασίες για την αναβάθμιση της ζυθοποιίας και του μουσείου της ήταν σε εξέλιξη. Θαυμάσαμε τις νέες δεξαμενές βρασμού, αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και το νέο εξελιγμένο φίλτρο που μειώνει τον χρόνο φιλτραρίσματος από πέντε ώρες σε μία! Οι παλιές χάλκινες δεξαμενές αποτελούν εδώ και δύο χρόνια μουσειακό κόσμημα της ζυθοποιίας. Η καινούρια εμφιαλωτική μηχανή έχει δυνατότητα πλήρωσης 25.000 φιάλες/ώρα και 350 βαρέλια/ώρα. Τη νέα εμφιαλωτική συνόδευε φυσικά και μια καινούρια ετικετέζα!

Η ζυθοποιία Huyghe έχει δυνατότητα παραγωγής 350.000 εκατόλιτρα τον χρόνο, ενώ το 52% της παραγωγής της κατέχει η Delirium Tremens. Το 80% της συνολικής παραγωγής εξάγεται σε 85 χώρες.

Αντικρίζοντας την πλούσια γκάμα της το παραλήρημα είναι αναπόφευκτο! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ταλέντο και η φαντασία των ζυθοποιών που παράγουν όλα αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα. Ο χώρος γεμίζει χρώματα, αρώματα και εξωτικά ταξίδια: Οι ξανθές και δυνατές Delirium Tremens και La Guillotine, η καστανοκόκκινη Delirium Nocturnum, η μοναδική Delirium Red με την υπέροχη φρουτώδη και πικάντικη γεύση της, οι φρουτόμπιρες Floris σε δέκα διαφορετικές εκδοχές, οι εξωτικές, οργανικές και fair trade Mongozo Buckwheat, Mongozo Pilsener, παράξενη και πολυβραβευμένη, Mongozo Coconut, με γλυκιά γεύση καρύδας, ντελικάτη πικράδα και εξωτικό σερβίρισμα, Mongozo Mango, Mongozo Palmnut και Mongozo Banana, με ώριμες μπανάνες Αφρικής. Η Mongozo Banana είναι η παραδοσιακή μπίρα των Μασάι της Κένυας και της Τανζανίας. Το ντελίριο συνεχίζεται με Campus, St. Idesbald Blonde, Triple, Double και Rousse, Blanche des Neiges και Artevelde Grand Cru και Amber, καθώς επίσης με εποχιακές και επετειακές μπίρες.

Η εμπειρία στην Huyghe μάς γέμισε ενέργεια, εντυπώσεις και γλυκές αναμνήσεις από γεύσεις που μας συντρόφευσαν στο ταξίδι της μπίρας.

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες οι Delirium Tremens, Delirium Nocturnum, Delirium Red, La Guillotine και Mongozo Pilsener από την εταιρεία Deals AE.

 

Media


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!